Penunjuk perasaan guna trak pikap ragut pintu Istana presiden Mexico

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan mengambil kereta pick-up Rabu dan menggunakannya untuk menumbuk pintu kayu istana presiden negara itu.

Mereka menumbuk pintu dan memasuki istana zaman kolonial, di mana presiden tinggal dan mengadakan sidang media harian, sebelum mereka didorong keluar oleh agen keselamatan. Istana itu adalah struktur zaman dahulu yang berasal dari tahun 1700-an, dan dibina di tapak istana maharaja Aztek.

, seperti banyak orang lain sepanjang tahun, dipanggil untuk memprotes penculikan dan pembunuhan 43 pelajar sepuluh tahun lalu.

Presiden Andrés Manuel López Obrador menyebut protes itu provokasi, dan mendakwa penunjuk perasaan membawa palu dan pembakar.

“Ini adalah gerakan terhadap kami,” kata López Obrador. “Rancangan itu adalah untuk mencipta provokasi.”

Tetapi presiden juga cuba mengecilkan kepentingan protes itu, dengan berkata “Pintu itu akan diperbaiki, ia tidak berapa penting.”

Selama bertahun-tahun, keluarga mangsa dan pelajar di kolej guru luar bandar kerajaan telah memprotes . Kes hak asasi manusia yang paling terkenal di Mexico ini kekal menjadi misteri.

Dengan penggal López Obrador berakhir tahun depan, ahli keluarga berhadapan dengan prospek sepuluh tahun lagi tidak mengetahui apa yang berlaku kepada anak-anak mereka tetapi takut bahawa pentadbiran seterusnya akan memulakan siasatan yang dipenuhi ralat itu sekali lagi dari permulaan.

Pada 2014, kumpulan pelajar diserang oleh polis perbandaran di bandar Iguala, Guerrero, yang menyerahkan mereka kepada kumpulan geng dadah tempatan yang kelihatan membunuh mereka dan membakar mayat.

Selepas penutupan asal, tahun lalu suruhanjaya kebenaran kerajaan menyimpulkan bahawa pihak berkuasa tempatan, negeri dan persekutuan bekerjasama dengan geng untuk membunuh pelajar dalam apa yang digelarnya “jenayah negara.”

López Obrador telah membantah keterlibatan kumpulan hak asasi manusia, yang didakwanya telah menghalangnya berbual secara terus dengan ibu bapa pelajar yang hilang.

Kolej guru luar bandar radikal di Mexico yang dibiayai rendah mempunyai tradisi dekad yang lama untuk protes ganas. Sebenarnya, ketika mereka diculik, pelajar itu sendiri telah menculik bas penumpang yang akan digunakan untuk perjalanan ke protes lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.