Peminjam Menilai Semula Bajet Mereka apabila Pembayaran Pinjaman Pelajar Disambung Semula

Student-Loans-Payments-Resume

NEW YORK – Jutaan rakyat Amerika mesti mula membayar semula pinjaman pelajaran persekutuan mereka pada bulan Oktober, dengan bayaran bulanan purata beratus-ratus dolar. Untuk bersedia, peminjam memotong perbelanjaan, mengambil kerja tambahan, dan mencari pilihan untuk mengurangkan bayaran bulanan mereka.

Megan McClelland, 38 tahun, berkata dia telah mula meminta shift Oktober dengan sebuah syarikat jamuan dan sebuah kilang wain untuk membantu tambahan pendapatannya.

Pekerjaan utama McClelland adalah sebagai kaunselor di Sekolah Tinggi Petaluma di California. Semasa lebih daripada tiga tahun pembayaran ditangguhkan kerana pandemik, dia membayar pinjaman keretanya dan mampu menyimpan buat pertama kali. Dia akan meletakkan $235 yang dia belanjakan pada bayaran keretanya ke arah pinjaman pelajarannya, tetapi itu masih meninggalkan kira-kira $270 atau lebih yang dia akan terpaksa mengagihkan semula atau hasilkan.

“Ia telah menjadi kelapangan yang besar beberapa tahun kebelakangan ini untuk tidak memikul beban kewangan itu,” katanya. “Dalam beberapa bulan akan datang, saya akan melihat di mana saya boleh mengurangkan dalam bajet saya. Mungkin kurang keluar makan, dan lebih mengambil kerja sampingan.”

Justin Cole, 35, dari Little Rock, Arkansas, berkata dia tidak tahu bagaimana dia akan dapat $166 sebulan yang akan dia hutang mulai Oktober. Itu adalah anggaran bayaran atas kira-kira $19,000 pinjamannya dari membayar kolej lebih 10 tahun yang lalu.

“Saya sudah berada dalam gunung hutang, dan walaupun saya baru mendapat kenaikan gaji di tempat kerja, ia tidak berkuatkuasa sehingga klinik amalan keluarga kami penuh berkakitangan,” katanya.

Cole bekerja di pejabat hadapan di sebuah klinik perubatan, memeriksa pesakit, mengendalikan rekod dan menguruskan pengumpulan bayaran. Sebahagian hutang lain datang dari perbelanjaan perubatan selepas kemalangan kereta awal pandemik.

“Jika pinjaman itu diampunkan, saya akhirnya boleh bekerja untuk meningkatkan kredit saya dan sebenarnya menyimpan wang untuk pertama kali,” katanya. “Jika mereka diampunkan tiba-tiba, saya akan gembira.”

Mahkamah Agung pada bulan Julai menolak rancangan pentadbiran Presiden Joe Biden untuk menghapuskan $400 bilion hutang pelajaran.

Buat masa ini, Cole telah memohon pelarasan kepada bayarannya berdasarkan kedua-dua pelan SAVE baharu dan pilihan pembayaran semula berdasarkan pendapatan terdahulu, yang disenaraikan sebagai diproses dan “dalam semakan” pada akaunnya. SAVE, atau “Menjimat pada Pendidikan Bernilai,” membenarkan peminjam membuat bayaran yang lebih rendah berdasarkan peratusan pendapatan boleh guna mereka.

Perbelanjaan rumah tangga utamanya adalah “sewa, bayaran kereta, barangan runcit, dan utiliti – sama seperti semua orang lain,” katanya.

Masih belum jelas bagaimana berjuta-juta orang yang tiba-tiba mempunyai kurang pendapatan boleh guna mungkin akan menjejaskan ekonomi.

Dalam panggilan pendapatan bulan lepas, ketua pegawai kewangan Target berkata bahawa pembayaran semula pinjaman pelajaran akan “menambah tekanan kepada bajet berjuta-juta isi rumah yang sudah tertekan,” sentimen yang disuarakan oleh ketua-ketua kewangan Best Buy dan peruncit-peruncit lain.

Dalam tinjauan terkini keadaan ekonomi oleh Rizab Persekutuan, seorang pemerhati industri restoran di Boston berkata pekerja mengambil lebih banyak jam, dan, buat pertama kali, hutang kad kredit melebihi $1 trilion. Menurut biro kredit TransUnion, lebih separuh pemegang pinjaman pelajaran menambah hutang kad kredit semasa pandemik. Sementara itu, simpanan pengguna, yang mencapai kemuncak pada 2021, semakin berkurangan.

McClelland layak untuk Pengampunan Pinjaman Perkhidmatan Awam sebagai guru sekolah awam yang akan bekerja dalam bidang itu selama 10 tahun pada bulan Mac akan datang. Dia meletakkan pinjamannya dalam susunan untuk berharap menerima pembatalan itu tahun depan. Program itu menghapuskan baki hutang yang tinggal untuk pemegang pinjaman persekutuan yang bekerja dalam perkhidmatan awam sambil membuat 10 tahun pembayaran.

“Saya hanya ada enam pembayaran lagi untuk pergi, tetapi ia masih menegangkan,” katanya. “Saya perlu mencari kira-kira $500 sebulan bermula bulan depan ke arah pembayaran ini yang saya tidak ada dalam masa yang lama.”

Program Pengampunan Pinjaman Perkhidmatan Awam adalah salah satu daripada beberapa laluan untuk bantuan yang masih tersedia kepada ramai dengan hutang pelajaran. Selepas rancangan pengampunan asal Biden dibatalkan oleh Mahkamah Agung pada bulan Julai, Rumah Putih telah berkata ia akan menggunakan Akta Pendidikan Tinggi untuk membawa pembatalan kepada lebih banyak peminjam. Ia kini menjalani proses yang dikenali sebagai “perundingan peraturan” untuk menentukan butiran rancangan itu.

Sumber bantuan lain untuk peminjam termasuk: pensijilan palsu, pembela peminjam, sekolah ditutup, pelepasan ketidakupayaan total/kekal, dan program pembayaran alternatif seperti pembayaran berdasarkan pendapatan.

McClelland, bagi bahagiannya, berkata dia kini menghabiskan banyak masa menasihati pelajar sekolah tinggi tentang bagaimana mengelakkan mengambil pinjaman yang membebankan.

“Saya tidak mempunyai panduan kewangan sewaktu saya muda, daripada ibu bapa saya sendiri atau dari sekolah,” katanya. “Saya tidak pernah faham kesan jangka panjangnya.”