Penyelamat terselamat dari nahas helikopter di gunung di Itali, meneruskan misi menyelamatkan pendaki yang tersepit di celahan gunung

(SeaPRwire) –   Krew penyelamat Itali selamat dari kemalangan helikopter di puncak gunung di Itali, terus untuk menyelamatkan pendaki terperangkap di lubang retakan

Krew helikopter itu bertindak balas Sabtu kepada panggilan bantuan di Monte Rosa, gunung kedua tertinggi di Eropah Barat, apabila terhempas di glasier gunung atas, kata perkhidmatan penyelamat, Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico.

Paolo Pettinaroli, penumpang dalam helikopter itu, memberitahu akhbar harian Itali Corriere della Sera bahawa mereka terbang pada ketinggian kira-kira 14,760 kaki (4500 meter) apabila tiba-tiba mendengar “bunyi deguman.”

“Ia berlaku dalam masa seketika,” kata Pettinaroli. Kami tidak faham. Saya tidak tahu apa yang berlaku. Kami sudah tiba. Tetapi helikopter itu musnah.”

Agensi itu berkongsi foto helikopter musnah di sisinya di bawah pondok gunung dibina di puncak Punta Gnifetti. Disebabkan ketinggian, ia merupakan bangunan tertinggi di Eropah.

Bagaimanapun, krew itu terselamat dan berjalan keluar dari kemusnahan untuk meneruskan misi mereka, langkah yang agensi penyelamat katakan menggambarkan “semangat teguh” ahli pasukannya.

“Pasukan di atas helikopter itu, bagaimanapun, menyiapkan misi penyelamatan yang telah diaktivasi, menyelamatkan pendaki yang jatuh ke lubang retakan,” kata perkhidmatan penyelamat itu. “Contoh luar biasa mereka yang, walaupun sebelum kekuatan sendiri, meletakkan hati kepada apa yang kami lakukan setiap hari.”

Helikopter lain dari Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico tiba untuk mengangkut penyelamat dan pendaki itu terbang ke lembah, akhbar itu melaporkan.

Krew itu dinilai secara perubatan di hospital. Tiada maklumat lanjut mengenai insiden itu atau pendaki yang mereka selamatkan segera tersedia.

Monte Rosa terletak di sempadan antara Itali dan Switzerland.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.