Pendedahan sejarah panjang agensi PBB yang dibiayai wang pembayar cukai AS membantu Hamas

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Pendedahan mengejutkan bahawa sesetengah pekerja agensi PBB UNRWA terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober hanyalah contoh terbaru hubungan agensi yang banyak disumbang oleh pembayar cukai Amerika Syarikat dengan Hamas.

“UNRWA adalah satu keadaan mengerikan yang berlangsung selama berdekad-dekad yang dihasilkan bersama oleh pembayar cukai Amerika Syarikat,” kata Richard Goldberg penasihat kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD,) semasa keterangan kepada jawatankuasa anak kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan Perwakilan pada Selasa.

Digital telah menyelidik selama bertahun-tahun ke dalam sejarah skandal UNRWA, singkatan bagi Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat.

Menurut satu laporan yang diserahkan kepada pentadbiran Biden pada akhir Januari, 12 pekerja UNRWA didakwa membantu Hamas dalam pelbagai kapasiti pada 7 Oktober.

Tujuh pekerja PBB melintasi ke Israel pada 7 Oktober manakala yang lain didakwa “menyertai aktiviti keganasan” atau menyelaraskan pergerakan kenderaan. Pentadbiran Biden telah memberi UNRWA AS$1 bilion wang pembayar cukai sejak 2021.

Hanya beberapa minggu sebelum Israel mendakwa pekerja UNRWA terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai Oktober 7 di selatan Israel, saluran Telegram yang digunakan oleh lebih 3,000 guru untuk UNRWA di Gaza didapati penuh dengan pos membanggakan serangan Hamas pada 7 Oktober, memuji pengganas yang merogol dan membunuh orang awam sebagai “wira”.

Saluran Telegram bertujuan untuk guru UNRWA dan mengandungi fail dengan nama staf, nombor ID, jadual dan bahan kurikulum. Dalam satu pos yang dikemukakan dalam laporan UN Watch, guru UNRWA Waseem Ula berkongsi video memuliakan serangan Hamas dan memaparkan gambar beg letupan berkabel dengan bahan letupan. Keterangan itu berkata, “Tunggu, anak-anak Yahudi.”

Digital melaporkan mengenai satu video Ogos bertajuk didakwa menunjukkan kanak-kanak Palestin menghasut kebencian terhadap Yahudi dan Israel di kem pelarian Askar berhampiran bandar Nablus di Tebing Barat.

Pada 2019, Digital melaporkan bahawa buku teks sekolah UNRWA mengandungi unsur-unsur anti-Semitik. UNRWA telah menghadapi tahun-tahun kritikan kerana membenarkan buku teks sekolah dipenuhi dengan bab-bab anti-Semitik sambil juga memuliakan pengganas.

Dua tahun sebelumnya, pada 2017, terowong bawah tanah didapati di bawah dua sekolah UNRWA di Gaza.

Stéphane Dujarric, jurucakap Setiausaha Agung PBB António Guterres, berkata kepada Digital melalui emel, “Berkenaan pemberi sumbangan, 15 pemberi sumbangan mengumumkan penggantungan sumbangan ke UNRWA sejak 26 Januari (sehingga 29 Jan), iaitu: Australia, Austria, Kanada, Estonia, Finland, Jerman, Itali, Iceland, Romania Japan, Latvia, Lithuania, Belanda, UK dan AS.”

Apabila ditanya jika setiausaha agung akan desak Pesuruhjaya UNRWA Philippe Lazzarini meletak jawatan, Dujarric berkata, “Berkenaan Encik Lazzarini, beliau terus bekerja dengan penuh keyakinan Setiausaha Agung sambil menangani secara serentak dakwaan terhadap staf UNRWA, di mana beliau mengambil tindakan segera dan proaktif dan terus memimpin tindak balas kemanusiaan kepada apa yang berlaku di Gaza.”

Apabila dipaksa jika UNRWA tidak lagi boleh diselamatkan sebagai sebuah organisasi dan melampaui pembaikan, Dujarric merujuk Digital kepada sidang akhbarnya Isnin.

“Kontrak staf terlibat secara langsung telah ditamatkan,” katanya. “Siasatan oleh Pejabat Pemeriksaan Dalaman PBB (OIOS) segera dimulakan.

