Penjara di mana Pembunuh Pennsylvania Melarikan Diri Merancang untuk Mendindingi Halaman

Prisoner Escape Pennsylvania

Penjara Pennsylvania di mana pembunuh yang disabitkan Danilo Cavalcante melarikan diri dengan lancang, mengelakkan pencari selama dua minggu, merancang untuk menutup kawasan latihannya dengan dinding dan bumbung serta memaksa banduan memakai seragam yang lebih terang, bersama dengan penambahbaikan keselamatan lain.

Lembaga penjara Chester County sebulat suara meluluskan rancangan pada hari Rabu untuk sepenuhnya menutup kawasan latihan di kemudahan di Pocopson, barat daya Philadelphia. Projek dijangka menelan kos sebanyak AS$2.5 juta hingga AS$3.5 juta dan boleh mengambil masa sehingga sembilan bulan untuk disiapkan.

TranSystems, sebuah syarikat kejuruteraan dan reka bentuk berpangkalan di Kansas City, Missouri yang diupah untuk mereka bentuk semula, berkata penutup baharu itu akan menjadi “penyelesaian kekal” kepada kelemahan keselamatan yang dieksploitasi Cavalcante dalam melarikan diri pada 31 Ogos dengan merangkak naik di antara dua dinding yang ditutupi dengan dawai bergerigi dan kemudian melompat dari bumbung.

Pelan reka bentuk semula menyeru untuk kawasan latihan yang ditutup sepenuhnya, dengan dinding batu-bata setinggi 18 kaki untuk menggantikan pagar, dan penyingkiran bumbung gudang yang boleh didaki oleh banduan. Pelan itu juga menyeru untuk menyingkirkan gegelang bola keranjang.

Reka bentuk itu secara ketara menghalang cahaya matahari dari atas ke kawasan itu, kecuali untuk sejalur kecil tingkap di bahagian atas dengan penyaringan yang selamat. Sistem pencahayaan LED akan meniru cahaya siang, kata syarikat itu.

Reka bentuk itu akan menghalang percubaan melarikan diri dan menghalang penghantaran barang seludup melalui dron atau peranti jauh lain, menurut TranSystem. Pengawal penjara sementara yang bertindak juga mencadangkan tambahan naik taraf keselamatan – termasuk pemasangan sekurang-kurangnya 50 kamera baharu dan pengambilan lapan pengawal tambahan – yang juga diluluskan oleh lembaga.

Pembiayaan akan datang daripada baki peruntukan bantuan pandemik persekutuan daerah itu.

Perubahan lain yang dirancang termasuk seragam banduan berwarna cerah yang lebih mudah dikesan dalam percubaan melarikan diri.

Hanya ada tiga kes melarikan diri – termasuk Cavalcante – dari kemudahan penjara Chester County sejak 2015, menurut rekod negeri.

Cavalcante, 34, disabitkan kerana membunuh bekas teman wanitanya, Deborah Brandao, di hadapan anak-anaknya pada 2021. Pendakwa mengatakan dia mahu menghalangnya memberitahu polis bahawa dia dikehendaki atas satu lagi pembunuhan di Brazil. Pada masa melarikan diri, dia menanti pemindahan ke penjara negeri untuk menjalani hukuman seumur hidup.

Dia ditangkap selepas dua minggu buruan yang menyebabkan penduduk resah dan membawa kepada penutupan sekolah tepat pada permulaan tahun akademik, amaran kepada pemilik rumah untuk mengunci pintu dan menutup jalan sepanjang cuti Hari Buruh yang sibuk.

Cavalcante didakwa melarikan diri selepas ditangkap, dan perbicaraan seterusnya dalam kes itu dijadualkan pada hari Rabu. Tiada peguam yang bercakap bagi pihaknya setakat ini. Dia kini ditahan di sebuah penjara negeri di luar Philadelphia.