Penjenayah penyeludup orang yang dicari di Eropah ditangkap di utara Iraq

(SeaPRwire) –   Salah seorang penyeludup manusia yang paling terkenal di Eropah telah ditangkap Isnin di utara Iraq, pegawai keselamatan berkata.

Agensi keselamatan kerajaan serantau berkata telah menangkap Barzan Majeed, dikenali sebagai “Scorpion”, di kawasan Sulaymaniyah, atas permintaan dari Interpol dan “selepas pertukaran maklumat perisikan”.

Dia diserahkan kepada jabatan kehakiman serantau, katanya.

Agensi jenayah itu mengumumkan penangkapan Majeed di platform media sosial X.

Agensi jenayah itu telah mengeluarkan rayuan untuk bantuan mengesan Majeed pada 2022, selepas dia didapati bersalah dalam ketidakhadirannya di Belgium atas kesalahan penyeludupan manusia, berikutan siasatan bersama UK-Belgium. Agensi itu berkata dia telah cuba menyeludupkan 100 pendatang ke UK dalam bot kecil dan lori.

Bilangan pendatang menyeberangi Selat Inggeris dalam bot kecil telah meningkat dengan pesat dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana individu yang melarikan diri dari peperangan, kesan perubahan iklim, dan ketidakpastian ekonomi telah mencari kehidupan yang lebih baik di Britain.

Mereka membayar penyeludup beribu-ribu dolar untuk penyeberangan itu, berharap untuk bersatu semula dengan ahli keluarga atau mencari kerja di negara di mana penguatkuasaan imigresen dilihat lemah dan di mana kumpulan pendatang dari seluruh dunia boleh dengan mudah bercampur masuk dalam masyarakat.

Bulan lepas, Parlimen UK meluluskan undang-undang kontroversi membenarkan kerajaan untuk mengusir mereka yang memasuki negara secara haram. Beberapa jam kemudian, lima orang, termasuk seorang gadis berusia 7 tahun, mati ketika menyeberangi Selat Inggeris dalam bot kembung yang muat.

Ramai daripada mereka yang cuba berhijrah berasal dari kawasan Kurdish utara Iraq.

Walaupun kawasan itu agak lebih makmur dan stabil berbanding bahagian lain negara, peningkatan pengangguran dan isu rasuah menyebabkan ramai belia Kurdish mengambil risiko melakukan perjalanan berbahaya itu.

Pada November 2021, 16 orang Kurdish Iraq tergolong dalam kumpulan 27 orang yang mati ketika cuba menyeberangi selat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.