Penumpang Penerbangan Mengejutkan Penumpang Pesawat Dalam Percubaan Melarikan Diri Daripada Pintu Kecemasan Dikesan Dalam Video

(SeaPRwire) –   Seorang menghadapi tuduhan jenayah kerana kelakuannya di atas kapal terbang yang penuh penumpang.

Apabila pramugari menolak membenarkannya menurunkan kapal, dia melompat bangun, berlari ke arah keluaran kecemasan dan berteriak apabila memaksa membukanya.

Penumpang , Wong Sai Heung berusia 40 tahun dari Vancouver, Kanada, dikawal keluar dari Airbus A320 oleh pihak berkuasa di Lapangan Terbang Antarabangsa Chiang Mai sekitar pukul 9 malam waktu tempatan Rabu.

Penumpang sudah duduk tempat duduk mereka, dan pintu sudah ditutup. Walau bagaimanapun, Heung mengarahkan pramugari membenarkannya turun dari Penerbangan TG121 Thai Airways ketika ia sudah beratur di landasan, mengikut Nation Thailand.

Dia berteriak “seseorang akan menyerangnya” apabila mendorong pintu di belakang kokpit terbuka, menyebabkan gelongsor kecemasan terbuka dan menjadikan kapal terbang tidak boleh bergerak di tengah landasan.

Heung boleh dilihat dalam video yang dirakam selepas insiden.

“Saya sangat paranoid dan mempunyai kebimbangan,” katanya. “Ia perkara yang saya alami kali terakhir dalam perjalanan ke Vietnam, tetapi ia agak besar, serangan panik kedua besar, tetapi ia serangan panik besar, saya fikir saya akan dibunuh di situ. Saya tidak berada dalam keadaan sihat.”

Polis memberitahu Nation Thailand bahawa Heung tidak di bawah pengaruh apabila ditahan. Dia dibawa ke Balai Polis Phu Ping Ratchaniwet untuk soal siasat selepas insiden, dan masih ditahan.

Dia menghadapi tuduhan untuk menjadikan sebuah kapal terbang dalam keadaan cenderung membahayakan seseorang dan gagal mematuhi arahan komander kapal terbang atau ahli anak kapal, mengikut naib penyelia balai polis, Kolonel Nattawut Noisorn.

“Suspek mungkin menghadapi tuduhan lanjut untuk kesalahan penerbangan, yang sedang diproses oleh organisasi berkaitan,” tambahnya. “Tambahan pula, jika 13 syarikat penerbangan yang terjejas oleh insiden memutuskan untuk melaporkan, dia boleh menghadapi tuduhan tambahan.”

Kelakuan Heung tidak sahaja menangguhkan penerbangan yang dia naiki, tetapi menghalang penerbangan tiba daripada mendarat. Kapal terbang yang hendak berlepas tertangguh di darat manakala kapal terbang tiba terperangkap dalam lingkaran menunggu di udara.

Penumpang lain di atas Penerbangan TG121 Thai Airways ditempatkan di hotel kawasan selepas penerbangan mereka dijadual semula. Aslinya, penerbangan selama satu jam itu sepatutnya berlepas pada pukul 9.05 malam dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi di Bangkok.

“Sebuah kapal terbang hendak berlepas, tetapi seseorang menjadi panik dan cuba membuka pintu,” kata penumpang Watcharapon Pethsurp kepada Nation Thailand. “Setakat saya tahu, pada 9.45 malam, kapal terbang hendak berlepas sebelum terdengar jeritan dan pengumuman daripada pramugari mengatakan seseorang menjadi panik dan cuba meninggalkan melalui keluaran, menyebabkan ia tergelincir terbuka.”

“Kapal terbang tidak dapat terbang, dan kami terpaksa menunggu jurutera membawanya kembali ke tempat berhenti,” kata Pethsurp.

Thai Airways menulis dalam kenyataan bahawa penerbangan berjaya berlepas beberapa jam kemudian, hanya selepas tengah malam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.