Pemberontak Houthi disyaki menculik kapal yang berkaitan dengan jutawan Israel di Laut Merah

(SeaPRwire) –   Kapal kargo yang berkaitan dengan seorang telah didakwa ditawan oleh pemberontak yang disokong Iran di Laut Merah pada Ahad.

Pejabat Perdana Menteri Israel mengatakan ia “sangat mengutuk serangan Iran terhadap kapal antarabangsa.”

“Kapal itu, yang dimiliki oleh syarikat British dan dioperasikan oleh syarikat Jepun, telah ditawan dengan panduan Iran oleh militia Houthi Yemen,” kata pejabat Netanyahu dalam kenyataan. “Di atas kapal itu terdapat 25 anak kapal pelbagai kewarganegaraan, termasuk Ukraine, Bulgaria, Filipina dan Mexico. Tiada warga Israel di atas kapal. Ini adalah tindakan Iran lagi keganasan dan merupakan lonjakan ke depan dalam keganasan Iran terhadap rakyat dunia bebas, dengan akibat antarabangsa berkaitan keselamatan laluan perkapalan global.”

Pasukan Pertahanan Israel juga menulis di X, “Penculikan kapal kargo oleh Houthis berhampiran Yemen di Laut Merah selatan adalah insiden sangat serius berakibat global. Kapal itu berlepas dari Turki dalam perjalanan ke India, diisi oleh orang awam pelbagai kewarganegaraan, tidak termasuk orang Israel.”

Walaupun pegawai Israel menyatakan kapal itu dimiliki Britain dan dioperasikan Jepun, butiran pemilikan untuk Galaxy Leader yang berbendera Bahamas, pembawa kenderaan, dalam pangkalan data perkapalan awam menghubungkan pemilik kapal dengan Ray Car Carriers, yang diasaskan oleh Abraham “Rami” Ungar, yang dikenali sebagai salah seorang lelaki terkaya di Israel, menurut Associated Press.

Ungar memberitahu AP beliau mengetahui insiden itu tetapi tidak dapat memberi komen kerana menunggu butiran.

Dunia perkapalan antarabangsa yang kompleks sering melibatkan siri syarikat pengurusan, bendera dan pemilik menjangkau seluruh dunia dalam kapal tunggal.

Tiada komen segera dari Houthis, pemberontak di Yemen yang mengancam awal Ahad untuk menargetkan kapal berkaitan Israel di Laut Merah.

Jurucakap tentera Houthi di Yemen, Yahya Sarea, berjanji pada X awal Ahad, “Sebagai solidariti dengan rakyat Palestin berikutan keganasan brutal Israel di Gaza, Yemen mengulangi ancaman terhadap kapal Israel di Laut Merah.”

“Angkatan Bersenjata Yemen mengumumkan bahawa mereka akan menargetkan semua jenis kapal berikut: 1. Kapal yang membawa bendera entiti Zionis 2. Kapal yang dioperasikan oleh syarikat Israel 3. Kapal yang dimiliki oleh syarikat Israel,” beliau menulis. “Angkatan Bersenjata Yemen juga menyeru semua negara di dunia untuk: a. Penarikan warganegara mereka bekerja di anak kapal kapal ini. B. Elakkan penghantaran atau pengendalian kapal ini. C. Maklumkan kapal anda untuk menjauhkan diri dari kapal ini.”

Bulan lepas, pemberontak Houthi disyaki menghantar peluru berpandu dan drone melalui laluan perkapalan penting Laut Merah.

Data pelacakan satelit dari MarineTraffic.com dianalisis oleh AP menunjukkan Galaxy Leader bergerak di Laut Merah barat daya Jeddah, Arab Saudi, lebih daripada sehari lalu. Kapal itu berada di Korfez, Turki, dan dalam perjalanan ke Pipavav, India, ketika penculikan dilaporkan oleh Israel.

Ia telah mematikan pengesan pengenalpastian automatiknya, atau AIS, menunjukkan data itu. Kapal seharusnya mengekalkan AIS aktif untuk sebab keselamatan, tetapi anak kapal akan mematikannya jika kelihatan mereka mungkin menjadi sasaran atau untuk menyeludup kontraband, yang tidak ada bukti segera untuk mencadangkan kes Galaxy Leader.

Operasi Perdagangan Maritim Tentera Laut Diraja British, yang memberikan amaran kepada pelaut di Teluk Parsi dan kawasan lebih luas, menempatkan penculikan berlaku kira-kira 90 batu dari bandar pelabuhan Hodeida Yemen, berhampiran pantai Eritrea.

Laut Merah, memanjang dari Terusan Suez Mesir ke Selat sempit Bab el-Mandeb memisahkan Semenanjung Arab dari Afrika, kekal laluan perdagangan dan bekalan tenaga utama global. Itulah sebabnya Tentera Laut AS menggerakkan beberapa kapal di laut sejak permulaan perang Israel-Hamas pada 7 Oktober.

Seorang pegawai pertahanan Amerika, yang bertutur secara syarat kerana tidak diberi kuasa untuk memberi maklumat media, memberitahu AP bahawa pegawai tentera Amerika menjejak insiden melibatkan Galaxy Leader selepas dakwaan penculikannya.

Kapal berkaitan Ungar mengalami letupan pada 2021 di Teluk Oman. Media Israel menyalahkan Iran ketika itu. Sejak 2019, siri serangan ke atas kapal di laut berlaku ketika Iran memulakan pelanggaran semua had perjanjian nuklearnya yang teruk dengan kuasa-kuasa dunia.

Sementara Israel meluaskan kempen menghancurkannya terhadap Hamas di Gaza yang terkepung berikutan serangan tanpa sebelumnya kumpulan militan itu ke atas selatan Israel, ketakutan bertambah bahawa operasi tentera boleh memancarkan ke konflik serantau lebih besar.

Houthis berulang kali mengancam untuk menargetkan kapal Israel di perairan Yemen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )