Penerima Transplant Jantung Babi Sedang Sembuh Selepas Setahun Bulan

Lawrence Faucette, a pig-heart transplant patient, works with a physical therapist at the school's hospital in Baltimore, Md., on Oct. 18, 2023.

WASHINGTON (AP) — Sudah sebulan sejak seorang lelaki dari Maryland menjadi orang kedua yang menerima jantung ditanam dari babi—dan video hospital yang dikeluarkan Jumaat menunjukkan beliau bekerja keras untuk pulih.

Lawrence Faucette hampir mati akibat kegagalan jantung dan tidak layak untuk transplantasi jantung tradisional apabila doktor di Sekolah Perubatan Universiti Maryland menawarkan pembedahan amat eksperimen ini.

Dalam pandangan pertama Faucette yang diberikan sejak pembedahan pada 20 September, video hospital menunjukkan terapist fizikal Chris Wells mendesaknya untuk terus berusaha dalam latihan mengayuh untuk memulihkan kekuatannya.

“Itu akan sukar tetapi saya akan usahakan,” kata Faucette, 58 tahun, bernafas dengan berat tetapi memberikan senyuman.

Pasukan Maryland tahun lepas melakukan pemindahan jantung pertama di dunia dari babi yang diubah secara genetik kepada lelaki lain yang hampir mati. David Bennett hanya hidup selama dua bulan sebelum jantung itu gagal, untuk sebab-sebab yang tidak sepenuhnya jelas walaupun tanda-tanda virus babi kemudian ditemui di dalam organ itu. Pengalaman pertama membawa kepada perubahan sebelum cubaan kedua ini, termasuk pengujian virus yang lebih baik.

Ujian pemindahan organ haiwan ke manusia—dipanggil xenotransplantasi—gagal selama dekad, kerana sistem imun manusia dengan serta-merta memusnahkan tisu asing. Kini saintis cuba sekali lagi dengan menggunakan babi yang diubah secara genetik untuk membuat organ mereka lebih seperti manusia.

Dalam video hospital Jumaat, doktor Faucette berkata jantung babi itu tidak menunjukkan tanda penolakan.

“Jantungnya melakukan segala-galanya sendiri,” kata Dr. Muhammad Mohiuddin, ketua xenotransplantasi kardiak pasukan Maryland.

Sekretariat hospital berkata Faucette mampu berdiri dan terapist fizikal membantunya mendapatkan kekuatan diperlukan untuk cuba berjalan.

Ramai saintis berharap xenotransplantasi suatu hari boleh mengimbangi kekurangan organ manusia yang besar. Lebih 100,000 orang berada dalam senarai menunggu pemindahan, kebanyakannya menanti buah pinggang, dan beribu-ribu akan mati menunggu.

Beberapa kumpulan saintifik telah menguji buah pinggang dan jantung babi dalam monyet dan dalam badan manusia sumbangan, berharap untuk mempelajari cukup untuk Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat membenarkan ujian xenotransplantasi formal.


The Associated Press Health and Science Department receives support from the Howard Hughes Medical Institute’s Science and Educational Media Group. The AP is solely responsible for all content.