Penangkapan dalam Pembunuhan Tupac Shakur Berkaitan dengan Kes Pembunuhan Biggie Smalls

Tupac-Shakur-Investigation

LAS VEGAS — Penangkapan pertama dalam pembunuhan Tupac Shakur pada 1996 mempunyai akar umbinya dalam siasatan pembunuhan Biggie Smalls.

Pembunuhan menembak mati dua penghibur hip-hop dan saingan itu — Shakur di Las Vegas dan Smalls di Los Angeles enam bulan kemudian — selalu secara budaya tidak terpisahkan, dan seorang lelaki, Duane Keffe D. Davis, mendapati dirinya terlibat dalam kedua-dua siasatan.

Pada hari Jumaat, Davis ditangkap dan didakwa dengan pembunuhan, dengan pendakwa mengatakan dia memerintahkan dan merancang pembunuhan Shakur.

Kini bersara detektif Los Angeles Greg Kading ditugaskan untuk menyiasat pembunuhan Smalls — yang nama sahnya ialah Christopher Wallace — dan pada 2009 menemubual Davis sebagai orang yang diminati dalam kes itu. Davis telah berada di parti di Peterson Automotive Museum yang baru sahaja Wallace tinggalkan ketika dia ditembak.

Kading telah membantu membina kes dadah persekutuan terhadap Davis untuk mendapatkan leverage untuk memaksa dia bercakap dengan polis Los Angeles, yang sehingga kini tidak membuat sebarang tangkapan dalam kes Wallace.

“Dia mengaku terlibat dalam kes Tupac Shakur, dia memberi semua butiran tentang bagaimana dia dan rakan-rakan konspiratornya membunuh Tupac,” kata Kading dalam temu bual Jumaat dengan The Associated Press.

Davis, yang mempunyai imuniti untuk apa yang dia katakan dalam temu bual polisnya tetapi bukan apa yang dia katakan di luar itu, terus mendedahkan banyak butiran yang sama dalam dokumentari, podcast dan memoir terus terang 2019 yang akan memberi kehidupan baru kepada siasatan polis Las Vegas dan membantu membawa kepada dakwaannya oleh juri agung.

“Dia secara dasarnya telah bercakap sendiri ke dalam penjara,” kata Kading.

Davis telah lama diketahui oleh penyiasat sebagai salah satu daripada empat suspek dikenal pasti awal dalam siasatan. Dia bukan penembak yang dituduh tetapi digambarkan sebagai ketua kumpulan itu oleh pihak berkuasa dalam sidang akhbar dan di mahkamah. Di Nevada defendan boleh didakwa dengan jenayah, termasuk pembunuhan, jika anda membantu seseorang melakukan jenayah.

Davis, kini berusia 60 tahun, berkata dalam memoirnya, “Compton Street Legend,” bahawa dia menyediakan senjata yang digunakan dalam penembakan drive-by.

Davis ditangkap awal pagi Jumaat ketika berjalan berhampiran rumahnya di pinggir bandar Las Vegas, beberapa jam sebelum pendakwa mengumumkan di mahkamah bahawa juri agung Nevada telah mendakwa “gangster” yang menggambarkan dirinya atas satu tuduhan pembunuhan dengan senjata maut. Dia akan hadir di mahkamah minggu depan.

Juri agung juga mengundi untuk menambah peningkatan hukuman kepada tuduhan pembunuhan bagi aktiviti geng yang boleh menambah sehingga 20 tahun tambahan jika dia disabitkan kesalahan.

Beratus-ratus halaman transkrip yang dikeluarkan Jumaat memberi gambaran kepada bulan pertama prosiding juri agung, yang bermula pada akhir Julai dengan keterangan daripada bekas rakan sekutu Davis, kawan-kawan Shakur dan barisan pesara pegawai polis yang terlibat dalam kes ini pada permulaannya. Keterangan mereka melukis gambaran untuk para juri tentang perpecahan mendalam dan semakin meningkat antara label rakaman Death Row Records milik Shakur dan Bad Boy Records, yang mempunyai pertalian dengan Davis dan mewakili Wallace.

“Ia memulakan keseluruhan persaingan Pantai Barat/Pantai Timur” yang sebahagian besarnya menakrifkan adegan hip-hop semasa pertengahan 1990-an, salah seorang bekas rakan sekutu Davis memberi keterangan.

Davis menolak permintaan temu bual Jumaat dari penjara, dan rekod mahkamah tidak menyenaraikan peguam yang boleh mengulas bagi pihaknya. Panggilan telefon dan mesej teks kepada Davis dan isterinya pada Jumaat dan dalam beberapa bulan rumah mereka digeledah di bandar berdekatan Henderson pada 17 Julai tidak dibalas.

Dalam kenyataan Jumaat, Sekyiwa “Set” Shakur, adik lelaki rapper itu, menggambarkan penangkapan itu sebagai kemenangan, tetapi dengan nada sederhana.

“Ini tanpa ragu merupakan saat penting. Kesunyian 27 tahun lalu mengelilingi kes ini telah bercakap dengan lantang dalam komuniti kami,” katanya. “Adalah penting bagi saya bahawa dunia, negara, sistem keadilan, dan rakyat kita mengakui keseriusan kematian lelaki ini, abang saya, anak lelaki ibu saya, anak lelaki bapa saya.”

Dia tidak memuji pihak berkuasa yang telah bekerja dalam kes itu.

“Saya tahu ada banyak orang yang tidak percaya bahawa pembunuhan Tupac Shakur adalah penting bagi jabatan polis ini,” kata Sheriff Kevin McMahill dalam sidang akhbar Jumaat. “Saya di sini untuk memberitahu anda, itu sekadar tidak benar. Ia tidak benar pada masa itu, dan ia tidak benar hari ini.”

Dia menambah, “setiap mangsa, setiap nyawa yang hilang adalah penting dan kekal menjadi keutamaan jabatan polis ini.

Pada malam 7 September 1996, Tupac Shakur dan pengasas Death Row Records Marion “Suge” Knight berada di Las Vegas untuk menonton perlawanan gelar berat heavyweight Mike Tyson. Di luar pertarungan sebaik sahaja tamat, lelaki-lelaki itu terlibat dalam pergaduhan dengan Davis dan keponakannya, Orlando “Baby Lane” Anderson, yang mana Shakur pernah bertelingkah sebelum ini.

Kemudian pada malam itu, Shakur duduk dalam BMW yang Knight memandu apabila Cadillac menghampiri mereka dan tembakan meletus.

Shakur ditembak beberapa kali dan meninggal seminggu kemudian pada usia 25 tahun.

Davis, dalam memoirnya, berkata dia duduk di kerusi penumpang hadapan Cadillac dan telah menyeludup pistol ke kerusi belakang, dari mana dia berkata tembakan dilepaskan.

Dia membabitkan Anderson, dengan mengatakan dia salah satu daripada dua orang di kerusi belakang.

Anderson meninggal dua tahun kemudian. Dia menafikan sebarang penglibatannya dalam kematian Shakur.

Kematian rapper itu berlaku ketika album solo keempatnya, “All Eyez on Me,” kekal di carta, dengan lebih 5 juta salinan terjual. Dinamakan enam kali untuk Anugerah Grammy, Shakur masih sebahagian besarnya dianggap sebagai salah satu rapper paling berpengaruh dan serba boleh sepanjang masa.