Pentagon dicabar tentang konsep serangan AS menghalang serangan Houthi

(SeaPRwire) –   Timbalan Jurucakap Persidangan Tentera Darat Amerika Syarikat Sabrina Singh dicabar pada hari Khamis mengenai konsep bahawa serangan oleh gabungan tentera Amerika Syarikat dapat menghalang serangan kumpulan militan Houthi.

Semasa sidang akhbar pada pagi Khamis, wartawan menanya sama ada tentera Darat menilai bahawa Houthi telah meningkatkan serangan mereka beberapa hari kebelakangan ini.

Singh akur bahawa terdapat peningkatan serangan dalam tempoh dua hingga tiga hari yang lalu, tetapi menyatakan bahawa kebanyakan daripadanya telah menyebabkan kemusnahan kepada pihak Houthi sendiri.

Memandangkan usaha oleh gabungan tentera Amerika Syarikat untuk menghalang peningkatan serangan ke atas kapal-kapal di Laut Merah kelihatan gagal, seorang wartawan meminta adakah terdapat sebarang usaha untuk meningkatkan tindakan atau mengubah taktik.

“Saya fikir apa yang anda lihat di Laut Merah dan Teluk Aden ialah gabungan negara-negara yang berfikiran sama datang bersama-sama, termasuk baru-baru ini dengan EU mengumumkan gabungan mereka sendiri. Dan ini bekerja bersama-sama Operasi Guardian Kesejahteraan untuk mempertahankan pelaut yang tidak bersalah yang menyeberangi Laut Merah, Teluk Aden, dan untuk membenarkan kebebasan navigasi dan memelihara peraturan undang-undang,” kata Singh.

Putih Rumah mengumumkan Operasi Guardian Kesejahteraan pada Disember sebagai usaha terusan oleh gabungan tentera Amerika Syarikat untuk mengambil tindakan muktamad terhadap pemberontak Houthi yang disokong Iran menyerang kapal komersial. Houthi telah menyatakan serangan itu adalah untuk menunjukkan solidariti dengan awam Palestin yang terbunuh dalam serangan Israel terhadap Jalur Gaza, walaupun kebanyakan sasarannya tidak mempunyai kaitan dengan Israel atau Amerika Syarikat.

Serangan itu telah menyebabkan kapal-kapal pengangkutan besar mengelakkan Laut Merah sepenuhnya, menambahkan kelewatan dan yuran berlebihan.

Pada Januari, Amerika Syarikat dan United Kingdom mula menyerang sasaran Houthi. Namun demikian, Houthi terus menyerang kapal komersial.

Seorang wartawan lagi mempersoalkan apa yang Tentera Darat bersedia lakukan selanjutnya memandangkan Houthi “sebenarnya sedang mempersiapkan diri untuk berjuang jangka panjang.” Singh berkata walaupun serangan berterusan, Houthi kelihatan terus menggunakan taktik yang sama.

Beliau mempersoalkan kekemasan seorang wartawan lain bahawa “kapal-kapal terus diserang,” menyatakan bahawa anggota perkhidmatan sedang berpatroli di Laut Merah setiap hari bersama rakan kongsi dan sekutu.

“Adakah beberapa peluru berpandu berjaya melepasi sekali-sekala? Ya, kita telah melihat perkara itu berlaku. Tetapi untuk kebanyakan masa, tindak balas kami berjaya,” kata Singh.

Sidang akhbar itu berlaku beberapa jam selepas pemberontak Houthi melancarkan serangan ke atas Israel dan kapal yang melalui Teluk Aden, meletupkan kapal itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.