Pemimpin pembangkang melancarkan kempen untuk menumbangkan presiden Congo

(SeaPRwire) –   Ahli politik dan pemimpin pembangkang Congo Moise Katumbi melancarkan kempen presiden beliau pada Isnin, lima tahun selepas rejim yang berkuasa ketika itu menghalang beliau daripada bertanding.

Rali Katumbi di bandar Kisangani datang sehari selepas dua pesaing utamanya, Presiden Felix Tshisekedi dan tokoh pembangkang Martin Fayulu, memulakan kempen mereka menjelang undian 20 Disember.

Katumbi mengkritik rekod Tshisekedi di negara itu, di mana tentera sedang berperang dengan pemberontak M23 dan kumpulan bersenjata lain. Katumbi menuduh presiden merekrut tentera upahan asing daripada meningkatkan gaji tentera dan polis, tanpa menawarkan bukti.

“Saya memberitahu anda bahawa kita akan memperbaiki keadaan askar kita yang mesti mempertahankan negara kita, bukan? Kita akan menambah bonus untuk askar kita kerana kita mempunyai tentera republik yang sangat kuat yang perlu menamatkan perang,” katanya kepada orang ramai.

Katumbi, bekas gabenor wilayah Katanga, juga menolak andaian Tshisekedi Ahad bahawa calon pembangkang tertentu disokong Rwanda. Negara jiran itu dituduh membiayai dan menggerakkan pemberontak M23, yang kerajaannya menafikan.

Orang muda yang hadir ke kempen Katumbi berkata mereka bersemangat untuk perubahan.

“Mereka berjanji keselamatan kepada kami, tetapi tidak berlaku. Mereka berjanji pekerjaan kepada kami, tetapi tiada apa-apa yang datang. Mereka berjanji membina jalan raya, tetapi tiada apa-apa. Mereka tidak berbuat apa-apa yang baik; itulah sebabnya kami meminta kerajaan ini mengemas barang dan pergi,” kata Abdullah Simba.

Wakil calon pembangkang Congo termasuk Katumbi bertemu minggu lepas di , di mana mereka mempertimbangkan bersatu di belakang satu penentang tunggal kepada Tshisekedi.

Tetapi pemimpin perniagaan itu masih menghadapi cabaran daripada Fayulu dan penerima Hadiah Keamanan Nobel Denis Mukwege, yang merancang melancarkan kempennya dalam beberapa hari akan datang. Ahli perundangan Kasai Delly Sesanga juga bertanding.

Pada 2018, Katumbi cuba bertanding presiden tetapi dicegah oleh kerajaan Joseph Kabila, yang membatalkan pasport Congo beliau ketika beliau berada di luar negara.

Tshisekedi diisytiharkan pemenang pilihan raya 2018 apabila Kabila melepaskan kuasa di bawah tekanan antarabangsa selepas 18 tahun berkuasa. Fayulu, yang juga bertanding, mendakwa beliau menang dan mencabar keputusan tetapi kalah.

Dengan kenaikan Tshisekedi, pasport Katumbi dikembalikan kepadanya dan beliau datang ke Kinshasa dari buangan.

Critik Katumbi kali ini mempersoalkan kelayakan beliau untuk jawatan presiden, mendakwa bapanya bukan warganegara Congo. Walau bagaimanapun, mahkamah tertinggi bulan lepas membuang saman yang cuba menghalang beliau daripada bertanding.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )