Penurunan Mengejutkan Sokongan Rakyat Amerika Arab Terhadap Pendirian Biden Terhadap Gaza

Dalam minggu sejak Israel mengalami serangan terbunuh terburuk dalam sejarahnya, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menjanjikan sokongan tidak terbatas kepada negara dan rakyatnya. “Presiden Biden sangat menyukai Israel, menyukai rakyat Israel, dan selalu membantu kami,” kata Amir Tibon, seorang wartawan Israel yang terselamat dari pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober, selepas bertemu dengan presiden awal bulan ini.

Tidak semua orang berpendapat sama. Di Amerika Syarikat, rakyat Palestin dan Arab Amerika telah menyatakan kemarahan terhadap respon Biden terhadap pengeboman Israel di Gaza, yang telah membunuh lebih daripada 8,000 orang, lebih daripada suku daripadanya kanak-kanak. Kaji selidik kebangsaan pertama terhadap pengundi Arab Amerika sejak perang Gaza bermula menunjukkan betapa dalamnya perasaan pengkhianatan itu, dengan hanya 17% pengundi Arab Amerika mengatakan mereka akan mengundi Biden pada 2024 – penurunan mengejutkan daripada 59% pada 2020.

“Ini adalah perubahan paling dramatik dalam tempoh masa terpendek yang pernah saya lihat,” kata James Zogby, pengasas dan presiden Institut Arab Amerika, yang mengeluarkan kaji selidik pada Selasa, kepada TIME.

Kerosakan tidak terhad kepada Biden: Hanya 23% Arab Amerika mengenal pasti dengan Parti Demokratik, menandakan kali pertama majoriti tidak mendakwa memilih Demokrat sejak institut itu memulakan pengikutan parti sejak 1996. Mereka yang mengenal pasti sebagai Bebas meningkat kepada 31%, tertinggi pernah dicatat.

Keputusan kaji selidik dijangka meningkatkan kebimbangan di kalangan Demokrat tentang kedudukan Biden dengan Arab Amerika menjelang 2024, terutamanya di Michigan, di mana kira-kira 277,000 Arab Amerika tinggal, dan Biden menang pada 2020 dengan 155,000 undi. Tetapi populasi Arab Amerika yang lebih kecil di Pennsylvania dan Georgia juga lebih besar daripada kelebihan undi Biden di sana. Ketiga-tiga negeri adalah yang Biden menang selepas Trump menang pada 2016.

Walaupun kira-kira 3 juta Arab Amerika yang tinggal di AS hari ini tidak semestinya sebuah kesatuan, lebih daripada separuh daripada mereka mengundi Biden pada 2020. Di tempat seperti Dearborn, Michigan, yang mempunyai salah satu populasi Arab Amerika terbesar di negara, majoriti besar berbuat demikian. Pemimpin masyarakat dan aktivis Arab Amerika memberitahu TIME bahawa ini bukan kerana mereka mempunyai sebarang ilusi tentang pendirian pro-Israel Biden. Sebaliknya, ia adalah kerana mereka percaya bahawa dia akan lebih baik daripada Trump, dasar-dasar yang berpandangan sempit dan Islamofobiknya memberi kesan yang tidak seimbang kepada masyarakat Arab Amerika.

Walaupun 2024 kelihatan cukup mungkin menyajikan pertembungan semula antara Biden dan Trump, rakyat Arab Amerika bersikeras bahawa Biden tidak boleh mengambil sokongan mereka sebagai yang diberikan. Tiada yang berbicara dengan TIME mengatakan bahawa kekurangan keyakinan mereka dalam Biden bermakna mereka akan cenderung untuk mengundi Trump. Tetapi beberapa masih bimbang sama ada situasi akan lebih buruk di bawah bekas presiden juga. “Lihat, kita tidak bodoh – kita tahu apa yang telah dilakukan Trump kepada masyarakat kita,” kata Amer Zahr, presiden New Generation for Palestine berpangkalan di Dearborn. Tetapi berkenaan konflik Israel-Palestin, beliau teruskan, “Dasar-dasar secara asasnya sama. Kecuali apabila Trump melakukannya, anda akan mendapat beberapa bantahan daripada Parti Demokratik.”

Zahr, yang merupakan jurucakap kebangsaan untuk Sen. Bernie Sanders pada 2020, akhirnya menyokong Biden untuk menghalang Trump memenangi penggal lain.

“Jika Trump menjadi presiden dan semua ini berlaku sekarang, kita mungkin akan mendapat lebih banyak ahli politik Demokratik di perhimpunan kami,” kata Zahr. “Tetapi Biden melakukannya bermakna kita tidak.”

Seperti yang dilihat oleh yang lain, walaupun soalan sama ada Trump akan lebih baik atau lebih buruk sekarang tidak relevan. “Joe Biden adalah presiden sekarang dan genosid berlaku sekarang – semua hipotesis lain tidak penting bagi saya,” kata Maysoon Zayid, seorang pelawak Palestin Amerika, penyokong kecacatan, dan aktivis Parti Demokratik berpengalaman yang mengampanye untuk Biden pada 2020. Apabila ditanya sama ada ada apa-apa yang Biden boleh lakukan untuk memenangi sokongannya semula, beliau tidak berganjak. “Tidak ada apa-apa yang boleh dilakukan lelaki itu. Tuhan saya, apa yang boleh membawa kembali kanak-kanak itu? Tiada apa-apa.”

Zogby, ahli Jawatankuasa Kebangsaan Demokratik berdekad-dekad, menunjukkan bahawa perpindahan daripada Parti Demokratik di kalangan Arab Amerika boleh dilihat di seluruh papan: di kalangan yang tua dan muda, warganegara yang diberikan kerakyatan dan rakyat Amerika yang lahir, serta di kalangan Katolik, Kristian Ortodoks, dan Muslim. “Masyarakat merasa satu perasaan kesepakatan tertentu, dan Joe Biden dan Israel mempersatukan mereka,” katanya.

Realitinya, tentu saja, rakyat Arab Amerika membuat undian mereka berdasarkan lebih banyak isu daripada Timur Tengah sahaja. Ekonomi, pendidikan, dan perubahan iklim dijangka menjadi antara kebimbangan mereka bulan November depan. Tetapi tempoh perang, dan sejauh mana Biden dilihat membolehkan ia, mungkin membawa lebih berat daripada isu-isu lain dalam pilihan raya terdahulu.

“Tidak pernah salah untuk bertaruh bahawa isu-isu dasar luar tidak mendominasi dalam satu pilihan raya,” kata Matt Duss, Naib Presiden Eksekutif Pusat Dasar Antarabangsa dan bekas penasihat dasar luar utama kepada Sen. Sanders. “Tetapi saya fikir kita melihat bukti di sini dan di sana bahawa bagi pengundi tertentu, ia penting. Dan akhirnya, kita bercakap tentang beberapa ratus ribu pengundi di beberapa negeri kunci. Inilah yang pilihan raya ini akan bergantung kepada.”

Usaha oleh Rumah Putih untuk memperbaiki hubungan melalui mesyuarat dengan pemimpin dan pemimpin Arab dan Amerika Muslim kelihatan memberi sedikit hasil sehingga kini, menurut The Washington Post, dengan satu mesyuarat sedemikian digambarkan oleh salah seorang pesertanya sebagai “satu kerusuhan”.

Menurut kaji selidik Institut Arab Amerika, 68% rakyat Arab Amerika menyokong gencatan senjata serta merta. Biden telah mencadangkan hanya “jeda kemanusiaan” dalam pengeboman untuk membenarkan aliran bantuan ke Gaza dan keluar warga negara Amerika dan asing lain dari Jalur. Rakyat Arab Amerika juga mahu dia mengambil isu peningkatan Islamofobia dan diskriminasi anti-Arab lebih serius dan melakukan lebih banyak untuk membuat kemajuan bermakna dan bererti ke arah persetujuan damai kekal. “Hanya mengubah gaya bahasanya – itu tidak cukup,” kata Sami Khaldi, presiden Kelab Demokratik Dearborn dan bekas delegasi Biden 2020. “Setiap presiden datang ke sini dan berkata penyelesaian terbaik untuk krisis Timur Tengah adalah untuk mempunyai penyelesaian dua negara, tetapi anda tidak melihat sesiapa mempunyai keberanian untuk melakukannya. Kami memerlukannya untuk melakukannya.”

Merekaikan proses keamanan Israel-Palestin yang kaku semula dalam tempoh setahun adalah tugas yang besar, terutamanya kerana Biden telah menghabiskan banyak daripada penggal pertamanya “mengabaikan isu”. Daripada pelbagai cabaran yang perlu ditangani – di antaranya peningkatan pesat penempatan Israel di Tebing Barat yang diduduki, sikap keras kerajaan Israel terhadap negara Palestin, dan sikap rakyat Palestin sendiri yang semakin berkecai – tiada tanda bahawa mana-mana pihak bersedia untuk mengambil langkah berani yang diperlukan untuk menyelesaikan konflik yang berpanjangan ini.