Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan mengesahkan Israel membunuh komander kanan Hamas

(SeaPRwire) –   Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan pada Isnin mengesahkan laporan bahawa Israel telah membunuh komander kanan Hamas.

Berbicara kepada wartawan, Sullivan berkata Israel telah membuat “kemajuan besar” terhadap Hamas, dengan memecahkan batalion dan membunuh beribu-ribu pejuang Hamas.

Antara beribu-ribu pejuang itu adalah ketiga dalam pemerintahan Hamas, Marwan Issa, yang terbunuh dalam operasi Israel minggu lepas.

“Baki pemimpin teratas sedang bersembunyi, mungkin jauh di dalam rangkaian terowong Hamas, dan keadilan akan datang kepada mereka juga,” kata Sullivan.

Sullivan adalah pegawai kerajaan pertama mengesahkan kematian Issa.

Komentarnya datang beberapa jam selepas pasukan Israel menyerbu Hospital Shifa di Bandar Gaza, mendakwa pejuang militan Hamas menggunakannya sebagai pangkalan.

Tentera berkata ia membunuh Faiq Mabhouh, pegawai Hamas tertinggi dalam keselamatan dalaman. Seorang wanita juga terbunuh dalam operasi itu.

Tentera berkata Mabhouh mengendalikan dan mengarahkan aktiviti militan dari dalam kompleks hospital. Kementerian Kesihatan Gaza pula menuduh tentera Israel mengarahkan tembakan senjata api dan peluru berpandu ke arah bangunan yang digunakan untuk pembedahan khusus.

Sullivan berkata “jelas” pejuang Hamas menembak balik ke arah tentera Israel dari hospital.

“Kami telah melihat Hamas sepanjang konflik ini menggunakan kemudahan awam, termasuk hospital, untuk menyimpan senjata untuk arahan dan kawalan serta menempatkan pejuang,” kata Sullivan. “Dan ini meletakkan beban tambahan ke atas Israel yang sangat sedikit tentera lain hadapi, pemberontakan berakar, menggunakan perisai institusi awam untuk melindungi diri semasa pertempuran, dan bukannya bertemu Israel di medan terbuka untuk berperang.”

Israel menyerbu pusat perubatan yang sama pada November selepas mendakwa Hamas menyembunyikan pusat arahan dan kawalan utama di dalam dan di bawah kompleks itu. Ia mendedahkan terowong menuju ke bunker bawah tanah di bawah hospital, dan beberapa senjata yang ditemui di dalam.

Kementerian itu menyatakan kira-kira 30,000 orang sedang berlindung di hospital itu, termasuk pesakit, staf perubatan dan orang yang telah melarikan diri dari rumah mereka mencari keselamatan.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap ketenteraan Israel, berkata pesakit dan staf perubatan boleh kekal di kompleks itu dan laluan selamat tersedia bagi orang awam untuk meninggalkan.

Komentar Sullivan datang ketika kebimbangan sedang meningkat di dalam mengenai serangan berpotensi Israel di bandar Rafah selatan, di mana kira-kira 1.5 juta orang Palestin telah mengambil pelarian untuk lari dari keburukan konflik di utara.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersetuju Isnin untuk menghantar pasukan pegawai Israel ke Washington untuk membincangkan perkara itu dengan pegawai pentadbiran Biden.

“Kami telah tiba pada titik di mana setiap pihak telah membuat jelas kepada yang lain pandangan masing-masing,” kata Sullivan.

Awal Isnin, Biden dan Netanyahu berinteraksi buat kali pertama dalam lebih sebulan. Sullivan berkata Biden mempersoalkan pemimpin Israel mengenai kekurangan “strategi yang konsisten dan mampan” untuk menewaskan Hamas.

Pegawai pentadbiran Biden telah memberi amaran bahawa mereka tidak akan menyokong operasi di Rafah tanpa Israel mengemukakan rancangan yang boleh dipercayai untuk memastikan keselamatan orang awam Palestin yang tidak bersalah.

Israel belum mengemukakan rancangan sedemikian, menurut pegawai Putih.

Selepas panggilan itu, Netanyahu mengeluarkan kenyataan, tidak menunjukkan ada sebarang ketegangan.

“Kami membincangkan perkembangan terkini dalam perang ini, termasuk komitmen Israel untuk mencapai semua matlamat perang: Memusnahkan Hamas, memerdekakan semua tebusan kami dan memastikan bahawa Gaza tidak akan (lagi) membentuk ancaman kepada Israel – serentak menyediakan bantuan kemanusiaan yang diperlukan untuk membantu mencapai matlamat-matlamat ini,” kata Netanyahu.

Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza, yang tidak membezakan antara awam dan pejuang dalam jumlahnya, menyatakan lebih 31,000 orang Palestin terbunuh dalam perang itu. Kira-kira dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak, mengikut anggaran Kementerian.

Militan Palestin membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil sekurang-kurangnya 250 orang sebagai tebusan dalam serangan kejutan pada 7 Oktober lalu dari Gaza yang memicu perang itu. Hamas masih dipercayai memegang kira-kira 100 tebusan, serta mayat 30 lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.