Pendeta Cina, bebas selepas 7 tahun dipenjarakan, berkata dia tidak berupaya untuk mendapatkan ID

(SeaPRwire) –   Tidak mampu membeli tiket kereta api, atau bahkan melihat doktor di hospital, seorang pastor mendapati bahawa walaupun telah dibebaskan dari penjara, beliau masih belum sepenuhnya merdeka.

Rev. John Sanqiang Cao telah ditangkap dan dijatuhi hukuman tujuh tahun penjara semasa kembali dari lawatan mubaligh di Burma. Kini berada di kampung halamannya di Changsha di wilayah Hunan selatan, beliau tanpa sebarang dokumentasi undang-undang di negaranya, tidak mampu mengakses perkhidmatan asas yang paling asas tanpa pengenalan warganegara China.

“Saya beritahu mereka saya ialah warganegara China kelas kedua, saya tidak boleh melakukan ini, saya tidak boleh melakukan itu,” kata Cao dalam temubual dengan Agensi Berita Associated Press. “Saya dibebaskan, saya warganegara merdeka, mengapa harus ada begitu banyak sekatan terhadap saya?”

Cao, yang dilahirkan dan dibesarkan di Changsha, telah mengabdikan hidupnya kepada agama di China, di mana agama itu sangat diatur. Beliau pernah belajar di AS, berkahwin dengan wanita Amerika dan memulakan keluarga, tetapi beliau berkata beliau merasakan panggilan untuk kembali ke negara asalnya dan menyebarkan iman.

Ia merupakan misi berisiko. Kekristianan di China hanya dibenarkan di gereja-gereja yang disokong oleh negara, di mana Parti Komunis yang memerintah memutuskan bagaimana Kitab Suci harus ditafsirkan. Apa-apa saja yang lain, termasuk “gereja-gereja rumah” dan sekolah Alkitab haram, dianggap haram, walaupun pernah ditoleransi oleh pegawai-pegawai tempatan.

Cao tidak gentar, mengutip keberanian orang Kristian China yang pernah berada di penjara kerana iman mereka. Semasa tahun-tahunnya di China, beliau berkata beliau telah menubuhkan lebih kurang 50 sekolah kajian Alkitab di seluruh negara.

Pada tahun-tahun menjelang penangkapannya, beliau telah memulakan mubaligh China ke bahagian-bahagian utara Burma yang terjejas oleh peperangan saudara negara itu. Mereka memberi tumpuan kepada kerja kemanusiaan, menentang penggunaan dadah, dan menubuhkan sekolah-sekolah di kawasan bersempadan dengan China.

Ia adalah ketika kembali dari salah satu persilangan ini bahawa beliau ditahan pada tahun 2017. Beliau dijatuhi hukuman tujuh tahun atas tuduhan “mengatur orang lain untuk menyeberangi sempadan secara haram”, yang biasanya disimpan untuk pengedar manusia.

Keluarganya dan penyokongnya telah menggesa supaya hukuman Cao dikurangkan, tetapi tidak berjaya. Cao adalah tahanan kebebasan beragama, menurut Suruhanjaya Kebebasan Beragama Antarabangsa AS, yang juga menyeru pembebasannya.

Selepas menyelesaikan hukumannya, Cao tidak lagi berada di belakang jeruji. Tetapi beliau kini menghadapi masalah utama yang lain.

Beliau berkata bahawa polis yang datang ke rumah ibunya pada tahun 2006 telah mengambil buku pendaftaran hukou ibunya, yang juga termasuk Cao.

Setiap anak yang dilahirkan di China didaftarkan dalam hukou, yang merupakan sistem pengenalan melalui mana manfaat sosial dikira oleh geografi. Kemudian dalam kehidupan, hukou diperlukan untuk memohon kad pengenalan kebangsaan, yang digunakan dalam segala sesuatu daripada mendapatkan nombor telefon ke insurans kesihatan awam.

Menurut Cao, polis berkata mereka akan membantu ibunya mengemaskini hukou. Hanya kemudian barulah beliau mendapati dalam pengemaskinian pendaftaran ibunya bahawa mereka mengeluarkan namanya.

Cao tidak pernah mengambil kewarganegaraan Amerika Syarikat kerana panggilannya, menghabiskan masanya di antara dua negara. Beliau telah mengekalkan kediaman kekalnya di AS sepanjang masa ini, walaupun beliau berkata itu tidak diterima sebagai pengenalan di China.

Beliau sedang bepergian dengan pasport China. Walaupun beliau mengambil perhatian terhadap fakta bahawa beliau tidak lagi mempunyai pendaftaran hukou, beliau tidak menyedari betapa serius masalah itu sehingga jauh kemudian.

Di penjara, pasport China beliau telah tamat tempoh, katanya, dan beliau tidak dapat memperbaharuinya.

Cao berkata beliau telah ke balai polis berulang kali sejak dibebaskan, dan bahkan telah mengupah peguam. Setakat ini, beliau berkata polis tidak memberikan jawapan memuaskan mengapa rekodnya tidak wujud lagi.

Seorang pegawai polis di Balai Polis Changsha, di mana pendaftaran hukou Cao seharusnya berada, berkata beliau tidak tahu bagaimana untuk menangani dakwaan Cao. “Sekalipun beliau pergi ke penjara, beliau seharusnya masih mempunyai hukou,” katanya kepada AP. Pegawai itu enggan memberikan namanya kerana beliau tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Dua anak lelaki dewasa Cao berjaya melawatinya pada bulan ini, menghabiskan dua minggu dengan bapa mereka. Cao berkata beliau mahu menyertai mereka dan isterinya di AS, walaupun tidak jelas bagaimana beliau boleh melakukannya.

“Saya berpindah dari penjara lebih kecil … untuk datang ke penjara lebih besar,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.