Penguasa Palestin baharu bangkit ekstremis ketika Biden ugut Israel berhubung perang Gaza

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Kerajaan Palestin (PA) baharu yang dilantik minggu ini oleh – dan disambut hangat oleh Rumah Putih dan Jabatan Negara, termasuk sekurang-kurangnya dua menteri yang memegang pandangan ekstrem dan perkauman terhadap Israel dan Yahudi, Palestinian Media Watch (PMW), sebuah pertubuhan Israel yang menarik perhatian kepada keganasan Palestin, telah mendedahkan.

Dengan mengutip artikel dalam media Palestin dan klip video dari acara awam terkini, PMW mendedahkan bagaimana menteri agama baharu, Muhammad Mustafa Najem, telah secara terbuka menghasut keganasan terhadap orang Israel sebagai kewajipan agama, menggambarkan Yahudi sebagai jahat dan berbisa-bisa, dan menyatakan ayat dari al-Quran yang merujuk kepada Yahudi sebagai “monyet dan babi.”

Ahli kabinet baharu yang lain, Menteri Hal Ehwal Wanita Muna Al-Khalili, ditunjukkan telah memuji serangan pengganas Palestin, dan baru-baru ini pada bulan lepas di satu persidangan di Mesir, mendakwa bahawa serangan keganasan Hamas yang kejam pada 7 Oktober – kejahatan paling kejam yang dilakukan terhadap Yahudi sejak Holocaust dalam Perang Dunia II – adalah tindakan perlawanan yang sah.

Sejak serangan Hamas dan peperangan berikutnya dengan Israel yang telah merosakkan banyak bahagian Gaza, pentadbiran AS telah mendesak Abbas untuk memperkasakan semula pihak berkuasanya, yang lama dituduh dengan rasuah dan keganasan, supaya ia boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian untuk mentadbir Gaza – selain Wilayah Barat – selepas peperangan.

Perubahan yang dibuat minggu ini, yang Abbas kata akan termasuk rancangan untuk reformasi institusi, penyusunan semula dan penyatuan institusi, serta memerangi rasuah, meningkatkan tahap perkhidmatan dan transformasi digital, sedang dipandang oleh AS sebagai sebahagian daripada pembaharuan yang dikehendakinya.

Walau bagaimanapun, ramai orang Palestin mengatakan tiada perubahan sebenar boleh berlaku selagi Abbas terus berada di puncak; dan pemimpin Israel, termasuk , kekal teguh menolak idea bahawa pihak berkuasa akan menjadi sebahagian daripada sebarang penyelesaian selepas peperangan untuk Gaza, dengan menunjukkan bahawa ia sama problematiknya dengan Hamas, kumpulan pengganas yang ditetapkan oleh AS.

“Anggapan bahawa Pihak Berkuasa Palestin ‘diperkasakan semula’ akan membawa tokoh-tokoh yang sederhana dan pragmatik, atau melembutkan pendirian Palestin terhadap Israel, adalah sepenuhnya palsu,” kata Khaled Abu Toameh, seorang penganalisis hal ehwal Palestin berpangkalan di Baitulmuqaddis, kepada Digital.

Beliau berkata ia adalah sepenuhnya tidak realistik untuk mengharapkan menteri kabinet baharu untuk “menyokong pendekatan pragmatik terhadap Israel”, terutamanya dengan peperangan Gaza berlangsung, dan menunjukkan bahawa ramai orang Palestin tidak memahami perbezaan antara kerajaan Palestin baharu dan yang terdahulu.

“Dalam ucapan pertamanya di mesyuarat kabinet, perdana menteri baharu, Mohammed Mustafa, juga menggunakan retorik keras terhadap Israel kerana peperangan di Gaza, sambil benar-benar mengabaikan tanggungjawab Hamas,” kata Abu Toameh, sambil menambah, “dalam hal ini, beliau kedengaran tepat seperti pendahulunya, Mohammed Shtayyeh.”

Beliau berkata bahawa Shtayyeh, yang meletak jawatan sebagai perdana menteri pada bulan Februari, juga bercakap tentang reformasi pihak berkuasa tetapi “tidak banyak yang berlaku.”

