Penyelam tentera Jepun, AS jumpa bangkai, mayat dalam pencarian kapal terbang Osprey yang terhempas di luar Jepun

(SeaPRwire) –   Tentera laut dan tentera udara Amerika Syarikat telah menemui apa yang disyaki tinggalan anak kapal dan serpihan daripada pesawat Osprey Tentera Udara Amerika Syarikat yang terhempas berhampiran Jepun minggu lepas, Tentera Udara Amerika Syarikat mengumumkan Isnin.

Pesawat CV-22 Osprey ini membawa lapan anggota perkhidmatan Amerika ketika ia hilang ketika misi latihan minggu lepas. Sehingga kini, satu mayat telah ditemui dan dikenal pasti, manakala yang lain masih hilang.

Pemerintah Operasi Khas Tentera Udara (AFSOC) juga mengesahkan penemuan ini.

“Semasa menyelam mencari dan menyelamat bersama Amerika Syarikat-Jepun di kawasan Yakushima, Jepun pada 4 Disember, 2023, tinggalan mayat telah ditemui bersama serpihan daripada kemalangan pesawat CV-22 pada 29 November, 2023. Kini terdapat usaha bersama untuk mengutip tinggalan mayat,” kata AFSOC Isnin.

Pemerintah Operasi Khas Tentera Udara (AFSOC) berkata identiti tinggalan mayat masih belum ditentukan.

“Keutamaan utama ialah membawa semula anggota tentera dan menjaga ahli keluarga dan mereka yang terlibat dalam insiden ini kekal keutamaan tertinggi AFSOC,” kata kenyataan AFSOC.

Pada Isnin, menyelam daripada tentera laut Jepun dan tentera Amerika Syarikat telah melihat apa yang kelihatan sebagai bahagian hadapan pesawat Osprey, bersama lima anak kapal yang hilang, menurut siaran awam NHK Jepun dan media lain.

Ahli-ahli daripada Pengawal Pantai Jepun dilihat mengangkat serpihan dan bahagian daripada pesawat tentera udara Osprey yang terhempas di sebuah pelabuhan di Yakushima, Kagoshima di selatan Jepun.

Pegawai tentera laut Jepun enggan mengesahkan laporan ini, bagaimanapun, dengan berkata mereka tidak mahu berbuat demikian tanpa kebenaran Amerika Syarikat.

Osprey ialah pesawat sayap putar buatan Amerika Syarikat yang lepas landas dan mendarat seperti helikopter tetapi boleh memusingkan propelernya ke hadapan seperti pesawat semasa penerbangan.

Pesawat ini mempunyai sejarah kemalangan dan kemalangan minggu lepas menghidupkan semula perbincangan mengenai keselamatan pesawat ini. Jepun seterusnya menangguhkan semua penerbangan skuadron 14 buah pesawat Osprey miliknya sehingga siasatan untuk menentukan punca kemalangan Rabu lepas selesai.

Pada Sabtu, pegawai tentera Amerika Syarikat mengenal pasti mangsa tunggal yang disahkan ialah Sarjan Tentera Udara Jacob Galliher dari

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.