Pemenang Hadiah Falsafah $1 Juta Melihat Sisi Positif Ideas Yang Diserang

Patricia Hill Collins

Untuk berabad-abad, apabila negara-negara menyediakan mereka yang ditakdirkan untuk kepimpinan, falsafah – kajian sifat asas pengetahuan, realiti, dan kewujudan – berada di kalangan subjek di mana arahan tidak boleh dipilih. Tetapi, pada zaman maklumat ini, kedudukan falsafah telah jatuh begitu jauh sehingga antara 2021 dan 2022, 10 buah kolej dan universiti berbeza mempertimbangkan segala-galanya daripada mengecilkan sehingga memansuhkan sepenuhnya program-program falsafah mereka menyebabkan petikan bertulis daripada Persatuan Falsafah Amerika untuk mengubah arah. Ia adalah terhadap latar belakang itu setiap tahun sejak 2016, Institut Berggruen telah memberikan Hadiah Falsafah Berggruen tahunan serta wang tunai $1 juta yang datang dengannya kepada seorang pemikir yang membentuk institusi politik, ekonomi, dan sosial.

Tahun ini, organisasi telah memberikan hadiah kepada sosiologi dan teori sosial Amerika Patricia Hill Collins. Collins mula bekerja di kelas pra-sekolah pada usia 15 tahun dan menghabiskan tahun-tahun mengajar kanak-kanak yang sangat muda pertama, kemudian pelajar yang bekerja untuk menjadi pendidik di Universiti Harvard. Beliau memimpin jabatan Pengajian Hitam di Universiti Cincinnati selama lebih dua dekad sebelum menyertai fakulti sosiologi di Universiti Maryland. Tulisannya telah mengenal pasti arena tindakan politik yang sering terlepas pandang dan mengkaji ketidakadilan dan penentangan terhadapnya. Bermula dengan buku pertamanya, Black Feminist Thought, pada tahun 1990, Collins juga membantu menubuhkan konsep persilangan, apa yang dijurikan Berggruen digambarkan sebagai “kanta analitik yang kuat melalui mana kita boleh membayangkan cara yang berbeza dan bersilang di mana dunia bahan, sosial, dan budaya kita menghasilkan ketidakadilan.” Walaupun falsafah sering diekspresikan dalam teks jarang diakses, Collins telah membangunkan cara berfikir, menulis, dan bercakap tentang kuasa yang membuat penyelidikan falsafah terasa mudah diakses dan bahkan mendesak. Jadi tidak hairanlah Black Feminist Thought kekal dicetak bersama dengan kebanyakan tajuk Collins yang sembilan lain. Terbarunya, Lethal to Intersections: Race, Gender and Violence, akan diterbitkan minggu ini.

Apabila saya menangkap Collins minggu lepas, 75, beliau berada di pejabatnya di Universiti Cambridge, sedang mempersiapkan untuk menghabiskan lima minggu akan datang mengajar di Pusat Pengajian Gendernya. Apa yang berikut adalah transkrip perbualan saya dengan Collins disunting hanya untuk kejelasan dan panjang.

Mari kita mulakan dengan soalan besar tetapi mudah. Bagaimana anda sampai ke sini, ke kerjaya dalam falsafah, “kehidupan minda”?

Saya fikir anda perlu mencipta diri anda sendiri. Itulah yang saya perlu lakukan dari awal kerana kehidupan minda tidak ada dalam komuniti sekeliling saya atau keluarga sekeliling saya. Tetapi benih ditanam di situ berkenaan bagaimana untuk mempunyai keyakinan tentang apa yang anda sukai dan apa yang anda fikir betul. Dan dalam kes saya, ia mempunyai kaitan dengan membaca.

Saya mempunyai ibu yang tidak dapat pergi ke kolej dan merupakan seorang pemimpi. Beliau merupakan seorang artis, dan beliau membantu saya memahami kuasa idea dalam buku dengan mengajar saya membaca dan dengan mengambil saya ke perpustakaan awam Philadelphia. Beliau menukar perpustakaan itu menjadi perjalanan ajaib. Beliau adalah salah satu ibu yang sebenarnya boleh mendapatkan imaginasi anda bergerak, dan saya fikir kami sedang naik anak tangga ke Bangunan Capitol. Itulah betapa besarnya ia terasa kepada saya apabila saya berusia 5 tahun. Saya belajar menulis namaku. Dan Patricia mempunyai banyak huruf di dalamnya, tetapi anda tidak dapat mendapat kad perpustakaan kecuali anda boleh menandatangani tandatangan anda sendiri. Jadi apa yang beliau beritahu dan ajarkan saya adalah semua tentang kecekapan membaca dan idea dan kebebasan untuk membaca dan berfikir apa yang anda mahu tanpa mengira apa orang fikir. Kebanyakan masa anda perlu sesuaikan diri. Tetapi kehidupan minda dan keupayaannya untuk memerdekakan anda, saya akan katakan bermula dengan saat membaca, menjadi pemercaya dalam perpustakaan, buku, bersuara bebas, kuasa idea dalam ruang awam.

Apabila anda memikirkan kerja sendiri, apa yang anda fikirkan sebagai tema utama?

