Pemimpin Houthi mengancam akan menyerang Itali sekiranya ia menyertai serangan terhadap Yemen

(SeaPRwire) –   Houthi yang disokong Iran memberi amaran bahawa mereka boleh melancarkan serangan terhadap Itali sekiranya negara itu menyertai serangan di Yemen, kata seorang pegawai kanan kumpulan itu Isnin.

Mohamed Ali al-Houthi, ketua jawatankuasa revolusi tertinggi Houthi, berkata dalam temu bual dengan akhbar harian La Repubblica bahawa Itali harus kekal neutral dalam konflik sedang berlangsung.

Beliau kemudian memberi amaran kepada negara Mediterranean itu bahawa ia akan menjadi sasaran tindak balas sekiranya ia menyumbang kepada serangan terhadap Houthi, yang kerajaan Amerika Syarikat secara rasmi menamakan semula sebagai kumpulan pengganas asing bulan lepas.

Komentar itu datang selepas Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto berkata pada Jumaat bahawa seorang laksamana Itali akan memimpin misi tentera laut Kesatuan Eropah di Laut Merah yang bertugas melindungi kapal daripada serangan militia Houthi.

Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah Josep Borrell berkata minggu lepas bahawa beliau berharap misi tentera laut – dinamakan Aspides, bermaksud “pelindung” dalam bahasa Yunani purba – akan dilancarkan pada 17 Februari.

Itali kemudian mengumumkan ia diberi tugas untuk menyediakan Pemerintah Pasukan untuk Operasi Aspides di Laut Merah,

“Kesatuan Eropah hari ini meminta Itali untuk menyediakan Pemerintah Pasukan untuk Operasi Aspides di Laut Merah,” kata Crosetto, menambah bahawa Greece mungkin akan mengambil alih pemerintahan keseluruhan misi ini. Ini belum diumumkan secara rasmi.

Rancangan untuk Itali terlibat dengan misi untuk mempertahankan kapal komersial sepanjang laluan perdagangan penting itu pertama kali diumumkan pada Disember 2023, berikutan pertemuan antara Crosetto dan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin.

Semasa perjumpaan maya itu, Crosetto mengesahkan Itali akan “memainkan peranan” untuk memastikan kestabilan di rantau itu.

“Semasa perjumpaan itu kami mengesahkan pentingnya prinsip kebebasan navigasi, menilai kesan terhadap perdagangan antarabangsa dan membincangkan pilihan mungkin bertujuan untuk menjamin keselamatan laluan laut dan mengelakkan kesan terhadap ekonomi antarabangsa, dengan dinamik berbahaya untuk harga bahan mentah. Itali akan memainkan peranan, bersama-sama dengan Komuniti Antarabangsa, untuk menentang aktiviti pengganasan pemusnahan Houthi yang telah kami tegaskan secara awam, dan melindungi kemakmuran perdagangan serta memastikan kebebasan navigasi dan pematuhan undang-undang antarabangsa,” kata Crosetto.

Beliau menambah, “Ia perlu meningkatkan kehadiran kami di kawasan itu untuk mencipta syarat-syarat stabilisasi, mengelakkan bencana alam sekitar dan, selain itu, mencegah pemulihan puncak inflasi.”

Houthi, yang menguasai sebahagian besar Yemen, telah melancarkan puluhan serangan terhadap kapal tentera dan komersial di Laut Merah. Mereka mendakwa serangan itu adalah tanda solidariti dengan orang Palestin yang terbunuh ketika peperangan Israel terhadap Hamas di Gaza.

Mandat misi tentera laut adalah untuk melindungi kapal komersial dan menghalang serangan, tetapi bukan untuk melancarkan serangan terhadap Houthi, kata Borrell.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.