‘Pengganas asing’ dipercayai bertanggungjawab untuk letupan gereja yang membunuh di Filipina, ISIS mengaku bertanggungjawab

(SeaPRwire) –   Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. menyatakan bahawa pengganas asing bertanggungjawab terhadap serangan bom Ahad semasa di negara selatan yang mengorbankan empat orang dan mencederakan puluhan lagi.

Bom meletup semasa di dewan sukan Universiti Negeri Mindanao di , pegawai-pegawai berkata.

Tentera telah mengesahkan letupan itu mengorbankan empat orang, termasuk tiga wanita. Sekurang-kurangnya 50 orang lagi dibawa ke dua hospital untuk rawatan. Enam daripada yang cedera sedang berjuang untuk hidup di hospital, kata Gabenor Mamintal Adiong Jr. wilayah Lanao del Sur, ibu negara Marawi.

“Saya mengutuk dengan keras tindakan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan oleh pengganas asing terhadap Universiti Negeri Mindanao,” kata Presiden Marcos dalam kenyataan. “Ekstrimis yang menggunakan keganasan terhadap orang awam akan sentiasa dianggap sebagai musuh masyarakat kita.”

Tentera darat dan polis mengawal kawasan universiti tidak lama selepas letupan bom dan memulakan siasatan. Kemudahan pemeriksaan keselamatan ditubuhkan di sekitar bandar. Polis dan pasukan keselamatan negara lain diletakkan dalam “keadaan berjaga-jaga tinggi” di kawasan metropolitan Manila, pegawai keselamatan berkata.

Ketua Polis Lt. Jen. Emmanuel Peralta memberitahu wartawan bahawa pakar bom tentera dan polis mendapati serpihan mortar 60mm di tempat kejadian serangan.

ISIS telah mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, dengan berkata dalam saluran Telegramnya: “Askar-askar khalifah meletupkan peranti letupan pada perhimpunan besar orang Kristian…di bandar Marawi.”

Ketua Turus Tentera Jen. Romeo Brawner Jr. berkata serangan bom itu mungkin membalas dendam oleh militan Muslim berikutan siri kegagalan operasi tentera. Beliau merujuk pembunuhan 11 militan Islam disyaki dalam operasi tentera disokong serangan udara dan tembakan artileri pada Jumaat di wilayah selatan Maguindanao.

Brigadir Jeneral Polis Negeri Allan Nobleza berkata militan yang terbunuh itu bersekutu dengan kumpulan bersenjata berafiliasi dengan ISIS yang beroperasi di wilayah Lanao del Sur.

“Amerika Syarikat mengutuk dengan keras serangan pengganas kejam yang berlaku hari ini semasa perkhidmatan Katolik diadakan di Universiti Negeri Mindanao di Marawi, Filipina,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller dalam kenyataan.

“Kami berkabung atas mereka yang terbunuh dalam serangan itu, dan doa kami bersama mereka yang cedera. Amerika Syarikat berhubung rapat dengan rakan-rakan Filipina dan berpihak kepada rakyat Filipina dalam menolak tindakan keganasan ini.”

Pengawal Pantai Filipina berkata mereka mengarahkan semua kakitangan untuk meningkatkan pengumpulan maklumat, pemeriksaan lebih ketat feri penumpang dan penempatan anjing pengesan bom dan pengawal laut.

Selatan Filipina adalah kampung halaman minoriti Muslim di negara beragama Katolik Rom majoriti dan tapak pemberontakan pemisah selama berdekad-dekad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.