Pengerusi Rumah yang Akan Datang: Orang yang Mempunyai Skandal David Duke atau Pemimpin Januari 6

Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda di sini untuk menerima cerita seperti ini dihantar ke peti surat anda.

Apabila ahli undang-undang negeri berkembang itu menerima panggilan telefon pada tahun 2002 menjemputnya berucap di konvensyen di sebuah hotel Marriott di Metairie, La., loceng amaran tidak berbunyi, sekurang-kurangnya dalam pengisahannya tentang cerita itu. Dia hanya mempunyai satu kakitangan bekerja untuknya ketika itu dan dia mahu berucap di hadapan sebanyak mungkin orang. Ia tidak menyedari bahawa kumpulan yang dimaksudkan – kumpulan yang dinamakan European-American Unity and Rights Organization, atau EURO – akan menjemput pemimpin supremasi putih berkumpul oleh kumpulan yang pernah diketuai oleh bekas ketua Ku Klux Klan Louisiana dan ahli politik David Duke.

Lebih daripada 20 tahun kemudian, Scalise kini merupakan calon terdekat untuk jawatan Speaker House, selepas minggu kekeliruan yang meninggalkan dewan bawahan sepenuhnya lumpuh. Pertemuan 2002 itu, bersama-sama Scalise dilaporkan menyamakan dirinya dengan Duke tanpa bebanan, telah memberi banyak Republikan kegelisahan tentang membuatnya wajah parti menjelang kitaran pilihan raya Dewan yang sukar untuk ahli Dewan.

Walaupun begitu, Scalise menang ke atas Rep. Jim Jordan dari Ohio dengan undian 113 ke 99 semasa mesyuarat tertutup Ahli Parlimen Republikan pada Rabu. Tetapi daripada bergerak terus ke Dewan untuk undian, Scalise menghantar semua orang pulang. Ia merupakan tanda bahawa pilihan Speaker jauh daripada selesai.

Apabila ahli undang-undang meninggalkan sesi tertutup lagi selama 90 minit pada Khamis, terdapat perasaan yang jelas bahawa Republikan tidak berada di mana-mana dalam pemilihan mereka. Dengan dua kekosongan di Dewan dan majoriti sempit, Scalise boleh membiarkan hanya empat penolakan di kalangan parti sendiri. Satu pengiraan CNN pada petang Khamis mempunyai dia pasti kehilangan 20, dengan lagi 10 dalam bahaya. Ia kelihatan semakin jelas bahawa Dewan akan melalui lagi satu akhir minggu tanpa Speaker di tempat.

Manakala Scalise tidak dapat menutup perjanjian itu, ia bukan seolah-olah Jordan benar-benar mendapat momentum. Latar belakangnya sebelum Parlimen juga termasuk dakwaan membimbangkan bahawa dia memalingkan muka semasa beliau menjadi jurulatih gulat di Universiti Negeri Ohio ketika itu seorang doktor pasukan dituduh serangan seksual. Oh, dan Jordan adalah pengarang kanan usaha pada 6 Januari 2021, untuk menafikan Joe Biden Rumah Putih dan mengekalkan Presiden Donald Trump dalam kuasa walaupun kekalahan elektoranya pada 2020.

Secara ringkasnya: Parti Republikan, sekurang-kurangnya pada masa ini, mempunyai dua tokoh terkemuka untuk mengambil alih Dewan datang dengan serangan sudah siap menunggu, termasuk peranan pengikut The Big Lie.

Utama Republikan dengan betul-betul berhati-hati dan marah bahawa rakan sekerja mereka menggali semula tentangan Demokratik untuk penyelidikan untuk menenggelamkan salah seorang daripada mereka. Apabila pendedahan Scalise untuk EURO mula muncul pada 2014 semasa tawaran Scalise untuk menaik ke dalam kepimpinan, parti itu berdiri di belakangnya tanpa terlalu berkerut. Kini, episod 21 tahun yang lalu cukup mudah alasan tutup untuk mengekalkannya daripada mendapatkan palu. Jordan juga kelihatan telah memadamkan ingatan mereka yang pernah mempersendakan dakwaan latihan era sebagai “Gym Jordan”. Jordan mengatakan beliau akan menominasikan Scalise, tetapi tiada orang benar-benar berfikir ambisinya telah tamat.

Semakin lama ini menyeret, semakin kelihatan seolah-olah Republikan tidak layak mengendalikan apa-apa kerana, sebenarnya, mereka kini tidak mengendalikan apa-apa. Dan, kelihatan setiap jam, lebih banyak ahli undang-undang mengeraskan tentangan terhadap kedua-duanya kerana mereka mencari alternatif yang tidak akan menjadi tali baran yang sedia untuk tawaran pilihan raya mereka sendiri tahun depan.

Semua yang meninggalkan 18 Republikan bertanding semula tahun depan di daerah yang Biden menang pada 2020 lebih sensitif terhadap pilihan rakan sekerja mereka sedang membuat minggu ini. Kepentingan Scalise kepada perkauman dan sokongan Jordan terhadap keganasan politik kedua-duanya dianggap sebagai sebab yang sah untuk mengekalkan mana-mana daripada mereka daripada kedudukan yang hanya di belakang Naib Presiden dalam barisan kepresidenan. Dan, seperti yang Demokrat di daerah rapuh boleh beritahu mana-mana orang, terikat dengan Ketua Dewan Nancy Pelosi tidak terlalu membantu selepas tahun-tahun dilemparkan sebagai segala-galanya yang salah dengan parti pembangkang.

Untuk masa ini, Jordan menunggu jika parti gagal beratur di belakang Scalise, dan asas GOP masih mengintai apa yang mungkin tidak wujud: calon yang boleh menyatukan parti dengan sokongan mencukupi untuk mendapatkan Dewan bergerak lagi. Selepas semua, kerajaan akan habis wang lagi bulan depan; Scalise telah beritahu rakan sekerja beliau mahu menyelesaikan kerja lapan baki bil pembiayaan untuk mendapatkan kerajaan terbuka sehingga 1 Oktober tahun depan, manakala Jordan mengusulkan usaha sementara untuk membenarkan Speaker baharu menyesuaikan diri. Ia mungkin kelihatan seperti perbezaan dasar yang boleh membantu dalam memilih pemimpin, tetapi pada dasarnya ia hanyalah alasan untuk proses pemilihan yang lebih dipandu oleh aduan dan keperibadian daripada mana-mana agenda mentadbir.

Dan itulah, tepat di situ, mungkin identiti peng