Perubahan tidak akan berlaku “selagi Presiden Mahmoud Abbas dan lingkaran dalaman beliau adalah pembuat keputusan sebenar dan tunggal,” kata Abu Toameh. “Pada akhirnya, penyusunan semula kabinet datang untuk meredakan pentadbiran AS, dan bukan kerana niat tulus untuk memperkenalkan reformasi kewangan dan pentadbiran atau terlibat dalam proses damai dengan Israel.”

Kobi Michael, seorang penyelidik kanan di Institut Kajian Keselamatan Negara di Tel Aviv yang mengikuti dengan rapat peristiwa dalam masyarakat Palestin, juga berkata kepimpinan Pihak Berkuasa Palestin yang baharu tidak berkemungkinan membawa perubahan yang signifikan jika Abbas masih berada dalam kedudukan.

“Pelantikan Mohammed Mustafa memang hanya menggantikan satu Mohammed dengan Mohammed yang lain,” katanya. “Beliau adalah sebahagian daripada jalur pengeluaran yang sama.”

Michael berkata Mustafa, yang sebelum ini berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri dan menteri ekonomi, adalah sekutu rapat dan penasihat Abbas dan “beliau akan melakukan apa sahaja yang Abbas beritahunya untuk dilakukan.”

“Beliau berada di sana untuk memelihara kepentingan Abbas dan kepentingan terakhir Abbas adalah reformasi,” kata Michael, memanggil Pihak Berkuasa Palestin “satu kesia-siaan.”

Menanggapi pengumuman kerajaan Palestin yang baharu, bagaimanapun, jurucakap Mathew Miller berkata dalam kenyataan bahawa “Amerika Syarikat berharap bekerjasama dengan kabinet baharu untuk mempromosikan keamanan, keselamatan dan kemakmuran dan akan terlibat dengan kerajaan baharu ini untuk melaksanakan reformasi yang boleh dipercayai.”

“Pihak Berkuasa Palestin yang diperkasakan semula adalah penting untuk memberikan hasil kepada rakyat Palestin di kedua-dua Wilayah Barat dan Gaza dan menubuhkan syarat-syarat kestabilan di rantau yang lebih luas,” katanya.

Menanggapi permintaan Digital untuk komen tentang kenyataan perkauman dan menghasut yang dikaitkan dengan menteri kabinet Palestin yang baru dilantik, seorang jurucakap Jabatan Negara berkata “Kami sedar akan laporan bahawa beberapa ahli kabinet P.A. menggunakan bahasa tidak dapat diterima. Kami telah sangat jelas dalam hal ini: Ucapan provokatif, membenci, atau menghina oleh mana-mana pihak tidak akan menggalakkan perdamaian.”

Seorang jurucakap Pihak Berkuasa Palestin yang dihubungi oleh Digital tidak mengulas dakwaan oleh penerbitan sebelum masa akhir.

Jonathan Schanzer, naib presiden kanan untuk penyelidikan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi di Washington, berkata kepada Digital bahawa AS “mengekalkan fiksyen pembaharuan kerajaan Palestin” dan mengabaikan sifat problematiknya untuk mencapai matlamatnya sendiri.

“Mohammed Mustafa bukan seorang reformis, beliau adalah kroni lama Mahmoud Abbas yang telah mendapat manfaat daripada sistem rasuah yang Abbas pimpin selama hampir dua dekad,” katanya. “Saya fikir penting untuk menyatakan bahawa jika Abbas kekal sebagai presiden kerajaan ini – dan beliau kini berusia 19 tahun dalam tempoh empat tahun – ini bukan reformasi.”

“Apabila kita melihat retorik sesetengah individu ini, kita boleh melihat bahawa bukan sahaja mereka bukan reformis, tetapi mereka sebenarnya radikal, dan ini seharusnya menjejaskan proses keseluruhan yang sedang berlangsung,” kata Schanzer, sambil menambah bahawa pentadbiran begitu fokus kepada objektifnya supaya Pihak Berkuasa Palestin “mewarisi Jalur Gaza,” yang “bersedia mengabaikan pelbagai masalah untuk cuba mencapai objektif ini.”

“Saya percaya bahawa mengabaikan masalah-masalah ini akan membawa kita ke jalan yang sama selama bertahun-tahun,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.