Pengebom bunuh diri meletupkan alat di ibu negara Turki

Turkey-Suicide-Bomber-Explosion

ANKARA, Turki – Seorang pengebom berani mati meledakkan alat peledak di ibu negara Turki, Ankara, pada hari Ahad, sementara penyerang kedua dibunuh dalam tembak-menembak dengan polis, kata menteri dalam negeri.

Serangan itu berlaku beberapa jam sebelum Parlimen dijadualkan dibuka semula selepas rehat musim panas tiga bulannya dengan ucapan oleh Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Dua pegawai polis cedera ringan semasa serangan berhampiran pintu masuk ke Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, kata menteri Ali Yerlikaya di X, platform media sosial yang dahulunya dikenali sebagai Twitter. Serangan itu dilakukan oleh penyerang yang tiba di tempat kejadian dalam kenderaan komersial ringan, katanya.

“Pegawai polis heroik kami, melalui intuisi mereka, menentang pengganas sebaik sahaja mereka keluar dari kenderaan,” kata Yerlikaya kemudian kepada wartawan. “Salah seorang daripada mereka meledakkan dirinya sementara yang satu lagi ditembak di kepala sebelum dia sempat meledakkan dirinya.”

“Perjuangan kami melawan keganasan, kolaborator mereka, pengedar (dadah), geng dan organisasi jenayah terancang akan diteruskan dengan penuh ketegasan,” katanya.

Menteri itu tidak mengatakan siapa yang di sebalik serangan itu dan tiada tuntutan tanggungjawab segera. Kumpulan militan Kurdish dan sayap kiri serta kumpulan Islamic State pernah melakukan serangan maut di seluruh negara pada masa lalu.

Dalam ucapannya di parlimen, Erdogan menyebut serangan itu sebagai “perjuangan terakhir keganasan.”

“Penyamun yang menyasarkan keamanan dan keselamatan warganegara tidak dapat mencapai matlamat mereka dan mereka tidak akan pernah,” katanya.

Presiden itu mengulangi matlamat kerajaannya untuk mewujudkan zon selamat 30 kilometer (20 batu) di sepanjang sempadan Syria untuk menjamin sempadan selatannya daripada serangan.

Turki telah melancarkan beberapa serbuan ke utara Syria sejak 2016 untuk mengusir Islamic State dan kumpulan militia Kurdish, dikenali dengan inisial YPG, dari sempadan, dan mengawal sebahagian besar wilayah di kawasan itu.

Turki memandang YPG sebagai lanjutan Parti Pekerja Kurdistan yang dilarang, atau PKK, yang disenaraikan sebagai kumpulan pengganas oleh Turki, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah. PKK telah melancarkan pemberontakan terhadap Turki sejak 1984. Berpuluh ribu orang terbunuh dalam konflik itu.

Tahun lalu, letupan bom di jalan pejalan kaki yang sibuk di Istanbul mengorbankan enam nyawa, termasuk dua kanak-kanak. Lebih 80 lagi cedera. Turki menyalahkan serangan itu kepada PKK dan YPG.

Agensi berita milik negara Anadolu melaporkan bahawa kedua-dua penyerang pada hari Ahad telah merampas kenderaan di wilayah tengah Kayseri daripada seorang doktor haiwan. Sabah harian pro-kerajaan melaporkan bahawa mereka menembak lelaki itu di kepala dan melemparkan mayatnya ke parit di tepi jalan. Mereka kemudian memandu kenderaan ke Ankara, kira-kira 300 kilometer (200 batu) jauhnya.

Rakaman kamera keselamatan pada hari Ahad menunjukkan kenderaan itu berhenti di hadapan kementerian, dengan seorang lelaki keluar daripadanya dan bergegas ke arah pintu masuk bangunan sebelum meledakkan dirinya. Seorang lelaki kedua kelihatan mengikutinya.

Sebelum ini, rakaman televisyen menunjukkan pasukan bom sedang bekerja berhampiran sebuah kenderaan di kawasan itu, yang terletak berdekatan dengan Dewan Rakyat Turki yang Agung dan bangunan kerajaan lain. Pelancar roket kelihatan terbaring berhampiran kenderaan itu.

Pihak berkuasa Turki kemudiannya mengenakan sekatan sementara terhadap imej dari tempat kejadian.

Menteri Kehakiman Yilmaz Tunc berkata siasatan telah dilancarkan ke atas “serangan pengganas” itu.

“Serangan ini tidak akan menghalang perjuangan Turki terhadap keganasan,” tulisnya di X. “Perjuangan kami melawan keganasan akan diteruskan dengan lebih bertekad.”

Polis menutup akses ke pusat bandar dan meningkatkan langkah-langkah keselamatan, memberi amaran kepada warganegara bahawa mereka akan melakukan letupan terkawal pada pakej yang mencurigakan.

Kedua-dua pegawai polis sedang dirawat di hospital dan keadaan mereka tidak serius, kata Yerlikaya.

Mesir, yang telah menormalisasikan hubungan dengan Turki selepas sedekad ketegangan, mengutuk serangan itu. Pernyataan ringkas dari Kementerian Luar menawarkan solidariti Mesir dengan Turki.

Kedutaan AS di Ankara dan misi asing lain juga mengeluarkan mesej mengutuk serangan itu.

Erdogan dalam ucapannya tidak memberikan sebarang petunjuk tentang bila parlimen Turki boleh meratifikasi keahlian Sweden dalam NATO.

Stockholm memohon keahlian NATO bersama Finland berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tahun lalu. Walaupun Finland telah menyertai, Turki menghalang keahlian Sweden dalam perikatan tentera itu, menuduhnya lembut terhadap kumpulan yang dianggap Turki sebagai ancaman keselamatan. Hanya Turki dan Hungary yang belum meratifikasi keahlian Sweden.