Pencipta ChatGPT Bersekutu Dengan G42 Di Abu Dhabi Dalam Usaha Mendorong AI Di Timur Tengah

OpenAI, pencipta ChatGPT, bekerjasama dengan syarikat kecerdasan buatan terkemuka Abu Dhabi iaitu G42 sebagai sebahagian daripada pengembangan di Emiriah Arab Bersatu dan kawasan yang lebih luas.

Kerjasama dengan G42, yang diketuai oleh penasihat keselamatan negara UAE yang berpengaruh Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, akan memberi tumpuan kepada penyampaian model AI generatif OpenAI merentasi sektor termasuk perkhidmatan kewangan hingga tenaga dan kesihatan.

“Dengan menggunakan kepakaran industri G42, kami bertujuan untuk memberdayakan perniagaan dan masyarakat dengan penyelesaian berkesan yang sesuai dengan nuansa rantau ini,” kata Sam Altman, pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif OpenAI berpangkalan di San Francisco.

Kerjasama ini merupakan “penyatuan nilai dan visi,” kata CEO G42 Peng Xiao. Syarikat-syarikat tersebut tidak mendedahkan butiran kewangan kerjasama mereka.

Firma Abu Dhabi ini telah menjadi penjelma utama dorongan UAE ke arah AI. Ia bekerjasama dengan Cerebras Systems Inc., yang baru-baru ini membina salah satu daripada sembilan superkomputer AI sebagai alternatif kepada sistem menggunakan teknologi Nvidia Corp. Pada tahun lalu, G42 juga menubuhkan dana 42XFund bernilai berbilion dolar untuk melabur dalam syarikat-syarikat teknologi di pasaran baru.

Sejak diperkenalkan tahun lalu, alat OpenAI telah mencetuskan lonjakan pelaburan antarabangsa ke dalam infrastruktur yang menyokong AI dengan menggambarkan potensi kecerdasan seperti manusia menggunakan pusat data besar.

Dalam lawatan ke emirat yang cerah itu pada Jun, Altman memuji pentingnya UAE kepada industri, memuji kerajaan kerana menjadi penerima awal.

“Telah berlaku perbincangan mengenai AI di Abu Dhabi sebelum ia menjadi popular,” katanya kepada orang ramai di zon ekonomi bebas antarabangsa emirat itu.