Pendakwaan merayu keputusan untuk memindahkan ‘monster,’ yang menahan anak perempuannya selama 24 tahun, ke penjara biasa

(SeaPRwire) –   Jaksa Austria merayu keputusan mahkamah baru-baru ini untuk memindahkan Fritzl, yang menahan anak perempuannya selama 24 tahun dan melahirkan tujuh anaknya, ke penjara biasa.

Keputusan itu dibuat minggu lalu, ketika mahkamah memutuskan bahawa Fritzl, 88 tahun, boleh dipindahkan dari wad psikiatri ke penjara biasa, dilaporkan menandakan langkah pertama untuk permohonan pembebasan bersyaratnya yang dijangka.

Ferdinand Schuster, jurucakap mahkamah negeri di Krems, pada Khamis mengesahkan melalui penyiar ORF bahawa mahkamah Vienna akan kini perlu memutuskan sama ada Fritzl boleh dipindahkan ke penjara biasa selepas peguam mencabar keputusan minggu lalu, menurut .

Undang-undang Austria membenarkan banduan yang dijatuhi hukuman penjara seumur hidup untuk memohon pembebasan bersyarat selepas 15 tahun, yang akan dicapai oleh Fritzl pada bulan Mac, kerana awalnya dijatuhi hukuman pada tahun 2009.

“Secara ringkasnya, mahkamah telah sampai kepada kesimpulan bahawa memang benar beliau tidak lagi membahayakan,” kata peguam Fritzl, Astrid Wagner, kepada Associated Press mengenai keputusan mahkamah minggu lalu.

Fritzl dilaporkan menghidap demensia, dan penilaian psikiatri menunjukkan bahawa beliau tidak menimbulkan ancaman masa depan kepada awam. Keputusan mahkamah Khamis membatalkan keputusan 2022 yang menolak permohonan Fritzl untuk dipindahkan ke penjara biasa.

Pada tahun 1984, Fritzl menculik Elisabeth, dan mengurungnya di ruang bawah tanah berbunyi di rumah mereka di Amstetten, di mana beliau melahirkan tujuh daripada anak-anaknya selama lebih dua dekad.

Dia ditemui pada tahun 2008 selepas 24 tahun dipenjarakan dan diperlakukan dengan kejam di ruang bawah tanah tanpa tingkap. Ibu Elisabeth rupanya tidak menyedari penahanan anaknya di rumah sendiri, menurut pihak berkuasa Austria.

Apabila ditanya tentang keberadaannya, Fritzl dilaporkan berkata bahawa dia telah melarikan diri. Pada tahun 2008, pihak berkuasa dituduh dengan kesalahan inses, rogol, paksaan, penahanan palsu, penghambaan dan pembunuhan kehilangan tanggungjawab selepas dia membunuh salah seorang anak lelaki yang dilahirkannya dengan anak perempuannya yang ditahan tidak lama selepas bayi itu dilahirkan.

Mahkamah bersetuju memindahkan Fritzl ke penjara biasa dengan syarat bahawa beliau menjalani psikoterapi dan penilaian psikiatri selama tempoh ujian 10 tahun, menurut Agensi Berita Austria.

Dalam kenyataan 2009, pejabat pendakwa raya wilayah St. Poelten berkata bahawa Fritzl “memaksa Elisabeth ke dalam keadaan seperti hamba … mengurungnya di bilik bawah tanah dan membuatnya sepenuhnya bergantung kepadanya, memaksa beliau melakukan tindakan seks dan memperlakukannya seolah-olah dia adalah hartanya sendiri,” menurut Reuters.

Pendakwa juga mendakwa bahawa Fritzl mengancam untuk membunuh Elisabeth dan membunuh gas anak-anak mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.