Pemimpin Kesatuan Eropah sepakat pakej bantuan $54 bilion untuk Ukraine selepas Hungary menarik balik ancaman veto

(SeaPRwire) –   Pemimpin-pemimpin 27 negara mengesahkan pakej bantuan sebanyak $54 bilion untuk Ukraine selepas Hungary menarik balik ancaman veto.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel mengumumkan persetujuan yang dicapai dalam jam pertama persidangan yang diketuainya di Brussels.

“Kita ada persetujuan,” kata Michel dalam pos di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter. Beliau berkata persetujuan itu “mengunci dana jangka panjang, berterusan dan boleh diramalkan untuk Ukraine,” dan menunjukkan bahawa “EU mengambil kepimpinan dan tanggungjawab dalam sokongan untuk Ukraine; kita tahu apa yang dipertaruhkan.”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menyambutnya sebagai keputusan yang “sangat penting”.

Bahawa Hungary menarik balik veto, dan begitu cepat, datang sebagai kejutan. Pada malam sebelum persidangan, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban meletakkan pos di X: “Kami akan berdiri untuk suara rakyat! Sekalipun para birokrat di Brussels mengugut kami.”

Orban menimbulkan bantahan tegas terhadap pakej bantuan kewangan itu pada Disember dan menghalang pengambilannya, dan beliau telah mengugut untuk berbuat demikian pada hari-hari terkini. Pemimpin populis itu berselisih dengan suruhanjaya eksekutif EU atas dakwaan pelanggaran demokrasi Hungary dan sebahagian dana Hungary ditahan akibatnya.

Pada Disember, 26 pemimpin lain bersetuju pakej $54 bilion itu akan berjalan dari 2024 hingga 2027. Mereka juga bersetuju untuk menjadikan Ukraine sebagai calon untuk keahlian EU, yang Orban terpaksa terima.

Tetapi pakej kewangan itu adalah sebahagian daripada kajian belanjawan tujuh tahun EU yang berterusan, yang memerlukan persetujuan sebulat suara.

Seorang pegawai EU, yang meminta untuk tidak dikenali kerana persidangan masih berlangsung, berkata pemimpin bersetuju bahawa cabang eksekutif blok itu, Suruhanjaya Eropah, akan mencadangkan kajian belanjawan dalam dua tahun, jika diperlukan. Kajian sedemikian tidak akan termasuk peluang untuk veto masa hadapan, tambah pegawai itu.

Hampir dua tahun selepas serangan Rusia ke atas Ukraine, perang itu telah terhenti, dan ekonomi Ukraine sangat memerlukan sokongan. Tetapi pertelingkahan politik di dalam EU dan di Amerika Syarikat telah menangguhkan sumber dana jangka panjang.

“Sokongan kewangan EU yang berterusan untuk Ukraine akan memperkukuh kestabilan ekonomi dan kewangan jangka panjang, yang tidak kurang penting daripada bantuan tentera dan tekanan sanksi terhadap Rusia,” tulis Zelenskyy pada Khamis di X.

Ketika menuju ke persidangan mereka, beberapa pemimpin rakan mengutuk Orban, menuduhnya mengugut dan bermain politik yang mengurangkan sokongan untuk Ukraine dan ekonomi negara yang dilanda perang itu.

Kebimbangan telah meningkat bahawa sokongan awam untuk terus menuangkan wang ke Ukraine telah mula merosot, walaupun kemenangan Rusia boleh mengancam keselamatan di seluruh Eropah.

“Tiada masalah dengan isu keletihan Ukraine yang dipanggil. Kami mempunyai keletihan Orban sekarang di Brussels,” kata Perdana Menteri Poland Donald Tusk kepada pemberita pada Khamis. “Saya tidak dapat memahami. Saya tidak dapat menerima permainan yang sangat pelik dan sangat egoistik Viktor Orban ini.”

Orban, pemimpin EU dengan hubungan terdekat dengan Rusia, marah dengan keputusan Suruhanjaya Eropah untuk membekukan akses kerajaannya ke sebahagian dana blok itu atas kebimbangan tentang pelanggaran demokrasi yang didakwa di Hungary.

Sebagai tindak balas, Hungary menghalang kenyataan di EU mengenai pelbagai isu. Orban juga mengeksport masalah itu dengan menghalang mesyuarat peringkat tinggi dengan Ukraine sehingga baru-baru ini. Budapest juga menangguhkan permohonan Sweden untuk keahlian dalam pertubuhan tentera itu.

“Saya tidak mahu menggunakan perkataan mengugut, tetapi saya tidak tahu perkataan yang lebih baik” yang mungkin sesuai, kata Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas kepada pemberita ketika tiba di ibu pejabat EU.

“Hungary memerlukan Eropah,” katanya, menekankan masalah ekonomi negara itu sendiri dan kadar faedah tinggi. “Dia juga perlu melihat apa yang ada untuk Hungary berada di Eropah.”

Tusk menyatakan bahawa “tiada ruang untuk kompromi terhadap prinsip kami, seperti kedaulatan undang-undang. Dan tentu sahaja tiada ruang untuk kompromi mengenai isu Ukraine.” Pemimpin Poland yang baru dilantik itu menambah mengenai Orban: “Jika kedudukannya akan mendominasi Eropah, maka Ukraine pasti akan kalah.”

Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar berkata penting bagi pemimpin untuk cuba mengesahkan persetujuan disokong oleh semua 27 negara ahli tetapi bahawa dalam apa jua kes “kami tidak boleh pergi tanpa persetujuan.”

Akhirnya, pemimpin terbang ke Brussels dari seluruh Eropah untuk menangani isu yang rupanya diselesaikan dalam masa beberapa minit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.