Pendatang baru New York risau tentang tarikh akhir untuk meninggalkan tempat perlindungan

Roosevelt Hotel Immigration

Di sebuah bekas sekolah tinggi Bandar Raya New York yang diubah menjadi tempat perlindungan untuk migran, jeans yang dicuci digantung untuk kering di pagar dan mesej benci dilaungkan dari penunjuk perasaan yang memegang pengeras suara: “Bangun, bangun, bangun: keluarkan pantat harammu dan keluar dari katil sekarang juga, kamu tidak dialu-alukan di sini,” para penunjuk perasaan anti-migran berteriak pada 3 September, menurut video yang dirakam oleh Ferhana Jalal, seorang migran Afghanistan yang kini tinggal di kemudahan itu.

Bangunan sekolah di Staten Island telah menjadi rumah bagi Jalal selama sekitar sebulan. (Jalal adalah nama samaran; dia meminta namanya disimpan kerana dia takut ia boleh menjejaskan permohonan suaka dan penempatannya di tempat perlindungan.) Tetapi kemungkinan besar ia tidak akan menjadi tempat dia tinggal untuk jangka masa yang lama lagi kerana notis 60 hari yang diberikan oleh bandar kepada ribuan migran di semua tempat perlindungannya. Mereka yang menerima notis ini akan perlu meninggalkan dan memohon semula tempat perlindungan. Jika mereka mendapatkan tempat tinggal, mereka akan mendapat tambahan 30 hari, disokong oleh “perkhidmatan kes yang dipertingkatkan” untuk mencari penginapan alternatif, menurut perintah baru oleh bandar raya. Jika gagal, tidak jelas seburuk mana keadaan boleh menjadi.

“Apa yang paling membimbangkan saya adalah ia berakhir dengan orang tidur di jalanan,” kata Dave Giffen, pengarah eksekutif Coalition for the Homeless. “Kami tidak mahu melihat sesiapa pun diturunkan ke tidur di jalanan bandar ini, terutamanya sekarang cuaca mula berubah.” Keadaan belum seteruk itu lagi. Pada masa ini, Bandar Raya New York secara sah berkewajipan untuk menyediakan tempat perlindungan kepada sesiapa yang memerlukannya – tanpa mengira batas waktu 30 dan 60 hari, kata Kathryn Kliff, peguam staf Legal Aid Society. Ketidakpastian masih wujud, walau bagaimanapun. “Klien dan peguam sama-sama bingung dengan apa maksudnya dan bagaimana ia akan beroperasi dalam amalan kerana bandar raya tidak memberikan banyak butiran,” katanya. Batas waktu 60 hari mula berkuat kuasa untuk migran pada hujung minggu lalu dan angka itu hanya akan bertambah dalam minggu akan datang.

Bandar Raya New York mempunyai undang-undang hak untuk mendapatkan tempat perlindungan, yang bermakna ia tidak boleh secara sah menolak sesiapa yang mencari tempat perlindungan. Ia satu-satunya bandar utama AS dengan peraturan ini. Ia wujud hasil persetujuan pada tahun 1981 selepas Coalition for the Homeless menyaman pegawai negeri dan bandar bagi pihak lelaki gelandangan. Tetapi bandar kini berjuang di mahkamah untuk membatalkan piawaian itu – dengan alasan ia tidak dapat menanggung beban yang melampau menghadapi krisis imigresen kebangsaan. “New York adalah dan sentiasa akan menjadi bandar pendatang dan kami akan sentiasa melakukan bahagian kami untuk menyumbang kepada krisis kebangsaan ini. Tetapi satu bandar tidak boleh menampung puluhan ribu pencari suaka tanpa rakan kongsi negeri dan persekutuan tambahan tanpa penghujung,” kata Timbalan Datuk Bandar untuk Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Anne Williams-Isom dalam sidang media Rabu.

Setakat 24 September, Bandar Raya New York mempunyai lebih daripada 115,000 orang dalam jagaannya, di mana hampir 62,000 adalah pencari suaka. Bandar itu berkata telah membuka 210 tapak untuk menempatkan mereka, termasuk 17 pusat bantuan kemanusiaan. Minggu lepas sahaja, lebih 3,000 migran baru tiba. Setakat ini, 13,500 migran telah menerima notis 60 hari dan kira-kira 690 orang telah menerima notis 30 hari, kata bandar raya pada hari Rabu.

Bandar raya telah mengatakan batas waktu ini terutamanya diperlukan untuk membantu mewujudkan ruang untuk keluarga migran dengan anak-anak. “Kami melepasi titik pecah dan kami perlu membuat keputusan yang sukar,” kata Kayla Mamelak Altus, jurucakap Datuk Bandar New York Eric Adams. Peraturan 30 hari, dan bukan peraturan 60 hari, kini juga akan diguna pakai kepada migran yang memasuki sistem Bandar Raya New York buat pertama kali.

Jalal adalah seorang wanita Afghanistan yang melarikan diri bersama suaminya dari Iran dan berjalan kaki dari Brazil merentasi sempadan Selatan ke San Diego sebelum tiba di Bandar Raya New York lima bulan lalu. Dia berkata dia meninggalkan Iran kerana diskriminasi terhadap orang Afghanistan di negara itu. Dia tidak dapat mendapatkan lesen memandu, apatah lagi pekerjaan yang bergaji lumayan, katanya.

Bekas sekolah tinggi di Staten Island tempat dia menetap mempunyai isu tersendiri. Jalal berkata dia sering mandi dengan air sejuk dan mendapat kutu. Tetapi dengan had bandar pada penginapan tempat perlindungan, masa depan kelihatan lebih gentir. “Saya bimbang kerana saya tidak tahu apa yang akan terjadi pada kami,” kata Jalal. Pasangan itu cuba mencari penginapan yang lebih kekal tetapi tidak berjaya kerana mereka tidak mempunyai kredit atau bukti pendapatan, katanya. Dia merancang untuk pergi ke pusat ketibaan di Hotel Roosevelt di Manhattan untuk cuba memohon semula tempat perlindungan.

Kesukaran bagi kebanyakan migran untuk mendapatkan kebenaran bekerja semakin memperumitkan perkara. Pencari suaka perlu menunggu 180 hari selepas memohon suaka sebelum layak mendapat permit kerja. Minggu lepas, kerajaan persekutuan memudahkan kebanyakan orang Venezuela untuk melangkaui tempoh menunggu ini dengan memberi mereka status undang-undang sementara; bandar raya berkata kira-kira 40% daripada migran yang tiba sejak tahun lalu datang dari Venezuela. Datuk Bandar New York Eric Adams dan Gabenor New York Kathy Hochul berulang kali mendesak kerajaan persekutuan untuk mempercepatkan kebenaran bekerja.

Bagi Jalal – dan beribu-ribu yang lain – masih tiada harapan untuk mendapatkan pekerjaan dengan cepat melalui cara yang sah, menyukarkan mereka untuk meninggalkan sistem tempat perlindungan. “Jika kami mempunyai permit kerja, kami tidak akan pernah tinggal di sini,” kata Jalal, sambil menambah bahawa dia belajar kejuruteraan awam di kolej. Malah pekerjaan peringkat rendah pun boleh memadai sehingga pasangan itu mempelajari lebih banyak bahasa Inggeris dan menghadiri kursus latihan, katanya.

Kumpulan tempatan yang membantu migran berkata ramai dalam kebimbangan dan ketakutan tentang apa yang akan berlaku selepas tamat tempoh batas waktu tempat perlindungan. Pastor Mike Lopez, yang membantu menukar ruang di gereja dan bangunan keagamaan lain menjadi tempat perlindungan, berkata migran telah datang kepadanya setiap hari bimbang tentang diusir. “Ia sangat menjadi kebimbangan mereka,” katanya. Ramai mempunyai salah faham mengenai batas waktu 60 hari dan tidak sedar bahawa mereka boleh memohon semula di hotel Roosevelt.

Notis 60 hari sering dihantar dalam bahasa Inggeris atau Sepanyol, yang mungkin tidak merangkumi pelbagai bahasa yang dituturkan oleh pencari suaka, kata Sasha Allenby, pengasas bersama EV Loves NYC, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang memberi tumpuan kepada masalah ketidakcukupan makanan di Bandar Raya New York. Jurucakap pejabat datuk bandar mengekalkan bahawa notis itu tersedia dalam banyak bahasa yang berbeza dan mereka tidak menyedari aduan khusus migran yang tidak memahami peraturan baru.

Walaupun Lopez percaya proses permohonan semula adalah “salah satu kejahatan yang perlu” bagi bandar raya untuk menilai semula populasi migran, Allenby merasakan bandar raya sengaja menyukarkan keadaan bagi pencari suaka untuk menghalang mereka datang. “Keselamatan yang kecil, kecil, kecil yang telah diberikan kepada mereka, ia ditarik daripada bawah kaki mereka…dengan harapan bahawa ramai daripada mereka akan pergi,” kata Allenby. “Tidak boleh ada motif lain selain untuk mencipta kesukaran bagi mereka dan untuk mewujudkan sistem di mana mereka berasa tidak mampu untuk tinggal.”

Bandar raya secara dasarnya mengatakan sedemikian. “Kami mahu orang tahu ia mahal untuk tinggal di sini, ia sukar untuk tinggal di sini,” kata Williams-Isom pada sidang media Rabu, tidak merujuk secara khusus kepada notis. “Kami pasti mahu menghalang orang datang ke sini supaya kami boleh berurusan dengan 113,000 orang dalam sistem sekarang.”