Pendakwa raya Colombia kata bekas Presiden Uribe akan menghadapi perbicaraan dalam siasatan gangguan saksi

(SeaPRwire) –   BOGOTA, Colombia (AP) — Jaksa utama berkata Selasa mereka akan memanggil bekas Presiden Uribe untuk didakwa atas dakwaan jenayah rasuah saksi dalam prosiding jenayah dan penipuan prosedur, yang akan menjadikannya bekas presiden pertama untuk menghadapi perbicaraan di negara Andes.

Pengumuman itu mewakili perubahan haluan dalam proses jenayah terhadap Uribe sejak kedatangan pada Mac seorang peguam agung baru. Di bawah pentadbiran sebelumnya, para pengurus cuba dua kali untuk menutup kes selepas tidak mendapati “tanggungjawab jenayah defendan.” Walau bagaimanapun, permintaan itu ditolak oleh hakim jenayah.

Pendakwaan dijangka akan merasmikan dakwaan terhadap Uribe pada satu sidang masa depan, tarikh yang belum ditetapkan.

Sekiranya didapati bersalah atas jenayah penipuan prosedur, Uribe boleh menghadapi hingga lapan tahun penjara. Jenayah merasuah saksi dalam prosiding jenayah boleh dihukum sehingga dua belas tahun penjara.

Uribe menghadapi prosiding jenayah selepas melaporkan lebih satu dasawarsa lalu bahawa seorang senator pembangkang kononnya cuba mencari paramiliteri untuk memberi keterangan terhadapnya dan menghubungkannya dengan pembentukan kumpulan paramiliteri.

Senator itu tidak didakwa dan, sebaliknya, mahkamah tinggi membuka fail jenayah terhadap Uribe untuk menyiasat sama ada beliau kononnya cuba memanipulasi saksi terhadap lawannya.

Uribe, yang berkhidmat sebagai presiden dari 2002 hingga 2010, berada di bawah tahanan rumah dalam kes ini selama dua bulan pada 2020. Beliau sentiasa mengaku tidak bersalah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.