Pengungsi Palestin Lari dari Utara Gaza sebagai Serangan Darat Mengancam

Palestinians mula meninggalkan bahagian utara Gaza Jumaat selepas tentera Israel memberitahu kira-kira 1 juta orang untuk berpindah ke bahagian selatan wilayah yang dikepung itu, satu perintah tanpa sebelumnya menjelang serangan darat yang dijangka terhadap kumpulan militan Hamas yang memerintah.

PBB memberi amaran bahawa terlalu ramai orang melarikan diri secara massa – hampir separuh penduduk Gaza – akan menjadi bencana, dan ia mendesak Israel untuk menarik balik perintah itu. Keluarga dalam kereta, trak dan gerobak unta penuh dengan tilam dan barang-barang berarak di sepanjang jalan utama keluar dari Bandar Gaza, bandar terbesar.

Israel mengebom kawasan di selatan Gaza dengan serangan udara pada Jumaat, dan ia berkata pasukan darat telah menjalankan serbuan sementara di wilayah itu untuk berperang dengan militan, mencari senjata dan bukti tebusan yang hilang.

Hamas, yang menganjurkan serangan ganas dan kejam terhadap Israel hampir seminggu lalu dan telah menembak beribu-ribu roket sejak itu, menyeru orang supaya kekal di rumah mereka, mengatakan perintah itu adalah “peperangan psikologi” untuk memecahkan solidariti mereka.

Ramai yang meragui untuk meninggalkan, kerana takut tiada tempat selamat di wilayah kecil di bawah serangan udara berterusan oleh Israel. Gaza ditutup daripada makanan, air dan bekalan perubatan dan di bawah kegelapan kuasa hampir keseluruhan.

“Lupakan makanan, lupakan elektrik, lupakan bahan api. Kebimbangan tunggal sekarang adalah jika anda akan selamat, jika anda akan hidup,” kata Nebal Farsakh, jurucakap Palang Merah Palestin di Bandar Gaza, sambil terisak kencang.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata pada Jumaat bahawa kira-kira 1,800 orang telah terbunuh di wilayah itu – lebih separuh daripada mereka di bawah umur 18 tahun, atau wanita. Serangan Hamas minggu lalu membunuh lebih daripada 1,300 orang Israel, kebanyakannya orang awam, dan kira-kira 1,500 militan Hamas terbunuh semasa pertempuran, kata kerajaan Israel.

Perang seminggu ini telah meningkatkan ketegangan di seluruh rantau. Israel telah bertukar tembakan dalam beberapa hari kebelakangan ini dengan kumpulan militan Hezbollah Lebanon, memacu ketakutan konflik yang lebih meluas, walaupun sempadan itu kini tenang.

Gaza dibom tanpa henti sejak serangan Hamas

Solat Jumaat Muslim membawa protes di seluruh Timur Tengah, dan ketegangan tinggi di Kota Lama Baitulmuqaddis. Penjagaan agama Islam yang mengurus tapak suci bermasalah di bandar itu, Kompleks Al-Aqsa, berkata pihak berkuasa Israel melarang semua lelaki Palestin di bawah umur 50 tahun memasuki.

Israel telah mengebom Gaza siang dan malam sejak serangan Hamas, di mana pejuangnya membunuh beratus-ratus orang di selatan Israel dan menculik kira-kira 150 orang ke Gaza sebagai tebusan.

Jurucakap tentera berkata bahawa selepas pasukan darat Israel menjalankan serbuan mereka di Gaza pada Jumaat, mereka kemudian meninggalkan. Gerakan itu tidak kelihatan menjadi permulaan serangan darat yang dijangka. Israel telah mengumpulkan tentera di sepanjang sempadan Gaza sejak serangan ganas Hamas Sabtu lalu.

Hamas berkata serangan udara Israel membunuh 13 daripada tebusan dalam tempoh hari ini. Ia berkata yang mati termasuk warga asing tetapi tidak memberikan kewarganegaraan mereka.

Jurucakap tentera laut Israel Rear Adm. Daniel Hagari menafikan dakwaan itu, memberitahu Al-Jazeera Arabic: “Kami mempunyai maklumat kami sendiri.”

Israel berkata Khamis lalu ia tidak akan membenarkan sebarang bekalan memasuki Gaza sehingga Hamas melepaskan tebusan.

Israel menggesa pengungsian besar-besaran orang awam Gaza

Tentera menggesa orang awam di utara Gaza berpindah ke selatan – satu perintah yang PBB kata melibatkan 1.1 juta orang. Jika dilaksanakan, ia bermakna seluruh penduduk wilayah sepanjang 40 kilometer (25 batu) itu akan berkumpul di kira-kira separuh selatan.

Israel berkata ia perlu menyasarkan infrastruktur tentera Hamas, kebanyakannya disembunyikan dalam tanah. Jurucakap lain, Jonathan Conricus, berkata tentera akan mengambil “usaha meluas untuk mengelakkan kerosakan kepada orang awam” dan penduduk dibenarkan kembali apabila perang berakhir.

Militan Hamas beroperasi di kawasan awam, di mana Israel lama menuduh mereka menggunakan orang Palestin sebagai perisai manusia.

“Penyamaran pengganas adalah penduduk awam,” kata Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant dalam sidang akhbar bersama Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin. “Oleh itu, kami perlu memisahkan mereka. Jadi mereka yang mahu menyelamatkan nyawa mereka, sila berpindah ke selatan.”

Tetapi jurucakap PBB Stephane Dujarric berkata ia mustahil untuk mengatur pengungsian sedemikian tanpa “akibat kemanusiaan yang memusnahkan.” Beliau menyeru Israel menarik balik sebarang perintah sedemikian, dengan berkata mereka boleh “mengubah apa yang sudah menjadi tragedi kepada situasi bencana.”

Palestin kekal bingung di mana hendak pergi

Ramai Palestin di Gaza masih bingung sama ada hendak meninggalkan atau kekal.

Penduduk Bandar Gaza Khaled Abu Sultan pada mulanya tidak percaya perintah pengungsian itu nyata, dan kini tidak pasti sama ada hendak mengungsikan keluarganya ke selatan. “Kami tidak tahu jika ada kawasan selamat di sana,” katanya. “Kami tidak tahu apa-apa.”

Satu keluarga menghubungi kawan dan saudara di selatan Gaza mencari perlindungan, tetapi kemudian menukar fikiran. Ramai menyatakan kebimbangan mereka tidak dapat kembali atau secara beransur-ansur dipindahkan ke Semenanjung Sinai Mesir.

Lebih separuh penduduk Palestin di Gaza adalah keturunan pelarian dari perang 1948 mengenai penubuhan Israel, apabila ratusan ribu orang melarikan diri atau dipaksa keluar dari apa yang kini Israel. Bagi banyak orang, perintah pengungsian besar-besaran itu mengusik ketakutan pengusiran kedua.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA, juga berkata ia tidak akan mengungsikan sekolah-sekolahnya, di mana ratusan ribu orang telah mencari perlindungan. Tetapi ia memindahkan ibu pejabatnya ke selatan Gaza, menurut jurucakap Juliette Touma.

Israel kata tanggungjawab di Gaza terletak pada Hamas

Dipaksa oleh wartawan sama ada tentera akan melindungi hospital, pusat PBB dan lokasi awam yang lain, Hagari, jurucakap tentera Israel memperingatkan, “Ia adalah zon perang.”

Hagari menambah: “Jika Hamas menghalang penduduk daripada berpindah, tanggungjawab terletak pada mereka.” PBB berkata perintah pengungsian yang diterima memberikan Palestin 24 jam untuk berpindah, tetapi tentera berkata tiada tarikh laluan rasmi.

Clive Baldwin penasihat undang-undang kanan di Human Rights Watch New York berkata “mengarahkan satu juta orang di Gaza untuk berpindah, apabila tiada tempat selamat untuk pergi, bukan amaran berkesan.”

“Jalan raya hancur, bahan api langka, dan hospital utama berada dalam zon pengungsian,” katanya. “Pemimpin dunia harus bersuara sekarang sebelum terlambat.”

Mesir telah bimbang berpuluh ribu orang Palestin membanjiri dari Gaza ke Semenanjung Sinai mereka. Ia telah memindahkan beribu-ribu pasukan keselamatan ke sempadan untuk mengelakkan pelanggaran, berkata seorang pegawai keselamatan Mesir kanan tanpa nama kerana tidak dibenarkan memberi maklumat kepada wartawan. Pada masa yang sama, ia cuba merundingkan masuknya bantuan kemanusiaan ke Gaza. Pintu sempadan Rafah, satu-satunya masuk tidak dikawal oleh Israel, telah ditutup kerana serangan udara.<