Pemimpin Perlawanan Myanmar Dakwa Kawalan Majoriti ke Atas Wilayah

Myanmar-Resistance-Majority-Claim

Pemimpin bertindak kerajaan buangan Myanmar mengatakan pasukan perlawanan mengawal kira-kira 60% wilayah negara itu dan bersedia untuk mengancam junta pemerintah di kubu kuat utama ketika pertempuran melanda seluruh Asia Tenggara negara.

Kekerasan telah meningkat di Myanmar ketika tentera yang diketuai oleh Min Aung Hlaing, menghadapi ekonomi yang merosot dan tanda-tanda ketidakpuasan yang semakin meningkat dalam rejimnya, berjuang untuk mengikuti konflik multi-frontal dari beberapa kumpulan etnik bersenjata. Sebuah kerajaan bayangan yang bersekutu dengan pemimpin digulingkan Aung San Suu Kyi dan dibentuk setelah kudeta 2021, bersama dengan kumpulan etnik bersenjata lain, telah meningkatkan serangan darat dengan sasaran operasi tentera baru, termasuk berhampiran ibu kota Naypyidaw.

“Sudah lebih daripada dua tahun sejak kami memulakan perang pertahanan rakyat. Sekarang, kerjasama antara PDF dan pasukan revolusi etnik memberikan hasil yang baik,” Duwa Lashi La, presiden bertindak kerajaan Kesatuan Kebangsaan buangan, kata dalam temu bual Khamis, merujuk kepada sayap bersenjatanya. “Kami kini berada dalam kedudukan untuk mengancam Naypyidaw.”

Walaupun junta masih mengawasi bandar-bandar utama, penilaian oleh sekumpulan pakar Myanmar tahun lalu mengatakan tentera hanya mengekalkan kawalan stabil ke atas 17% jumlah kawasan tanah negara. Media tempatan telah melaporkan serangan baru-baru ini di ibu kota, termasuk di pangkalan udara junta bulan ini.

Mejar Jeneral Zaw Min Tun, jurucakap utama bagi Majlis Pentadbiran Negara pemerintah, tidak menjawab panggilan untuk mendapatkan komen mengenai tahap kawalan pembangkang di negara itu. Rejim itu menganggap NUG dan sekutunya sebagai pengganas.

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meluluskan resolusi pada Disember mendesak pengakhiran kekerasan di Myanmar serta pembebasan tahanan politik. Walaupun impak resolusi itu terhad setelah China, Rusia dan India berkecuali, keupayaan junta untuk menjana hasil telah menghadapi halangan sebahagiannya disebabkan beberapa pusingan sekatan ekonomi oleh AS dan rakannya.

Serangan Udara

Bagaimanapun, junta telah memperluas serangan terhadap penduduk awamnya seramai 55 juta, termasuk hampir 700 serangan udara antara April 2022 dan Julai tahun ini. Itu lebih daripada dua kali ganda dilakukan dalam 14 bulan selepas kudeta 2021, kata Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia Volker Türk minggu ini. Beliau berkata tentera juga telah melakukan pembunuhan besar-besaran dan membakar kampung ketika berusaha untuk menghalang awam daripada bekerjasama dengan musuhnya.

Pemimpin NUG Duwa Lashi La, seorang ahli politik dan peguam Kachin, berkata pejuang perlawanan telah merampas lebih 100 pos junta di seluruh negara berikutan beribu pertempuran dengan tentera kerajaan tahun ini dan tahun lalu. Ia juga memudahkan kira-kira 14,000 pembelotan tentera, tambahnya.

Moral dalam junta telah dipersoalkan, sementara siasatan rasuah baru-baru ini telah melihat dua leftenan jeneral rapat dengan Min Aung Hlaing digantikan. Kegelisahan meluas baru-baru ini mendorong rejim untuk melanjutkan keadaan darurat selama enam bulan lagi sehingga 31 Januari, memusnahkan harapan pilihan raya umum tahun ini.

“Sangat menggalakkan untuk melihat lebih ramai anggota tentera cuba menghubungi kami melalui pengintip kami di pejabat kerajaan yang berbeza,” kata Duwa Lashi La. “Ada rundingan yang sedang berlangsung untuk beberapa brigadier jeneral membelot tetapi mereka belum menyertai lagi.”

Dengan ikon pro-demokrasi dan pemimpin de facto kerajaan awam yang digulingkan, Suu Kyi, menghadapi penjara seumur hidup, presiden bertindak NUG berkata ada sedikit ketelusan mengenai keadaan kesihatannya. Walaupun jika dia dibebaskan, ia mungkin tidak akan mengubah haluan konflik.

“Mungkin ada sesuatu yang ingin dilakukan Daw Aung San Suu Kyi dan kita perlu mengambil kira,” katanya. “Tetapi kami tidak akan mengubah arah kami hanya kerana suaranya.”