Pemimpin Pakistan pertahan undi lambat diumumkan, catat masa pengiraan 66 jam sebelumnya

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri sementara Pakistan membela kelewatan yang sangat dikritik dalam mengumumkan keputusan pilihan raya minggu lepas, menyatakan pihak berkuasa hanya mengambil masa 36 jam untuk mengira lebih 60 juta undi sambil berdepan dengan serangan militan.

Anwaar-ul-Haq Kakar menunjukkan keputusan pilihan raya diumumkan selepas 66 jam apabila Imran Khan berkuasa pada 2018. Beliau mengaku bahawa “padang yang sama rata” tersedia kepada semua parti politik, termasuk parti bekas perdana menteri yang dipenjara.

, memenangi lebih kerusi daripada mana-mana parti lain, tetapi hanya kerana calonnya bertanding sebagai bebas selepas parti itu dikeluarkan daripada undian. Calon-calon itu memenangi 93 daripada 265 kerusi Dewan Rakyat, tidak cukup untuk membentuk kerajaan. Khan tidak dapat bertanding kerana sabitan jenayah yang dipanggilnya bermotif politik.

Parti Muslim League-N yang diketuai oleh bekas perdana menteri tiga penggal dan bekas banduan Nawaz Sharif, memastikan 75 kerusi. Parti Rakyat Pakistan, atau PPP, yang diketuai Bilawal Bhutto-Zardari, datang ketiga dengan 54 kerusi.

Dua parti itu, yang memimpin kempen untuk mengusir Khan daripada jawatan pada 2022, sedang berbincang untuk membentuk kerajaan perikatan.

Pilihan raya Khamis lalu dibayangi tuduhan penipuan undi dan penghentian telefon bimbit tanpa sebelumnya. Suruhanjaya Pilihan Raya menafikan tuduhan penipuan.

Kakar memberitahu sidang akhbar bahawa perkhidmatan telefon bimbit digantung pada hari pilihan raya untuk sebab keselamatan berikutan pasangan serangan militan yang meragut 30 nyawa di wilayah barat daya Baluchistan sehari sebelum undian.

Beliau berkata pasukan keselamatan minggu lalu membunuh militan penting Kumpulan Negara Islam yang di belakang serangan berkaitan pilihan raya.

Beliau berkata beliau boleh menanggung kelewatan mengumumkan keputusan “tetapi bukan keganasan atau serangan pengganas.”

Kakar berkata pilihan raya secara besarnya aman, bebas dan adil, dan proses untuk memulakan kerajaan baharu boleh bermula dalam lapan atau sembilan hari akan datang, apabila Dewan Rakyat baru dijangka bersidang. Beliau berkata parlimen akan memilih speaker, timbalan speaker dan perdana menteri baharu.

Kakar berkata orang dibenarkan mengadakan protes aman tetapi memberi amaran tindakan akan diambil sekiranya perhimpunan menjadi ganas.

Isnin lalu, beribu-ribu penyokong Khan dan ahli-ahli parti politik lain menghalang laluan utama dan mengadakan mogok seharian di barat daya yang tidak stabil untuk protes dakwaan penipuan undi.

Jan Achakzai, jurucakap kerajaan di Baluchistan, menyeru pemrotes menunjukkan “kemuliaan” dengan menerima kekalahan dan berundur daripada laluan.

Parti Khan dan lain-lain enggan menerima kekalahan mereka di puluhan kawasan pilihan raya. Puluh-puluh penyokong Khan sementara ditahan di bandar timur Lahore pada akhir minggu sambil protes dakwaan ketidakteraturan pilihan raya.

Tentera Pakistan sentiasa mempersembahkan diri sebagai penentu akhir siapa yang menjadi perdana menteri. Sharif ditandakan sebagai pilihan pihak penubuhan keselamatan kerana kepulangannya yang licin ke negara pada Oktober.

Sharif menghabiskan empat tahun buangan untuk mengelakkan penjara, tetapi sabitannya dibatalkan dalam minggu kepulangannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.