Pertama akan menjadi kuasa pemikiran kritikal dan kecekapan membaca kritikal. Keupayaan untuk membaca – tidak hanya membaca buku, tetapi membaca situasi, membaca perbincangan, membaca filem. Idea kedua yang berkaitan dengan itu adalah kreativiti, orang mempunyai kepercayaan dalam kuasa kreativiti sendiri dan keupayaan untuk menganalisis situasi sebagai sumber kuasa, khususnya untuk kumpulan yang berada di bahagian bawah hierarki sosial.

Saya fikir wanita hitam adalah sangat asas untuk kerja saya sendiri berkenaan isu perkauman dan jantina. Tetapi jika anda melihat korpus kerja saya, ia telah berjalan melalui pelbagai sistem kuasa, perkauman, jantina, kelas, negara, seksualiti, dan keupayaan, baru-baru ini, isu kecacatan, dan umur, apabila saya menjadi semakin berminat dalam remaja sebagai tempoh hidup yang sangat penting dan mengatakan bahawa idea penting, terutamanya untuk kumpulan yang berjuang dengan isu-isu ketidakadilan sosial, kehampaan, ketidakberdayaan.

Sering kali apa yang berlaku adalah kumpulan di bahagian bawah diberitahu, “Baik, anda terlalu bodoh” atau “Anda tidak boleh membaca,” atau “Anda tidak mempunyai masa,” atau “Anda tidak mempunyai kreativiti, mengapa kami harus mendengar anda?” Padahal sebenarnya ia sebaliknya. Apabila orang-orang mengklaim naratif mereka sendiri, perbincangan mereka sendiri, muzik mereka sendiri, tarian mereka sendiri, falsafah mereka sendiri, maka itu adalah batu yang tidak boleh diambil. Jadi kerja saya tentang wanita hitam meletakkan asas untuk segala-galanya yang saya lakukan sejak itu. Dan dalam asas itu adalah idea persilangan – bahawa sistem kuasa bersilang dalam kehidupan wanita hitam dan dalam kehidupan semua orang. Bukan hanya kehidupan individu, tetapi kehidupan kolektif, struktur sosial yang kita berada di dalamnya.

Sekarang di hujung depan saya tidak mempunyai petunjuk ini adalah apa yang saya niatkan. Saya membuat keputusan yang kelihatan memberi makna dalam sini dan sekarang dan yang diharapkan akan membuka lebih pintu, bukan menutupnya. Ia berdiri di satu lokasi dan melihat ke arah pelbagai arah dan berkata, tunggu seketika, ada pintu perkauman, ada pintu kelas, ada pintu jantina, ada pintu kewarganegaraan atau nasionalisme. Ada semua jenis perkara ini yang mempengaruhi satu lokasi ini di mana saya berdiri sekarang. Jadi apakah yang saya mahu lakukan? Atau apakah yang kita mahu lakukan? Banyak kerja saya benar-benar berkisar politik kolektif dan aktivis politik.

Saya tidak akan katakan bahawa ia mudah untuk dilakukan. Ia benar-benar memerlukan banyak tenaga untuk melakukan kerja intelektual. Tetapi anda perlu fokus mengapa anda melakukannya.

Jadi walaupun bukan niat sejak awal, mengapa perkara-perkara ini menjadi fokus anda?

Saya merupakan orang pertama dalam keluarga saya untuk tamat pengajian dari kolej. Saya sentiasa percaya bahawa anda mungkin menjadi orang pertama tetapi anda tidak perlu menjadi orang terakhir. Dan dalam keluarga saya sendiri saya telah mendarat pertama tetapi saya bukanlah yang terakhir. Dalam banyak cara itulah saya melihat kerja saya. Kerja memberi hadiah kepada orang dan membersihkan ruang untuk orang yang datang selepas saya. Itulah yang dilakukan guru. Mereka membawa sesuatu kepada anda yang anda tidak ketahui atau membantu anda membangunkan kemahiran yang tidak ada, terutamanya kemahiran berfikir kritikal itu. Kemudian mereka kata anda perlu keluar ke dunia anda dengan alat dan kemahiran dan pengetahuan ini dan apa yang akan anda lakukan?

Sesuatu yang benar-benar menyenangkan bagi saya sekarang adalah saya telah menulis untuk waktu yang agak lama dan orang kini mula menemui kerja untuk pertama kalinya sekarang yang saya tulis 30 tahun yang lalu. Mereka bahkan tidak dilahirkan apabila sesetengah idea-idea ini pertama kali diterbitkan.

Anda menyebut sifat penting kemahiran berfikir kritikal. Ini membuat saya memikirkan penyebaran maklumat palsu dan disinformasi. Adakah kita telah mencapai titik terendah pemikiran kritikal?

Saya mengakui bahawa dunia kini berada dalam kesukaran yang sangat. Tetapi ia sentiasa berada dalam kesukaran, terutamanya bagi orang di bahagian bawah. Isunya adalah kebijaksanaan kolektif dan sejarah apa yang kita bawa bersama kita?

Ini semua sangat berkaitan dengan buku saya yang baru saya selesaikan. Saya tidak hanya melihatnya sebagai dalam kehidupan minda, saya melihat bagaimana orang memanipulasi dan menggunakan idea di ruang awam.

[Nazi], mereka menggunakan