Pemimpin Palestin melantik penasihat lama sebagai perdana menteri berdepan dengan gesaan untuk pembaharuan

(SeaPRwire) –   Presiden Palestin telah melantik penasihat ekonomi berpengalaman untuk menjadi perdana menteri berikutnya menghadapi desakan untuk reformasi oleh Pihak Berkuasa Palestin sebagai sebahagian daripada visi pasca perang Washington untuk Gaza.

Mohammad Mustafa, seorang ahli ekonomi berpendidikan Amerika Syarikat dan bebas politik, akan memimpin kerajaan teknokratik di Tebing Barat yang diduduki Israel yang boleh membantu ke arah negara yang akan datang. Tetapi rancangan itu menghadapi halangan besar, termasuk tentangan kuat daripada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, dan peperangan Israel-Hamas yang masih berlarutan tanpa penghujung yang kelihatan.

Belum jelas sama ada pelantikan Kabinet baharu di bawah pimpinan sekutu rapat Abbas akan memenuhi tuntutan AS untuk reformasi, kerana presiden berusia 88 tahun akan terus menguasai secara keseluruhan.

“Perubahan yang diingini oleh Amerika Syarikat dan negara-negara serantau bukanlah perubahan yang diingini oleh rakyat Palestin,” kata Hani al-Masri, seorang ahli analisis politik Palestin. “Masyarakat mahu perubahan politik yang sebenar, bukan perubahan nama … Mereka mahu pilihan raya.”

Beliau berkata Mustafa adalah “lelaki yang dihormati dan berpendidikan” tetapi akan berjuang untuk memenuhi tuntutan awam untuk memperbaiki keadaan di Tebing Barat yang diduduki di mana sekatan sejak permulaan peperangan telah menyebabkan krisis ekonomi.

Dalam kenyataan mengumumkan pelantikan itu, Abbas meminta Mustafa untuk menyediakan rancangan untuk menyatukan semula pentadbiran di Tebing Barat dan Gaza, memimpin reformasi kerajaan, perkhidmatan keselamatan dan ekonomi dan memerangi rasuah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.