Pengeluar kopi sedunia berdepan dengan undang-undang baharu yang bertujuan untuk melindungi hutan

(SeaPRwire) –   Le Van Tam bukanlah orang asing bagaimana perubahan global perdagangan boleh menentukan nasib petani kopi kecil seperti dia.

Dia pertama kali menanam kopi di sebidang tanah di luar bandar Buon Ma Thuot wilayah Central Highland pada tahun 1995. Selama bertahun-tahun, fokusnya adalah kuantiti, bukan kualiti. Tam menggunakan jumlah baja dan racun perosak yang banyak untuk meningkatkan hasilnya, dan harga global menentukan bagaimana dia berjaya.

Kemudian, pada tahun 2019, dia bekerjasama dengan Le Dinh Tu dari Aeroco Coffee, eksporter organik ke Eropah dan AS, dan mengambil kaedah yang lebih lestari, menukar ladang kopi beliau (medan) menjadi hutan berbunga matahari. tumbuh bersebelahan dengan pokok tamar untuk menambah nitrogen ke tanah dan menyediakan sokongan untuk sarang sarang lada hitam. Rumput membantu mengekalkan tanah lembap dan campuran tumbuh-tumbuhan menghalang wabak perosak. Lada juga menambah pendapatan Tam.

“Keluaran tidak meningkat, tetapi nilai produk telah meningkat,” katanya.

Pada tahun 1990-an, Tam adalah antara ribuan petani Vietnam yang menanam lebih daripada satu juta hektar kopi, kebanyakannya robusta, untuk mengambil keuntungan daripada harga global yang tinggi. Menjelang tahun 2000, Vietnam menjadi pengeluar kopi terbesar kedua di dunia, yang menyediakan sepuluh peratus pendapatannya daripada eksport.

Vietnam berharap petani seperti Tam akan mendapat manfaat daripada penyusunan semula potensi perdagangan kopi disebabkan undang-undang Eropah yang lebih ketat untuk menghentikan penebangan hutan.

Peraturan Penebangan Eropah atau EUDR akan melarang jualan produk seperti kopi mulai 30 Disember 2024, jika syarikat tidak dapat membuktikan mereka tidak berkaitan dengan penebangan hutan. Peraturan baru tidak hanya cuba untuk mengurangkan risiko penebangan haram dan skopnya adalah luas: Ia akan terpakai kepada koko, kopi, soya, minyak sawit, kayu, getah, dan lembu. Untuk menjual produk-produk itu di Eropah syarikat besar perlu memberikan bukti menunjukkan mereka datang dari tanah di mana hutan tidak dipotong sejak 2020. Syarikat kecil mempunyai masa sehingga Julai 2025 untuk berbuat demikian.

Penebangan hutan adalah sumber pelepasan karbon kedua terbesar selepas bahan api fosil. Eropah menduduki tempat kedua selepas China dalam jumlah penebangan hutan disebabkan importnya pada tahun 2017, menurut laporan Tabung Alam Sedunia 2021. Jika dilaksanakan dengan baik, EUDR boleh membantu mengurangkan ini, terutamanya jika piawaian yang lebih ketat untuk mengesan asal-usul produk menjadi “kebiasaan baru”, kata Helen Bellfield seorang pengarah dasar di Global Canopy kepada Associated Press dalam temubual.

Ia tidak sempurna. Syarikat boleh menjual produk yang tidak memenuhi keperluan baru di tempat lain, tanpa mengurangkan penebangan hutan. Ribu petani kecil yang tidak mampu menyediakan data mahal mungkin akan diketepikan. Banyak bergantung kepada bagaimana negara dan syarikat bertindak balas terhadap undang-undang baru, kata Bellfield.

Sudah ada pesanan untuk kopi yang ditanam di Ethiopia menurun. Dan Peru tidak mempunyai keupayaan untuk menyediakan maklumat yang diperlukan untuk kopi dan koko yang ditanam di hutan Amazon Peru.

Ini di atas cabaran lain, yang di Vietnam termasuk kemarau yang semakin teruk dan aras air bawah tanah yang surut.

“Akan ada pemenang dan yang kalah,” katanya.

Vietnam tidak mampu untuk kalah – Eropah adalah pasaran terbesar untuk kopinya, merangkumi 40% eksport kopinya. Enam minggu selepas EUDR diluluskan, kementerian pertanian Vietnam mula bekerja untuk mempersiapkan wilayah pengeluar kopi untuk perubahan. Sejak itu, ia telah melancarkan rancangan kebangsaan yang termasuk pangkalan data di mana tanaman ditanam dan mekanisme untuk menjadikan maklumat ini boleh dikesan.

