Pemimpin Kesatuan Eropah menjadi tertekan kerana Hungary menghalang $54 bilion bantuan kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Hampir dua tahun selepas Rusia menyerang Ukraine, perang telah berhenti di kebuntuan hampir. Ukraine sangat memerlukan sokongan untuk mengekalkan ekonominya, tetapi perbalahan politik di Eropah dan Amerika Syarikat menyekatnya daripada mendapatkan tolongan kewangan yang diperlukannya.

Ketika Perdana Menteri Hungary Viktor Orban terus menentang pakej sokongan $54 bilion untuk Ukraine, pemimpin EU yang lain semakin kehilangan kesabaran.

Sebelum mesyuarat penting untuk masa depan negara yang dilanda perang itu akhir minggu ini di Brussels, ini adalah pandangan kebuntuan tersebut.

Bimbang dengan demokrasi mundur kerajaan Orban, EU telah membekukan akses Hungary kepada puluhan bilion euro dalam dana bersama. Hungary, dengan kebimbangannya sendiri mengenai ekonomi, telah membalas dengan melarang keputusan politik EU, terutamanya berkenaan Ukraine tetapi juga EU. Hungary adalah salah satu penerima bersih utama dana Kesatuan Eropah, menerima jauh lebih banyak daripada yang dibayarnya.

Selepas Orban menghalang bantuan itu pada Disember, 27 ketua negara dan kerajaan EU berkumpul sekali lagi pada Khamis.

26 negara lain mahu membuka semula wang untuk Ukraine, tetapi pemimpin Hungary telah tidak kompromi, menimbulkan kemarahan yang semakin meningkat di kalangan rakan sejawatnya.

“Perbezaan dengan Disember adalah bahawa banyak, banyak pemimpin merasa kesal dan mahu bermain keras,” kata seorang pegawai kanan EU menjelang puncak. “Perbincangan menjadi sedikit lebih rumit kerana kedudukan Hungary tidak benar-benar fleksibel.” Pegawai itu meminta supaya tidak dikenal pasti mengikut amalan EU.

Orban telah berulang kali mengganggu EU sejak Rusia memulakan perang di Ukraine. Beliau mengkritik sanksi EU terhadap Rusia sebagai sangat tidak berkesan dan bertentangan. Beliau menyokong penamatan segera pertikaian dan mendorong rundingan damai antara Moscow dan Kyiv, walaupun beliau tidak terperinci langkah apa yang akan dilakukan untuk kedaulatan wilayah Ukraine.

Hungary juga menuduh Kyiv melakukan penganiayaan terhadap minoriti etnik Hungary di barat Ukraine untuk menjustifikasikan sokongannya yang lemah-lembut untuk jiran yang dilanda perangnya.

Pada pertemuan sebelumnya pada akhir tahun lalu, Orban tidak menghalang EU memulakan rundingan keahlian dengan Ukraine, tetapi keputusannya untuk melarang bantuan telah mengganggu banyak orang.

“Bagi banyak negara ahli, ini adalah soalan kelangsungan hidup, kepentingan strategik bahawa Ukraine disokong. Kerana ia bermakna perang di Ukraine, bukan di Eropah,” kata pegawai itu.

Bantuan kewangan baru, terdiri daripada geran dan pinjaman, adalah sebahagian daripada rancangan belanjawan EU sehingga 2027. Ia bertujuan menggantikan sokongan sedia ada yang diberikan kepada Ukraine dari program lain. Bagi 2023, EU memberi Ukraine 18 bilion euro ($19.5 bilion) dalam bantuan makro-kewangan.

Ahli kongres AS sehingga kini gagal meluluskan pakej tambahan berbilion-bilion dolar yang dirancang untuk membantu Ukraine membeli senjata, menempatkan mesyuarat EU minggu ini di bawah tekanan lebih besar.

Secara keseluruhan, sokongan EU kepada Ukraine sejak permulaan perang Rusia adalah sekitar €85 bilion ($92 bilion), mengikut angka EU. Itu termasuk lebih €40 bilion ($43 bilion) untuk menyokong ekonomi Ukraine, kira-kira €27 bilion ($29.2 bilion) dalam langkah bantuan tentera, dan lebih €17 bilion ($18.4 bilion) untuk membantu negara ahli EU menyokong orang Ukraine yang melarikan diri dari perang.

Keputusan mengenai kajian belanjawan jangka panjang EU, yang mengandungi $54.1 bilion bantuan untuk kerajaan di Kyiv, mesti mendapat persetujuan bulat di kalangan semua 27 negara ahli.

Pegawai Hungary telah mencadangkan bahawa daripada meluluskan pakej bantuan sepenuhnya, pemimpin harus bersetuju untuk membahagikannya kepada tahunan dan memperkenalkan mekanisme kajian. Tetapi idea itu tidak mendapat sambutan kerana ia akan membolehkan Orban menghalang wang pada peringkat kemudian.

Pada Isnin, pengarah politik Orban berkata bahawa Hungary terbuka untuk menggunakan belanjawan EU untuk pakej bantuan yang dicadangkan, tetapi tertakluk kepada syarat tertentu.

“Budapest menghantar cadangan baru ke Brussels pada Sabtu, menyatakan ia kini terbuka untuk menggunakan belanjawan EU untuk pakej Ukraine dan bahkan mengeluarkan hutang bersama untuk membiayainya, jika tambahan syarat ditambah memberi Budapest peluang untuk menukar fikiran pada tarikh kemudian,” kata Balazs Orban di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Menjangkakan kebuntuan akan berlarutan, pegawai EU telah bekerja ke atas alternatif yang mungkin, termasuk komitmen untuk penyampaian bantuan daripada 26 negara sahaja, secara sukarela, dengan memisahkannya daripada belanjawan EU.

“Tentu saja, kita perlu membebaskan 50 bilion. Jika ini tidak mungkin pada 27, kita akan cuba mencari penyelesaian pada 26 dengan jumlah yang sama,” kata pegawai kanan EU yang lain.

Tetapi pilihan itu memerlukan kelulusan parlimen kebangsaan, mencipta lebih ketidakpastian.

Jika persetujuan tidak dapat dicapai, pemimpin EU masih akan mempunyai peluang untuk memanjangkan selama setahun 18 bilion bantuan yang diberikan pada 2023 .

Orban adalah maestro keganasan politik yang sentiasa tahu bila untuk menarik diri, tetapi bagi ramai rakan sejawatnya, niatnya kini tidak jelas.

Selama beberapa bulan kebelakangan ini, diplomat EU telah merujuk kepada kemungkinan mengaktifkan mekanisme yang boleh membawa kepada penggantungan hak mengundi Hungary dari EU. Di bawah artikel 7.2 Perjanjian Kesatuan Eropah, jika berlaku “pelanggaran serius dan berterusan” nilai blok itu, prosedur boleh dilancarkan sama ada oleh sepertiga negara ahli atau oleh Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif blok itu.

Sementara itu, Suruhanjaya juga boleh terus menahan sekitar 20 bilion euro ($21.7 bilion) yang ditetapkan untuk Hungary daripada dana persatuan dan bantuan selepas wabak dalam usaha memaksa Budapest bekerjasama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.