Penduduk pulau Yunani tanpa air selepas sabotaj paip bawah laut disyaki

(SeaPRwire) –   Penduduk pulau Yunani Aegina telah menghabiskan beberapa hari tanpa air mengalir di rumah mereka selepas dakwaan sabotaj mengakibatkan paip bawah laut dari daratan utama tidak berfungsi, pihak berkuasa di Athens berkata Selasa.

Pegawai-pegawai berkata cas letupan kemungkinan memutuskan bekalan air tawar yang dihantar melalui paip sepanjang 7.5 batu dan bahawa pembaikan mungkin memakan masa beberapa minggu. Menteri Nikos Hardalias berkata Selasa bahawa penyelam pasukan pengawal pantai telah mengenal pasti bahagian yang rosak.

Beberapa pegawai telah mencadangkan bahawa sabotaj yang didakwa mungkin berkaitan dengan persaingan di kalangan kepentingan persendirian untuk membekalkan pulau-pulau Athens yang berhampiran dengan air. Hardalias, yang pergi dengan bot Isnin ke kawasan di atas tapak kerosakan, berkata beliau telah meminta siasatan undang-undang ke atas dakwaan serangan itu.

“Keutamaan kami adalah untuk meningkat taraf dan mengemaskini langkah-langkah keselamatan kami supaya infrastruktur penting ini tidak terdedah kepada tindakan sabotaj lain,” katanya.

Aegina adalah destinasi popular untuk hujung minggu bagi mereka yang tinggal di Athens. Pulau itu terletak 15.5 batu barat daya Piraeus, rumah kepada pelabuhan utama, dan mempunyai penduduk tetap kira-kira 13,000 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.