Pembayar cukai AS telah menyumbang UNRWA berbilion dolar semasa memanggil untuk pemansuhan: ‘pesta keganasan’

(SeaPRwire) –   Dalam tempoh 15 tahun yang lalu, pembayar cukai Amerika Syarikat telah memberi jumlah yang menakjubkan wang kepada UNRWA, sebuah pertubuhan untuk Palestin yang kritikal telah lama mendakwa mempromosikan agenda anti-Israel di Timur Tengah dan baru-baru ini datang di bawah skrutini untuk dakwaan hubungannya dengan Hamas.

Dari tahun 2009 hingga 2024, sedikit di bawah $4 bilion dolar wang pembayar cukai telah diberikan kepada pertubuhan bantuan kemanusiaan itu, mengikut kajian Digital.

Semasa tempoh bekas Presiden Obama berkuasa di Rumah Putih, dari tahun 2009 hingga 2016, Amerika Syarikat memberi kira-kira $2.43 bilion kepada UNRWA.

Menyusuli presiden Obama, bekas Presiden Trump memangku jawatan dan Amerika Syarikat terus menghantar wang pembayar cukai kepada agensi sebelum pentadbirannya . Kira-kira $400 juta diberikan kepada UNRWA melalui tahun 2017 dan 2018, tetapi berikutan penggantungan dana pentadbiran Trump, tiada lagi wang diberikan semasa separuh kedua tempohnya berkuasa.

Apabila memangku jawatan pada Januari 2021, Biden menyambung semula memberi wang kepada UNRWA. Setakat ini, pentadbiran Biden telah menghantar lebih $1 bilion wang pembayar cukai kepada agensi itu.

Sejak Oktober, pentadbiran Biden telah menghantar kira-kira $121 juta wang pembayar cukai kepada UNRWA. Sejumlah $300,000 wang yang diluluskan untuk tahun kewangan ini sepatutnya disampaikan kepada agensi dalam beberapa minggu akan datang. Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat membekukan wang tersebut atas dakwaan beberapa ahli UNRWA menyertai serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober , menurut jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller.

“Pembiayaan itu telah ditangguhkan,” kata Miller kepada wartawan dalam sidang akhbar harian . Beliau menambah bahawa mustahil untuk mengatakan berapa banyak lagi Amerika Syarikat mungkin memberikan kepada UNRWA tahun kewangan ini jika wang itu dibebaskan, kerana kerajaan beroperasi di bawah resolusi berterusan.

Pegawai Biden menyatakan wang itu memberikan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Palestin, manakala kritik mengatakan kumpulan itu “secara kesannya cabang Hamas.”

Salah seorang kritik, Richard Goldberg, penasihat kanan Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberi keterangan kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Dewan pada Selasa dan mendakwa UNRWA adalah “penunjuk ajaib” yang telah “diproduksi bersama oleh pembayar cukai Amerika Syarikat.”

Berbual dengan Digital, Goldberg berkata,UNRWA, seperti agensi PBB yang lain, tidak mengiktiraf Hamas, Jihad Islam … sebagai pertubuhan pengganas.”

“Bagi UNRWA, ini adalah label politik. Jadi, mereka mempunyai prinsip untuk tidak membezakan dalam perekrutan, pengedaran bantuan berdasarkan keahlian politik, yang kedengaran betul, anda tahu, prinsip neutraliti yang mereka dakwa. Tetapi sebenarnya, apa yang bermakna ialah mereka tidak mempunyai masalah memberikan bantuan dan mengambil orang yang merupakan ahli atau rakan kongsi pertubuhan pengganas yang disenaraikan oleh Amerika Syarikat,” tambahnya.

Walaupun usahanya digambarkan untuk mengedarkan wang dengan adil, Goldberg berkata agensi itu secara “mengetahui dan sengaja” telah membiayai ahli Hamas dan keluarga mereka.

Beliau mendakwa mereka “meletakkan ahli Hamas dalam senarai gaji mereka, mengedarkan bantuan yang akan memberi manfaat kepada mereka dan keluarga mereka,” katanya. “Dan kami di Amerika Syarikat tahu mereka melakukan ini, telah mengetahuinya selama berdekad-dekad.”

“Apabila anda mendekati UNRWA dan berkata, anda mesti mematuhi undang-undang Amerika Syarikat yang melarang bantuan kepada pertubuhan pengganas, mereka berkata kami mengambil pelbagai langkah untuk mencegah bantuan pergi dari mana-mana pihak yang disenaraikan dalam senarai sanksi PBB. Nah, Hamas dan Hezbollah dan Jihad Islam, mereka tidak disenaraikan dalam senarai sanksi PBB. Jadi mereka menjamin bahawa sebarang dolar anda akan berakhir di tangan pengganas dan pertubuhan pengganas.”

“Pada setiap peringkat,” kata Goldberg, struktur agensi “direka untuk menjamin kerjasama, subsidi, sokongan, perekrutan, pengedaran bantuan, semuanya dengan/kepada pertubuhan pengganas.”

Hubungan UNRWA dengan Hamas telah menjadi fokus dalam minggu-minggu kebelakangan ini selepas Israel menyerahkan dosier baru kepada pentadbiran Biden yang mengandungi maklumat tentang bagaimana 13 kakitangan agensi didakwa membantu atau menyokong serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober.

Selain Amerika Syarikat menangguhkan “tambahan” pembiayaan kepada UNRWA berikutan dosier itu, negara-negara lain turut mengikuti. Jerman, Itali, Australia, Finland, Belanda dan Switzerland juga menyertai boikot berikutan dakwaan itu, yang telah menyebabkan pemberhentian beberapa kakitangan.

Miller berkata bayaran seterusnya yang dijangka kepada UNRWA akan berlaku pada musim panas dan bahawa jumlahnya akan bergantung kepada berapa banyak wang Kongres meluluskan untuk agensi dalam permintaan tambahan $106 bilion Biden.

Dalam surat 25 Januari kepada Ahli Kongres Republikan Texas Michael McCaul, yang menjawat pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Dewan, William Deere, pengarah pejabat UNRWA di Washington D.C., menulis bahawa UNRWA mempunyai dasar sifar toleransi terhadap pelanggaran netraliti kakitangan dan mengambil semua dakwaan yang boleh dipercayai dengan serius.

Deere juga mencatatkan bahawa siasatan sedang dijalankan oleh UNRWA terhadap apa yang dikatakannya sebagai dakwaan “aktiviti pro-Hamas tanpa sekatan dalam organisasi, termasuk pelanggaran netraliti pekerja berpotensi.”

Walaupun dakwaan keganasan, jurucakap Kementerian Luar Negeri menyokong kerja UNRWA, menegaskan bahawa seluruh agensi tidak seharusnya dinilai berdasarkan tindakan didakwa 13 orang.

“Kami sangat menyokong kerja yang dilakukan UNRWA, kami fikir ia penting,” kata Miller. “Tiada pemain bantuan kemanusiaan lain di Gaza yang boleh memberikan makanan, ubat pada skala yang dilakukan UNRWA.

“Kami mahu melihat kerja itu diteruskan, yang mana penting bahawa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengambil perkara ini dengan serius, bahawa mereka menyiasat, bahawa ada pertanggungjawaban untuk sesiapa yang didapati terlibat dalam salah laku, dan bahawa mereka mengambil langkah-langkah lain yang sewajarnya untuk memastikan jenis perkara ini tidak berlaku lagi,” tambahnya.

Kementerian Luar Negeri dan UNRWA tidak menjawab soalan Digital.

‘ Chris Pandolfo, Peter Aitken dan Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.