“Setiausaha Agung sangat mengerikan dengan dakwaan terhadap pekerja UNRWA, tetapi pesan beliau kepada pemberi sumbangan, terutamanya mereka yang menggantung sumbangan, adalah sekurang-kurangnya menjamin kelangsungan operasi UNRWA, kerana kami mempunyai puluhan ribu staf yang berdedikasi bekerja di seluruh rantau.”

Semasa sidang akhbar Selasa, Dujarric mendakwa “UNRWA tidak bekerja dengan Hamas. Kami mempunyai hubungan operasi dengan pihak berkuasa de facto seperti kami lakukan di setiap tempat lain di dunia di mana mereka adalah pihak berkuasa de facto.”

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken menggambarkan bukti bahawa 12 pekerja UNRWA terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai Oktober 7 “sangat boleh dipercayai.”

Walaupun terdapat seruan untuk penyemakan keseluruhan UNRWA, Blinken menyatakan bahawa UNRWA memainkan peranan “tidak boleh digantikan” dalam menyediakan bantuan kepada orang awam di Jalur Gaza dan bahawa “tiada yang lain boleh memainkan peranan yang dimainkan oleh UNRWA, tentu sahaja tidak dalam jangka pendek.”

“Ini adalah masa untuk meletakkan kawalan ketat ke atas UNRWA dalam bidang pendidikan dan pemeriksaan senjata,” kritikus UNRWA David Bedein, pengarah Pusat Dasar Timur Dekat dan pakar kurikulum UNRWA.

Bedein memberitahu Digital bahawa parti Fatah Palestin dan pertubuhan pengganas Palestin Jihad Islam dan Hamas “mengawal kesatuan pekerja” bagi guru UNRWA.

“Anda boleh hentikan itu,” kata Bedein.

Digital melaporkan bahawa Palestin memilih calon berkaitan Hamas untuk 25 daripada 27 kerusi jawatan kuasa yang mewakili 10,000 pekerja UNRWA.

Bedein berkata terdapat rancangan untuk menyemak semula UNRWA. Pertama, “Pembatalan kurikulum UNRWA baharu, berdasarkan Jihad, syahid dan ‘hak kembali dengan kekerasan senjata’, yang tidak ada tempat dalam pendidikan PBB, temanya adalah ‘Keamanan Bermula Di Sini’.”

Beliau mendesak “UNRWA menamatkan perkhidmatan pekerja bersekutu dengan Hamas, Jihad Islam atau Fatah mengikut undang-undang negara pemberi sumbangan yang melarang bantuan kepada agensi mana-mana yang menggaji ahli pertubuhan pengganas.”

Bedein menyatakan bahawa “polisi UNRWA semasa adalah bahawa sebarang penyelesaian semula pelarian Arab akan mengganggu ‘hak kembali’ ke tempat-tempat Arab pra-1948.”

Penggolongan pelarian oleh UNRWA menghalang proses keamanan Israel-Palestin kerana ia memberikan status pelarian yang tidak terhingga kepada generasi Palestin yang tidak dilahirkan di Israel.

Menurut Israel, tuntutan Palestin untuk kembali semua pelarian adalah cadangan mustahil kerana ia akan mewujudkan negara bukan Yahudi.

Bedein mencadangkan bahawa sudah tiba masanya untuk melaksanakan piawaian “untuk maju penyelesaian semula pelarian generasi keempat dan kelima dari perang 1948 yang telah menghabiskan tujuh dekad dikategorikan sebagai pelarian,” sambil menyeru audit ke atas semua dana pemberi sumbangan dari 68 negara yang menyokong agensi itu.

Richard Goldberg dari FDD menyimpulkan keterangannya kepada jawatankuasa dengan memberitahu jawatankuasa bahawa, “7 Oktober adalah kesimpulan logik UNRWA. Ia tentu sahaja apa yang telah mereka latih generasi untuk lakukan dengan sumber yang kami berikan pergi ke pertubuhan pengganas ini untuk melaksanakan misi itu.”

UNRWA tidak menjawab soalan-soalan Digital berulang kali.

Lawrence Richard dan Bradford Betz menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.