Pengundi di Malaysia Bosan dengan Tuduhan Rasuah, Semakin Cenderung kepada Politik Identiti

Hampir satu dekad yang lalu, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dana kekayaan negara Malaysia, didapati telah disalahguna berbilion-bilion dolar dalam operasi kleptokratik yang berlarutan selama bertahun-tahun merentasi kabinet Malaysia hingga ke institusi kewangan global dan Hollywood. Ia adalah salah satu skandal kewangan terbesar yang pernah dilihat dunia, dan penjaraan bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak tahun lalu sepatutnya mengakhiri saganya – tetapi di Malaysia, legasi 1MDB masih hidup.

Walaupun 1MDB mencetuskan perbincangan di seluruh negara mengenai rasuah, sejak itu, ahli politik kiri dan kanan telah melemparkan tuduhan rasuah sesama sendiri sementara hampir semua orang di sepanjang spektrum politik telah berkempen menentang rasuah. Pada masa yang sama, hanya sedikit sabitan telah berlaku, dengan kes kelihatan terhenti bergantung kepada arah tiupan angin politik. Semua ini telah menghasilkan rakyat yang kecewa yang semakin pasrah dengan rasuah yang merebak dalam kalangan kerajaan dan yang mula cenderung kembali kepada politik perkauman yang secara historinya memecahbelahkan Malaysia.

Dengan orang Melayu dan masyarakat pribumi membentuk 70% daripada penduduk Malaysia manakala etnik Cina dan India mengambil kurang daripada 30%, populisme perkauman dan agama telah lama menjadi ciri utama politik Malaysia. Konsensus jarang berlaku mengenai rasuah telah dibentuk dalam kalangan pengundi merentasi jurang perkauman selepas 1MDB, tetapi pakar mengatakan bahawa kebangkitan semula politik identiti dalam beberapa tahun kebelakangan ini datang apabila pengundi menjadi sinis tentang keupayaan kerajaan untuk menangani masalah rasuah Malaysia secara berkesan.

“Ketika 1MDB mula keluar, ada harapan untuk perubahan. Pada masa itu, tanpa mengira Melayu atau bukan Melayu, kedua-duanya boleh bersetuju untuk menyingkirkan rasuah dan keperluan untuk perubahan,” kata Kevin Zhang, pegawai penyelidik kanan dalam program pengajian Malaysia di Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura kepada TIME.

Namun, tambahnya, perkembangan sejak itu hanya mewujudkan kekecewaan di tanah air dan “secara mendasar mengubah wacana politik di Malaysia.”

Apabila Anwar mengambil alih Kerajaan Perpaduan – sebuah perikatan yang merangkumi kedua-dua gabungan Pakatan Harapan dan Barisan Nasional – pada November lalu, menangani rasuah berada di puncak agenda reformisnya. Dalam salah satu inisiatif pertamanya sebagai Perdana Menteri, Anwar memerintahkan kajian semula projek kerajaan yang diluluskan oleh pentadbiran terdahulu, dengan menggambarkan proses keputusan terdahulu sebagai tidak wajar.

Tetapi kempen anti-rasuah selama bertahun-tahun yang dijanjikan oleh pemimpin yang berbeza sejauh ini hanya menghasilkan banyak tuduhan dan sedikit sabitan.

Minggu ini, Mahkamah Tinggi Malaysia bersetuju untuk menarik balik 47 tuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamid, yang juga presiden Perikatan Nasional Bersatu (UMNO) – parti yang sama yang pernah dipimpin Najib sehingga 2018. Zahid telah dituduh pecah amanah jenayah, rasuah, dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan yayasan amal yang diasaskannya, dan diberi pelepasan yang tidak bersamaan dengan pembebasan pada hari Isnin atas permintaan pendakwa raya yang mengejutkan.

Mahkamah berkata bahawa pelepasan itu diberikan, antara “sebab-sebab lain yang banyak,” supaya pendakwaan boleh menyiasat tuduhan itu dengan lebih lanjut – penjelasan yang hanya membangkitkan bantahan lanjut dalam masyarakat sivil dan dalam kalangan ahli politik di dalam dan di luar Kerajaan Perpaduan Anwar.

Zahid hanyalah yang terbaru dalam barisan ahli politik yang baru-baru ini menerima keputusan mahkamah yang menguntungkan atas tuduhan rasuah. Bekas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, yang memimpin negara dari 2020 hingga 2021 dan kini pengerusi gabungan pembangkang Perikatan Nasional, dituduh rasuah pada Mac, hanya untuk dibebaskan pada Ogos. Dan Najib sendiri dibebaskan tuduhan mengubah laporan audit 1MDB pada Mac, walaupun beliau masih menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana sabitan rasuah terdahulu.

Penarikan balik tuduhan terhadap Zahid baru-baru ini, khususnya, telah mempersoalkan retorik anti-rasuah yang bersemangat oleh Anwar, bersama-sama spekulasi berhubung kerjasama politik. (Zahid dipercayai telah menjadi penggerak utama dalam mengumpul sokongan bagi kenaikan Anwar ke jawatan perdana menteri tahun lalu).

“Semua omong kosong anti-rasuah dan kerajaan yang baik itu adalah untuk orang yang mudah tertipu di luar sana yang masih percaya kepada reformasi,” bekas duta Dennis Ignatius menulis dalam posting di media sosial pada hari Isnin, selepas pelepasan Ahmad Zahid.

“Pelepasan itu merupakan satu tolakan terhadap kedudukan kerajaan Anwar,” kata Ariel Tan, rakan kanan di Sekolah Antarabangsa Kajian Rajaratnam S. di Singapura dan penyelaras program Malaysia. Pakatan Harapan Anwar sudah menghadapi kritikan kerana berkongsi dalam Kerajaan Perpaduannya dengan UMNO, yang berusaha untuk menyingkirkan perkaitannya dengan skandal 1MDB dan reputasi korup.

“Dengan bekerjasama dengan UMNO, Pakatan telah kehilangan landasan moral mengenai rasuah, dan ia juga tidak dapat menyambung dengan pengundi muda sama ada melalui kepimpinan atau mesejnya,” tambahnya, menunjukkan perjuangan Pakatan Harapan untuk memenangi sokongan pengundi muda dalam pilihan raya negeri pada Ogos.

Belia Malaysia semakin condong ke arah pembangkang Perikatan Nasional, gabungan nasionalis yang dikenali kerana memperjuangkan nilai-nilai Islam dan Melayu. Pada masa yang sama, walaupun seruan Kerajaan Perpaduan kepada penentangnya untuk berhenti memainkan kad perkauman, beberapa ahlinya juga telah diperhatikan meniup kebimbangan perkauman, memperingatkan minoriti etnik tentang tren Islamisasi.

‚ÄúPolitik kini telah beralih daripada rasuah. … Ia telah kembali ke