Penyanyi-penulis lagu Uruguay, Jorge Drexler bakal memulakan jelajah pertamanya ke Eropah

(SeaPRwire) –   MADRID (AP) — Capitalizing on an impressive moment in , singer-songwriter Jorge Drexler is embarking on his first tour of Europe.

“Bahkan Don Quixote tidak pergi sejauh muzik bahasa Sepanyol perkataan yang ditulis hari ini di seluruh dunia. Anda boleh pergi ke mana-mana dan anda akan mencari muzik yang ditulis dalam bahasa Sepanyol,” katanya kepada The Associated Press dalam temubual. “Saya gembira melihat bahawa (bahasa Sepanyol) membuka pintu ke tempat-tempat yang saya tidak pernah fikir bahawa kita boleh mendapat sebelum ini.”

Album terbarunya yang memenangi anugerah, “Tinta y tiempo” (“Tinta dan masa”), memperolehinya empat daripada 13 Anugerah Grammy Latin, sebahagian daripada hasil yang termasuk Oscar.

Dalam konsertnya Drexler akan mempersembahkan secara langsung buat pertama kalinya “Derrumbe”, sebuah lagu tentang kehilangan cinta yang diselamatkannya dari nota-notanya. Lagu itu dimasukkan dalam siri TV 2021 “Todo va a estar bien”.

Lawatan Eropah itu akan lebih intim daripada persembahan beberapa tahun kebelakangan ini, dengan suara, gitar dan koleksi lagu yang terbuka – “kencan pertama” dengan penonton yang Drexler anggap akan melihatnya buat pertama kali.

“Saya sentiasa memandang ke Barat,” katanya, dengan persembahan di Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan tempat lain. “Saya mempunyai begitu banyak kerja di bahagian dunia itu sehingga saya tidak melihat ke Timur dengan cukup.”

Dia berharap melihat beberapa bandar raya Eropah buat pertama kali dan melawat yang lain seperti Paris dan Berlin selepas banyak tahun. Lawatan itu akan membawanya ke , Ireland, Itali dan Sweden, antara negara-negara lain.

Selepas lawatan berakhir pada pertengahan Jun, dia akan kembali ke kerusi kulit di studio di Madrid untuk duduk dengan gitar dan kepingan kertas kosong dan “cuba untuk beruntung.”

Tetapi kerana koleksinya semakin bertambah, penulisan lagu menjadi lebih rumit kerana “semakin banyak anda mengeluarkan, semakin banyak ruang yang ditempati dalam otak anda,” kata Drexler.

“Sekali anda menulis 200 atau 300 lagu, setiap lagu baru mesti membuka sedikit ruang,” katanya.

Mengharapkan kepada kecerdasan buatan buat masa kini bukan pilihan, setidak-tidaknya buat sekarang. Dia menguji ChatGPT dan, walaupun hasilnya “ditulis dengan sempurna, dari segi sintaksis, ortografi,” ia kekurangan puisi.

“Saya suka biografi dan saya suka penulis lagu, dan saya suka mengenali peribadi seseorang. Dan saya suka kesilapan yang membimbing anda ke tempat-tempat yang tidak dijangka. Jadi, saya masih lebih suka lagu-lagu yang ditulis oleh manusia,” katanya.

Drexler juga menikmati kerjasama dalam proses kreatif, seperti yang dilakukannya dengan C.Tangana, Rubén Blades, atau Noga Erez dalam album terdahulunya.

“Ia meringankan saya, ia melegakan saya daripada diri saya sendiri,” katanya. “Musuh terburuk saya apabila datang ke penulisan ialah masa lalu saya, obsesi saya, cara saya bekerja. Ia adalah saya. Dan saya gembira menunjukkannya, tetapi pada masa yang sama, ia beban yang sangat besar.”

Dalam kerjasama, tiada sekatan jenis muzik atau generasi yang mendengar.

“Saya tidak fikir bahawa muzik yang kita buat dahulu ialah (muzik yang baik), seperti kebanyakan generasi saya,” kata Drexler. “(Saya) lebih berminat dengan muzik yang didengari anak perempuan saya berumur 12 tahun daripada yang biasa didengari generasi saya. Jadi saya cuba terbuka kepada perkara-perkara yang berbeza.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.