Pemimpin Tentera Gabon Dilantik Sebagai Ketua Negara Selepas Menggulingkan Presiden

TOPSHOT-GABON-COUP

(LIBREVILLE, Gabon) – Pemimpin tentera baru Gabon dilantik sebagai ketua negara pada hari Isnin kurang daripada seminggu selepas menggulingkan presiden yang keluarganya telah memerintah negara Afrika Tengah selama lebih daripada lima dekad.

Jeneral Brice Clotaire Oligui Nguema, mengangkat sumpah di istana presiden di hadapan bilik penuh sesak pegawai kerajaan, tentera dan pemimpin tempatan di ibu negara Gabon, Libreville. Oligui adalah sepupu kepada Presiden Ali Bongo Ondimba yang digulingkan, berkhidmat sebagai pengawal peribadi kepada ayahandanya yang telah meninggal dunia dan merupakan ketua pengawal republikan, sebuah unit tentera elit.

Berucap kepada tepukan gemuruh dan berdiri memberi penghormatan pada hari Isnin, Oligui berkata tentera telah merampas kuasa tanpa pertumpahan darah dan berjanji untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat dengan mengatur pilihan raya bebas, telus dan boleh dipercayai.

“Dengan kerajaan baru, yang terdiri daripada orang berpengalaman, kita akan memberi peluang kepada semua orang untuk berharap,” katanya.

Tentera pemberontak yang menggulingkan Bongo minggu lalu berkata beliau berisiko membawa negara ke dalam kekacauan dan kemudian mereka secara “sebulat suara” melantik Oligui sebagai presiden jawatankuasa peralihan.

Bongo, yang telah menjadi presiden selama 14 tahun, digulingkan beberapa jam selepas diisytiharkan sebagai pemenang undi yang secara meluas dilihat sebagai penuh dengan penyelewengan dan kurang ketelusan.

Perlantikan Oligui yang cepat akan mewujudkan persepsi kesahan dan mengukuhkan kuasanya untuk menghalang bakal penentang daripada mencabar pemerintahannya, kata Maja Bovcon, penganalisis kanan di Verisk Maplecroft, sebuah firma penilaian risiko.

“Ia juga mungkin bertujuan sebagai cara untuk memulihkan keyakinan pelabur dengan menyampaikan mesej bahawa beliau tidak akan membuang masa dalam kembali ke perniagaan seperti biasa dan peraturan demokratik,” katanya. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa beliau merancang untuk menulis semula perlembagaan dan kod pilihan raya bermakna tempoh peralihan itu mungkin akan mengambil masa berbulan-bulan, jika tidak bertahun-tahun.

Bongo telah berkhidmat dua penggal sejak menerajui pemerintahan pada tahun 2009 selepas kematian bapanya, yang memerintah negara selama 41 tahun, dan terdapat ketidakpuasan hati yang meluas terhadap pemerintahan keluarganya. Sekumpulan tentera pemberontak yang lain cuba rampasan kuasa pada tahun 2019 tetapi dengan cepat dikalahkan.

Sementara itu, sembilan ahli keluarga Bongo sedang disiasat di Perancis, dan sebahagiannya menghadapi tuduhan awal penggelapan wang, pengubahan wang haram dan bentuk rasuah lain, menurut Sherpa, sebuah NGO Perancis yang komited kepada akauntabiliti. Penyiasat telah mengaitkan keluarga itu dengan lebih daripada $92 juta hartanah di Perancis, termasuk dua vila di Nice, kata kumpulan itu.

Idea tempoh peralihan yang panjang bukanlah sesuatu yang kelihatan mengganggu orang Gabon yang menghadiri pelantikan pada hari Khamis.

“Kami membalikkan halaman 55 tahun oligarki. Bagi Gabon ini adalah permulaan baru, akhir pemerintahan satu parti politik tanpa manfaat sebenar untuk rakyat Gabon,” kata Desire Ename penerbit untuk saluran media tempatan. Adalah boleh diterima bagi junta untuk bertransisi dalam tempoh tiga tahun, katanya.

Calon pembangkang Gabon, Albert Ondo Ossa, enggan mengulas pelantikan tetapi memberitahu Associated Press minggu lalu bahawa kerajaan perlu kembali kepada pemerintahan perlembagaan dan beliau tidak menganggap penggulingan presiden sebagai rampasan kuasa tetapi sebagai “revolusi istana” untuk meneruskan pemerintahan keluarga Bongo.

Bekas jajahan Perancis itu adalah ahli OPEC, tetapi kekayaan minyaknya tertumpu di tangan segelintir – dan hampir 40% daripada penduduk Gabon berusia 15 hingga 24 tahun menganggur pada tahun 2020, menurut Bank Dunia. Hasil eksport minyaknya ialah $6 bilion pada tahun 2022, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS.

—Mednick melaporkan dari Dakar, Senegal.