Pemimpin pembangkang terkemuka Senegal dibebaskan dari penjara menjelang pemilihan presiden

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang teratas Senegal, Ousmane Sonko, dibebaskan dari penjara pada hari Khamis malam menjelang pilihan raya presiden negara yang dijadualkan pada 24 Mac, kata peguamnya.

Sonko dan sekutu utamanya, Bassirou Diomaye Faye, kedua-duanya dibebaskan, kata peguamnya Bamba Cisse kepada .

Penyokong berkumpul di rumah Sonko dan di lokasi-lokasi lain di ibu negara Dakar untuk merayakan pembebasannya. Pemandu meniupkan klakson untuk merayakannya.

Belum jelas bagaimana pembebasan mereka akan memberi kesan kepada pilihan raya.

Sonko telah berada di penjara sejak Julai dan telah berjuang dalam pertempuran undang-undang yang berpanjangan untuk bertanding sebagai presiden dalam pilihan raya presiden yang akan datang.

Faye dinamakan sebagai calon pilihan raya pembangkang selepas Sonko dilarang bertanding.

Sonko, yang menduduki tempat ketiga dalam pilihan raya presiden negara pada tahun 2019, dianggap sebagai penantang utama kepada parti pemerintah Presiden Macky Sall. Sall sendiri akhirnya memutuskan untuk tidak mencari penggal ketiga dalam jawatan selepas penyokong Sonko melancarkan protes selama berbulan-bulan yang kadang-kadang menjadi ganas.

Protes ini telah menggoncang imej Senegal sebagai tiang kestabilan di Afrika Barat, rantau yang telah menyaksikan puluhan rampasan kuasa dan rampasan kuasa cubaan dalam dekad-dekad kebelakangan ini.

Cadangan presiden Sonko telah menghadapi pertempuran undang-undang yang berpanjangan yang bermula apabila dia didakwa merogol pada tahun 2021. Dia dibebaskan dari tuduhan itu tetapi disabitkan mencorak pemuda dan dijatuhi hukuman penjara dua tahun pada musim panas lalu, yang menyulut protes ganas di seluruh negara.

Sonko telah diketepikan daripada undi kerana menghadapi hukuman penjara enam bulan selepas dia disabitkan atas fitnah, Majlis Perlembagaan Senegal, pihak berkuasa pilihan raya tertinggi negara itu, berkata pada Januari.

Penyokongnya mengekalkan masalah undang-undangnya adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menghalang kempen presidennya dalam pilihan raya presiden 2024.

Pembebasannya mengikuti dekri Sall untuk memberi ampun kepada tahanan politik, termasuk ratusan yang ditahan dalam protes ganas tahun lalu.

Calon-calon presiden di Senegal memulakan kempen pilihan raya mereka pada hari Sabtu, berikutan minggu-minggu protes ganas di seluruh negara Afrika itu selepas undian ditangguhkan.

Sall cuba menangguhkan pilihan raya bulan lalu, hanya minggu sebelum ia diadakan pada 25 Februari. Pengumumannya bahawa undian akan diadakan 10 bulan kemudian mencetuskan ketidakpastian di Senegal dan menarik penunjuk perasaan ke jalan sekali lagi. Tetapi Majlis Perlembagaan, menolak penangguhan Sall dan memerintah kerajaan untuk menetapkan tarikh baru secepat mungkin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.