Pemenang Hadiah Keamanan Nobel 2018 Denis Mukwege Bertanding untuk Presiden Congo

Pemenang Hadiah Keamanan Nobel Denis Mukwege bercakap di pentas di Sidang Kemuncak Tahunan Concordia di New York pada 19 September 2022.

Pemenang Hadiah Keamanan Nobel Denis Mukwege akan menyertai senarai calon yang semakin meningkat untuk menyingkirkan Presiden Republik Demokratik Congo Felix Tshisekedi dalam pilihan raya yang dijadualkan pada Disember.

Mukwege, seorang pakar bedah ginekologi terkenal dengan kerjanya dengan mangsa konflik Congo, mengumumkan pencalonannya pada hari Isnin di Kinshasa, ibu negara. Doktor itu menyertai bidang calon ditubuhkan yang mungkin termasuk bekas perdana menteri dan pemilik salah satu kelab bola sepak paling berjaya di Afrika.

Pemimpin pembangkang Martin Fayulu juga akan mengemukakan pencalonannya minggu ini, katanya berkata pada hujung minggu lalu. Fayulu menolak keputusan pilihan raya presiden 2018 selepas kebocoran daripada suruhanjaya pilihan raya Congo dan Gereja Katolik mencadangkan beliau mungkin pemenangnya.

Para lelaki itu akan bersaing untuk menyingkirkan Tshisekedi, yang naik takhta presiden pada 2019 selepas merundingkan perkongsian kuasa dengan penyokong pendahulunya, Joseph Kabila.

Tshisekedi memutuskan hubungan dengan Kabila pada 2021 dan telah menyelia tempoh pertumbuhan ekonomi yang berterusan, terutamanya dalam industri tembaga dan kobalt kelas dunia Congo. Bajet kerajaan telah meningkat secara eksponen sejak beliau berkuasa, membolehkan presiden memperluaskan program pendidikan percuma dan memulakan program infrastruktur di seluruh negara.

Walau bagaimanapun, Tshisekedi berjuang untuk meredakan beberapa konflik keganasan di timur Congo, wilayah asal Mukwege, di mana berjuta-juta orang dipindahkan akibat pertempuran antara puluhan kumpulan bersenjata.

Moise Katumbi, seorang ahli politik, usahawan dan pemilik kelab bola sepak, dan bekas Perdana Menteri Matata Ponyo dijangka akan bertanding.