Penduduk pengganas Israel menyerang sebuah kampung di Tebing Barat, membunuh 1 orang Palestin dan mencederakan 25

(SeaPRwire) –   JERUSALEM (AP) — Dua puluh empat orang pengganas penduduk menyerbu ke kampung Palestin di Tebing Barat yang diduduki Israel pada Jumaat, menembak dan membakar rumah serta kereta. Serangan itu menyebabkan kematian seorang lelaki Palestin dan mencederakan 25 orang lagi, kata pegawai kesihatan Palestin.

Kekerasan itu adalah yang terbaru dalam peningkatan ketegangan di Tebing Barat yang menyertai perang di Gaza. Kumpulan hak asasi Israel berkata pengganas penduduk itu mencari seorang budak lelaki berusia 14 tahun dari penempatan mereka. Selepas serangan itu, tentera Israel berkata mereka masih mencari remaja itu.

Pembunuhan itu berlaku selepas serbuan tentera Israel pada tengah malam membunuh dua orang Palestin, termasuk seorang militan Hamas dalam pertembungan dengan tentera Israel.

Pegawai kesihatan Palestin menyatakan lebih daripada 460 orang telah dibunuh di Tebing Barat oleh tentera Israel sejak perang meletus pada Oktober.

Kumpulan hak asasi manusia Israel Yesh Din berkata pengganas penduduk menyerbu ke kampung al-Mughayyir pada petang Jumaat, mencari budak lelaki Israel itu. Kumpulan itu berkata pengganas penduduk menembak dan membakar rumah di kampung itu.

Video yang dimuat naik ke X oleh kumpulan hak asasi menunjukkan awan gelap asap daripada kereta terbakar ketika suara tembakan berbunyi. Satu gambar yang dimuat naik oleh kumpulan itu menunjukkan apa yang kelihatan sebagai kumpulan pengganas bermuka ditutup.

Kementerian Kesihatan Palestin berkata seorang lelaki dibawa mati ke hospital dan 25 lagi menerima rawatan kerana luka. Palang Merah Palestin berkata lapan daripada mangsa tercedera ditembak dengan peluru hidup daripada pengganas penduduk.

Tentera Israel berkata ia sedang mencari budak lelaki berusia 14 tahun itu, dan pasukannya telah melepaskan tembakan apabila batu dilemparkan kepada askar oleh orang Palestin. Ia berkata tentera juga membersihkan pengganas penduduk Israel daripada kampung itu.

“Setakat ini, rusuhan ganas telah disebarkan dan tiada warga Israel yang hadir di dalam bandar itu,” katanya.

Pegawai Amerika Syarikat, termasuk Presiden Joe Biden, berulang kali menyatakan kebimbangan mengenai peningkatan keganasan pengganas penduduk terhadap orang Palestin di Tebing Barat sejak perang Israel dengan kumpulan militan Hamas di Jalur Gaza bermula.

Enam bulan pertempuran di Jalur Gaza telah mendorong wilayah Palestin kecil itu ke dalam krisis kemanusiaan, meninggalkan lebih daripada 1 juta orang di ambang kelaparan.

Bombardmen dan serbuan darat Israel di Jalur Gaza telah membunuh lebih daripada 33,600 orang Palestin dan mencederakan lebih daripada 76,200, menurut Kementerian Kesihatan. Kementerian itu tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam jumlahnya, tetapi menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk dua pertiga daripada yang mati.

Israel menyatakan ia telah membunuh lebih daripada 12,000 militan semasa perang, tetapi tidak menyediakan bukti untuk menyokong dakwaan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.