Pemimpin tentera China mengambil garis keras terhadap Taiwan, pertikaian lain di acara tentera laut antarabangsa

(SeaPRwire) –   Salah seorang pemimpin tentera teratas China mengambil pendirian keras terhadap pertikaian wilayah serantau, memberitahu perhimpunan tentera laut antarabangsa di Qingdao pada Isnin bahawa negara itu akan membalas dengan kekuatan jika kepentingannya terancam.

Persidangan Tentera Laut Pasifik Barat ke-19 yang diadakan setiap dua tahun dibuka di Qingdao, di mana pasukan tentera laut utara China berpangkalan, memberikan latar belakang yang jelas kepada ekspansi tentera besar-besaran China selama dua dekad terakhir yang menyaksikan ia membina atau memulihkan tiga kapal terbang atau kapal induk.

Perbualan dua hari itu menarik wakil rakan dan pesaing seperti Kemboja, Chile, Perancis, India dan AS dan berlaku ketika ketegangan meningkat atas tindakan China yang agresif di Selat Taiwan dan Laut China Timur dan Selatan, dan ketika tentera laut China telah berkembang menjadi tentera laut terbesar di dunia dari segi bilangan kapal.

Zhang Youxia, naib pengerusi Suruhanjaya Tentera Pusat Parti Komunis yang mengawal angkatan bersenjata, berkata tentang “pembangunan bersama” dan berkata “pembahagian, ketegangan dan konfrontasi hanya akan membahagikan dunia kepada pulau-pulau terasing yang saling curiga.”

Kemudian dia memfokuskan kepada tuntutan wilayah China, yang tidak diiktiraf di bawah undang-undang antarabangsa dan dalam beberapa kes telah dinafikan. Beijing telah mengabaikan keputusan yang tidak menguntungkannya, terutamanya di Laut China Selatan, di mana ia bersengketa dengan enam pihak lain mengenai pulau-pulau, laluan air dan sumber bawah laut.

Jepun terus mempertahankan kawalannya ke atas rantai pulau Senkaku yang tidak berpenghuni, dipanggil Diaoyu oleh China, di Laut China Timur, terhadap serbuan oleh garis pantai China.

Taiwan minggu lalu memperkukuh kedudukannya di Laut China Selatan yang dipertikai dengan menubuhkan komunikasi satelit antara pulau utama dan garnisunnya di Pulau Taiping, juga dikenali sebagai Itu Aba, ciri daratan terbesar dalam rantai Kepulauan Spratly yang sangat dipertikai. China telah mencipta tujuh pulau buatan di kawasan itu dengan menumpukan pasir dan simen di terumbu karang dan menyediakannya dengan landasan udara dan infrastruktur tentera lain.

Zhang berkata kedaulatan wilayah China “tidak boleh dilanggar dan kepentingan intinya tidak boleh dicabar. Kami tidak mencetuskan masalah, tetapi kami tidak akan gentar menghadapi provokasi. Tentera China akan dengan tegas mempertahankan penyatuan dan kepentingan ibu pertiwi.”

Komentar Zhang mengikuti pengubahsuaian besar-besaran tentera China dalam beberapa bulan kebelakangan ini yang menyaksikan kehilangan tidak dapat dijelaskan bekas Menteri Pertahanan Li Shangfu dan beberapa pegawai kanan dalam kor meriam.

Turut berucap di perhimpunan itu ialah ketua baru tentera laut Rusia, Laksamana Alexander Moiseyev, menurut Kementerian Pertahanan Rusia pada Isnin, menurut agensi berita rasmi Interfax.

Ia berkata Moiseyev bertemu dengan Laksamana Hu Zhongming, panglima Tentera Pembebasan Rakyat China Angkatan Laut, di Qingdao pada Ahad, dan mereka bersetuju untuk memperkukuh kerjasama dalam operasi mencari dan menyelamat.

“Pihak-pihak menekankan pentingnya terus membangunkan kerjasama antara kedua-dua negara tentera laut untuk menyokong keselamatan dan kestabilan di lautan-lautan dunia,” kata Interfax.

China telah enggan mengkritik serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine dan telah mengadakan beberapa pusingan latihan bersama tentera laut dan cawangan angkatan bersenjata lain, sebahagian daripada penyelarasan kedudukan tentera dan politik mereka untuk membentuk barisan bersama menentang tatanan liberal Barat yang dipimpin AS.

Ukraine telah membangunkan kapal udara laut maut yang telah menyerang kapal tentera laut Rusia di Laut Hitam. Serangan berjaya itu memalukan Kremlin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.