Negara Asia Tenggara ini telah lama mempromosikan kaedah pertanian yang lebih lestari, memandang undang-undang seperti EUDR sebagai “perubahan yang tidak terelakkan”, menurut kenyataan kementerian pertanian Ogos 2023. EUDR boleh membantu memesatkan transformasi sedemikian, menurut menteri pertanian Le Minh Hoang.

Tam dan Tu, rakan eksportnya, cepat menyesuaikan diri.

Walaupun kosnya lebih tinggi, Tu berkata, mereka boleh mendapat harga yang lebih baik untuk kopi berkualiti tinggi mereka

“Kita mesti memilih kualiti tertinggi. Jika tidak, kita akan sentiasa pekerja,” kata Tu sambil menyesap secawan kopi kegemarannya di kilang pemprosesan kopi syarikatnya bersebelahan ladang Tam. Ini di mana trak berisi buah kopi merah, kedua-dua robusta dan arabika, tiba dari ladang lain, di mana pulpa buah dikeluarkan dan biji kopi diletakkan di meja untuk kering di bawah matahari.

Tu sudah mempunyai sijil daripada agensi antarabangsa untuk kelestarian yang akan membolehkannya berurusan dengan EUDR. Sijil sebegini biasanya menangani isu penebangan hutan, walaupun penyesuaian mungkin diperlukan, kata David Hadley, pengarah program kesan peraturan di kumpulan bukan keuntungan Preferred by Nature di Costa Rica.

Memastikan bahawa kira-kira setengah juta petani kecil Vietnam, yang menghasilkan kira-kira 85% kopinya, mampu mengumpul dan menyediakan data menunjukkan ladang mereka tidak menyebabkan penebangan hutan masih merupakan cabaran. Beberapa mungkin sukar menggunakan telefon pintar untuk mengumpul koordinat geolokasi. Eksportir kecil perlu menubuhkan sistem untuk mencegah produk lain yang tidak disahkan daripada dicampur dengan kopi yang memenuhi keperluan EUDR, kata Loan Le dari International Economics Consulting.

Petani juga akan memerlukan dokumen membuktikan mereka mematuhi undang-undang kebangsaan untuk penggunaan tanah, perlindungan alam sekitar dan buruh, kata Le. Selain itu, rantaian nilai kopi – dari pengeluaran biji hingga mengumpulnya dan pemprosesannya – memerlukan sistem digital untuk memastikan rekod bebas ralat.

Brazil, pengeluar kopi terbesar di dunia, lebih bersedia, kata Bellfield dari Global Canopy, kerana kopinya tumbuh di ladang yang jauh dari hutan dan mempunyai rantaian bekalan yang agak teratur. Juga, kopi yang ditanam di Brazil paling mungkin akan memenuhi keperluan EUDR, menurut kajian Brazil 2024, kerana kebanyakannya dieksport ke EU, Brazil mempunyai kurang petani kecil, dan kira-kira sepertiga kawasan tanam kopinya sudah mempunyai sejenis sijil kelestarian.

EUDR telah mengakui kebimbangan untuk pembekal yang kurang bersedia dengan memberi lebih masa dan berkata kerajaan Eropah akan bekerja dengan negara yang terkesan untuk “membolehkan peralihan” sambil “memberi perhatian khusus” kepada keperluan pemegang kecil dan masyarakat Orang Asli. Kajian semula pada 2028 juga akan melihat impak ke atas pemegang kecil.

“Walaupun demikian kami masih menjangkakan ia akan mahal dan sukar bagi masyarakat petani kecil,” katanya.

Di Peru, mengumpul maklumat beratus ribu petani kecil sukar kerana kelemahan institusi negara itu dan kerana kebanyakan petani tidak mempunyai hak milik tanah, menurut kajian impak EUDR oleh Pertubuhan Perniagaan Amazon, inisiatif bersama USAID, Kanada dan kumpulan bukan keuntungan Conservation International.

Ethiopia, di mana kopi membentuk kira-33 peratus jumlah pendapatan eksport menurut laporan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, lambat bertindak balas. Rancangan kebangsaan yang dilancarkannya pada Februari 2024 gagal menyelesaikan isu asas bagaimana mengumpul maklumat yang diperlukan daripada jutaan petani kecil dan menyediakan maklumat itu kepada pembeli, kata Gizat Worku, ketua Persatuan Eksport Kopi Ethiopia.

“Itu memerlukan amaun sumber daya yang besar,” katanya

Gizat, yang seperti kebanyakan orang Ethiopia hanya menggunakan nama pertamanya, berkata pesanan sedang menurun disebabkan keraguan tentang keupayaan negara itu mematuhi EUDR. Beberapa pedagang sedang mempertimbangkan beralih ke pasaran lain, seperti atau China, di mana kopi Ethiopia “berkembang maju,” katanya. Tetapi beralih pasaran bukanlah mudah.

“Peraturan ini akan memberi impak yang besar,” kata Gizat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.