Penjara Hong Kong kata penjenayah keselamatan negara tak mungkin dapat pengurangan awal, kata pemimpin

(SeaPRwire) –   ketua eksekutif mengatakan Selasa bahawa tahanan yang disabit atas kesalahan keselamatan kebangsaan yang serius tidak mungkin diberikan pembebasan awal di bawah peraturan yang diperketat dalam undang-undang keselamatan kebangsaan baru, menandakan sikap kerajaan yang lebih keras terhadap aktivis politik yang dipenjara.

Ketua Eksekutif John Lee berkata Ordinan Penyelenggaraan Keselamatan Kebangsaan menetapkan bahawa orang yang didapati bersalah mengancam keselamatan kebangsaan tidak boleh diberikan pengurangan hukuman kecuali jika pengarah perkhidmatan pembetulan berpendapat bahawa tindakan itu tidak akan menjadi ancaman keselamatan kebangsaan. Ini juga terpakai kepada tahanan yang menerima hukuman sebelum undang-undang baru diperkenalkan Sabtu lalu, kata Lee.

Sebelum ini, tahanan boleh mendapat pengurangan hukuman sehingga satu pertiga untuk kelakuan baik di bawah peraturan penjara bandar, dengan syarat mereka menjalani hukuman lebih lama daripada sebulan.

Dalam sidang akhbar mingguan, Lee menggesa penduduk jangan melanggar undang-undang.

“Kita perlu pastikan semua orang memahami bahawa jika seseorang disabit atas kesalahan keselamatan kebangsaan yang serius, biasanya tidak akan ada pengurangan hukuman,” katanya.

Komentar Lee datang selepas media tempatan, termasuk South China Morning Post, melaporkan bahawa pembebasan awal aktivis Ma Chun-man, yang dijadualkan untuk Isnin lalu, telah dibatalkan di bawah undang-undang keselamatan kebangsaan baru. Pengurangan itu diberikan kerana kelakuan baiknya dan pembatalan itu merupakan yang pertama jenisnya, menurut laporan itu, yang mengutip sumber tidak dikenali.

Teman Ma, yang berbual atas syarat tidak didedahkan identiti kerana takut balasan kerajaan, memberitahu Associated Press bahawa tarikh pelepasan Ma telah ditangguhkan kerana undang-undang baru.

Amalan yang disemak ini dijangka mempengaruhi aktivis lain yang dipenjara atau menghadapi perbicaraan di bawah undang-undang keselamatan menyeluruh yang dilaksanakan Beijing empat tahun lalu untuk meredakan protes anti-kerajaan besar-besaran pada 2019.

Ma menjalani hukuman lima tahun atas tuduhan menghasut pemisahan di bawah undang-undang keselamatan 2020. Beliau disabit pada 2021 kerana berulang kali menyeru kemerdekaan Hong Kong.

Dalam sidang akhbar itu, Lee tidak mengesahkan kes Ma apabila diminta tentangnya tetapi berkata pengarah mengendalikan kes mengikut undang-undang. Beliau berkata sesiapa yang tidak bersetuju dengan pengendalian kes oleh pengarah boleh cuba menyelesaikan perkara itu melalui cara undang-undang.

Dalam maklumbalas melalui e-mel kepada AP, jabatan perkhidmatan pembetulan enggan memberi komen tentang kes individu. Tetapi ia berkata pengarah akan mempertimbangkan semua faktor berkaitan, termasuk kenyataan tahanan, secara kes demi kes untuk memastikan semua kes diurus dengan adil.

Undang-undang baru diluluskan secara proses perundangan dipercepatkan minggu lalu, menambah kebimbangan terhadap pengurangan hak asasi manusia yang lebih lanjut di bandar. Kerajaan Barat, termasuk Amerika Syarikat, mengkritik undang-undang itu.

Setakat Selasa, pihak berkuasa belum mengumumkan sebarang penangkapan di bawah undang-undang baru, yang mereka kata menyeimbangkan keselamatan dengan melindungi hak dan kebebasan. Mereka juga berkata undang-undang itu perlu untuk menjamin keselamatan bandar daripada “sabotaj berpotensi” dan “arus bawah tanah yang cuba mencetuskan masalah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.