Pemimpin Kesatuan Eropah fokus selamatkan perjanjian dengan Hungary bagi pakej sokongan perang untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   pemimpin di kemuncak pada Khamis akan memberi tumpuan kepada satu negara ahli yang menghalang pakej bantuan perang $54 bilion untuk Ukraine: Hungary, negara dalam blok yang mempunyai hubungan terdekat dengan Rusia.

Hampir dua tahun selepas Presiden Rusia Vladimir Putin melancarkan serangan penuh skala ke atas Ukraine, perang telah bergerak kepada kebuntuan hampir sama dan Ukraine sangat memerlukan bantuan kewangan.

“Mendapatkan persetujuan adalah penting untuk kredibiliti kita, dan tidak kurang penting untuk komitmen kita memberikan sokongan teguh kepada Ukraine,” Presiden Majlis EU Charles Michel berkata dalam surat jemputannya kepada pemimpin 27 negara ahli blok itu.

Bantuan itu memerlukan sokongan sebulat suara. Tetapi Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah melarangnya dalam kemuncak sebelumnya pada bulan Disember dan terus menentangnya.

“Pada bulan Disember, kita masih mempunyai sedikit masa. Tetapi bermula Mac, Ukraine akan mula menghadapi kesukaran mengikut institusi kewangan antarabangsa,” berkata seorang pegawai kanan EU menjelang mesyuarat di Brussels. Pegawai itu berbual secara syarat tanpa nama mengikut amalan EU.

Untuk kebanyakan negara EU, membantu Ukraine adalah penting untuk melindungi blok itu daripada ancaman Rusia dan mengekalkan kredibilitinya di pentas global.

“Ukraine berada di bumi Eropah. Ia adalah negara Eropah. Dan jika kita mahu Eropah yang aman dan stabil, kita perlu dipercayai dalam hal keselamatan dan pertahanan kita sendiri berbanding jiran kita semua,” kata presiden Perancis Emmanuel Macron.

Orban telah berulang kali menyusahkan pemimpin EU sejak serangan penuh skala Rusia pada 2022. Beliau mengkritik sanksi EU terhadap Rusia sebagai kebanyakannya tidak berkesan dan bertentangan.

Beliau mendesak rundingan damai antara Moscow dan Kyiv, walaupun beliau tidak memberikan butiran apa yang itu bermakna untuk integriti wilayah Ukraine.

Pada kemuncak EU sebelumnya, bagaimanapun, Orban tidak menghalang EU memulakan perbincangan keahlian dengan Ukraine.

Bimbang dengan kemunduran demokrasi kerajaan Orban, EU telah membekukan akses Hungary kepada puluhan bilion euro dalam dana. Hungary pula, dengan kebimbangannya sendiri mengenai ekonomi, telah membalas dengan melarang beberapa keputusan politik EU.

Daripada melonggarkan bantuan baharu untuk Ukraine, Orban telah mencadangkan untuk mengasingkannya kepada tahunan dan memperkenalkan mekanisme tinjauan. Tetapi idea itu tidak mendapat sambutan kerana ia akan membenarkan Orban untuk menghalang wang itu kemudian.

Jika kebuntuan kekal, ia tidak bermakna Ukraine tiba-tiba akan kehilangan bantuan EU. Pegawai diplomatik berkata pemimpin akan memastikan ia tidak memberi kesan kepada Ukraine dalam jangka pendek.

26 negara lain mungkin memutuskan, atas dasar sukarela, untuk memisahkan bantuan itu daripada bajet EU. Tetapi ia bukan pilihan kegemaran mereka kerana ia memerlukan kelulusan beberapa parlimen kebangsaan, mencipta lebih ketidakpastian.

Skenario lebih mungkin akan melihat pemimpin EU memanjangkan selama setahun $19.5 bilion bantuan kewangan yang mereka sediakan pada 2023 daripada program lain, dan menambahkannya dengan pinjaman tambahan. Ini boleh diluluskan dengan majoriti berkualiti, bermakna Hungary tidak dapat menghalangnya.

Secara keseluruhan, sokongan EU kepada Ukraine sejak permulaan perang adalah sekitar $92 bilion, mengikut angka EU. Ini termasuk lebih $43 bilion untuk menyokong ekonomi Ukraine, kira-kira $29.2 bilion dalam langkah bantuan tentera dan lebih $18.4 bilion untuk membantu negara ahli EU menyokong orang Ukraine yang melarikan diri daripada perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.