Pemimpin Serbia luahkan kegusarannya terhadap larangan penggunaan dinar Serbia di Kosovo dalam mesyuarat UN

(SeaPRwire) –   Pemimpin Serbia dan Kosovo berdebat di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai larangan Kosovo terhadap dinar Serbia di kawasan di mana minoriti Serbia tinggal, krisis terbaru antara kedua-dua kerajaan.

Ketegangan meningkat selepas kerajaan Kosovo, bekas wilayah Serbia, melarang bank-bank dan institusi kewangan lain di kawasan berpenduduk Serbia menggunakan dinar dalam transaksi tempatan, bermula 1 Februari, dan mewajibkan euro.

Dinar secara meluas digunakan di kawasan berpenduduk etnik Serbia terutamanya di utara Kosovo, untuk membayar pendapatan dan gaji kepada kakitangan dalam institusi Serbia selari, termasuk sekolah dan hospital. Serbia minggu lepas berkata ia akan mencari mesyuarat kecemasan di Majlis Keselamatan PBB mengenai isu ini.

Pada tahun 1999, kempen pengeboman NATO selama 78 hari mengakhiri perang antara pasukan kerajaan Serbia dan pemisah etnik Albania di Kosovo. Pasukan Serbia dipaksa keluar tetapi Belgrade tidak pernah mengiktiraf kemerdekaan Kosovo dan masih menganggapnya wilayah Serbia.

Dalam mesyuarat yang panas pada Khamis, Presiden Serbia Aleksandar Vucic memberitahu majlis bahawa membatalkan dinar adalah usaha untuk membuat keadaan tidak dapat didiami bagi masyarakat minoriti Serbia dengan tujuan mengusir mereka.

Beliau berkata ia “tiada lebih daripada satu siri fakta penganiayaan, dan serangan sistematik dan meluas terhadap penduduk Serbia – dengan kata lain, jenayah terhadap kemanusiaan.”

Perdana Menteri Kosovo Albin Kurti membalas dakwaan negaranya menjalankan kempen pembersihan etnik terhadap orang Serbia adalah “dusta”, dan berkata membatalkan dinar akan mencegah kumpulan jenayah di Kosovo menerima wang tunai haram.

“Orang Serbia yang meninggalkan Kosovo seperti mereka yang meninggalkan Serbia, melakukannya untuk mengejar peluang di Eropah Barat, bukan melarikan diri daripada kempen pembersihan etnik rekaan,” kata Kurti.

dan Amerika Syarikat menyatakan kebimbangan bahawa larangan Kosovo terhadap dinar boleh meningkatkan ketegangan di rantau yang sudah tidak stabil dan meminta perundingan dan penangguhan larangan.

Duta Amerika Syarikat Linda Thomas-Greenfield mendesak penangguhan serta-merta larangan, memberitahu majlis “keputusan itu diambil tanpa persediaan yang mencukupi atau perundingan dengan penduduk tempatan.”

Beliau juga menyatakan kebimbangan mendalam terhadap “tindakan tidak berkoordinasi” yang diambil oleh kerajaan Kosovo, termasuk operasi penguatkuasaan undang-undang di pejabat institusi yang disokong Serbia di barat Kosovo dan Pusat Keamanan dan Toleransi bukan kerajaan di ibu negara Pristina, institusi etnik Serbia di mana kertas dan komputer dirampas.

secara kuat mengkritik Kurti kerana memanggil etnik Serbia “penjenayah” dan menuduh Kosovo menganjurkan “keganasan anti-Serbia” dan cuba menyingkirkan “penduduk bukan Albania”.

Beliau berkata larangan dinar adalah “langkah jenayah dan penipuan” dan kira-kira 100,000 bukan Albania berisiko ditinggalkan tanpa pendapatan, biasiswa dan gaji mereka. Polyansky juga berkata ia “menggugat segala usaha yang dilakukan oleh komuniti antarabangsa untuk mencari kompromi dan penyelesaian yang kekal dan dialog antara Belgrade dan Pristina.”

“Akibatnya, apa yang kita ada ialah risiko langsung bahawa akan berlaku letusan keganasan baru di Balkan,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.