Pentagon kata kapal perang AS, kapal komersial di bawah serangan di Laut Merah

(SeaPRwire) –   mengatakan Ahad kapal perang AS dan kapal komersial sedang diserang di Laut Merah.

Perkembangan ini menandakan eskalasi yang serius dalam siri serangan maritim yang berkaitan dengan perang Israel-Hamas.

“Kami sedari laporan mengenai serangan terhadap USS Carney dan kapal komersial di Laut Merah dan akan memberikan maklumat apabila ia menjadi tersedia,” kata Pentagon, menurut Associated Press.

Carney adalah kapal perusak kelas Arleigh Burke.

Tentera British lebih awal mengatakan telah berlaku serangan drone yang disyaki dan letupan di Laut Merah, tanpa memberikan butiran lanjut.

Pentagon tidak mengenal pasti di mana ia percaya api datangnya. Walau bagaimanapun, pemberontak Houthi yang disokong Iran telah melancarkan siri serangan terhadap kapal di Laut Merah, serta melancarkan drone dan peluru berpandu menyerang Israel ketika ia berperang menentang Hamas di Jalur Gaza.

Seorang pegawai AS, berbual atas syarat tidak dikenali untuk membincangkan hal ehwal perisikan, memberitahu Associated Press bahawa serangan itu bermula kira-kira jam 10 pagi di Sanaa, Yemen, dan telah berlangsung selama lima jam. Tiada komen serta merta daripada Houthis. Walau bagaimanapun, seorang jurucakap tentera Houthi lebih awal mengatakan kenyataan “penting” akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Sebelum laporan serangan terhadap kapal perang AS di Laut Merah, bekas ketua CIA Obama dan pada petang Sabtu di Forum Pertahanan Kebangsaan Reagan berbual mengenai bagaimana AS harus bertindak balas terhadap bilangan serangan yang meningkat oleh kumpulan proksi Iran terhadap pasukan AS di Timur Tengah.

“Saya akan jauh lebih agresif,” kata Panetta. “Saya mahu menyerang mereka yang menembakkan peluru berpandu ke arah tentera kita dan memastikan mereka memahami bahawa apabila mereka menembakkan peluru berpandu–mereka akan mati.”

Pasukan AS di Timur Tengah telah diserang sekurang-kurangnya 75 kali sejak pertengahan bulan lepas. Pentagon tidak mengira serangan terhadap kapal perang AS di laut dalam nombor ini.

Perkapalan global semakin kerap menjadi sasaran kerana mengancam menjadi konflik serantau yang lebih luas — walaupun gencatan senjata telah menghentikan pertempuran dan Hamas menukar tawanan untuk tahanan Palestin yang dipegang oleh Israel.

Lebih awal pada November, Houthis merampas kapal pengangkut kenderaan juga berkaitan dengan Israel di Laut Merah berhampiran Yemen. Pemberontak masih menahan kapal berhampiran bandar pelabuhan Hodeida. Peluru berpandu juga jatuh berhampiran kapal perang AS yang lain minggu lepas selepas ia membantu kapal berkaitan dengan Israel yang sebentar ditahan oleh pengganas.

Walau bagaimanapun, Houthis tidak secara langsung menyerang orang Amerika untuk sementara waktu, meningkatkan lagi taraf konflik maritim yang berkembang. Pada 2016, AS melancarkan peluru berpandu Tomahawk yang memusnahkan tiga tapak radar pantai di bawah kawalan Houthi untuk membalas peluru berpandu yang dilancarkan ke arah kapal Tentera Laut AS, termasuk USS Mason ketika itu.

Associated Press dan ‘ Lucas Tomlinson menyumbang ke laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.