Pembantahan petani menyebabkan EU mengalah cadangan pengurangan racun perosak

(SeaPRwire) –   Komisen Eksekutif Kesatuan Eropah menangguhkan cadangan anti-racun semalam selepas berminggu-minggu protes petani menghalang banyak ibu negara dan arteri ekonomi dalam 27 negara blok itu.

Walaupun cadangan itu telah terbiar selama dua tahun, langkah Presiden Komisen Eropah Ursula von der Leyen menunjukkan bahawa blok itu bersedia mengorbankan keutamaan alam sekitar untuk mengekalkan komuniti pertanian di pihaknya. Walaupun ada pengurangan, protes berterusan dari Belanda ke Sepanyol dan Bulgaria.

Petani bersikeras bahawa langkah seperti yang berkaitan dengan racun akan menambah beban birokrasi dan mengekalkan mereka di hadapan komputer berbanding menanam, menambah jurang harga antara produk mereka dengan import murah yang dihasilkan oleh petani asing tanpa bebanan serupa.

“Cadangan racun” telah menjadi simbol polarisasi,” kata von der Leyen kepada Parlimen Eropah di Strasbourg, Perancis. “Untuk bergerak ke hadapan, lebih dialog dan pendekatan yang berbeza diperlukan.”

Beliau mengakui bahawa cadangan itu dibuat tanpa petani.

“Petani memerlukan kes komersial yang bermakna untuk langkah-langkah meningkatkan alam sekitar. Mungkin kita tidak membuat kes itu dengan meyakinkan,” kata von der Leyen.

Tidak jelas bila cadangan baru akan digubal. Pilihanraya Parlimen Eropah diadakan pada Jun dan nasib petani menjadi tumpuan kempen, bahkan menepi isu iklim dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Di bawah Green Deal Eropah yang dipasarkan, EU menetapkan sasaran pengurangan keseluruhan penggunaan racun dan bahan berbahaya lain sebanyak 50% menjelang 2030. Cadangan itu dikritik kedua-dua oleh pemerhati alam sekitar yang mendakwa ia tidak cukup untuk mencapai sasaran kelestarian, dan oleh kumpulan pertanian yang menyatakan ia tidak dapat dilaksanakan dan akan memaksa petani keluar perniagaan.

Keputusan untuk menangguhkan cadangan racun adalah tindakan balas politik terbaru EU berikutan protes yang mempengaruhi kehidupan harian puluhan juta warganegara EU dan menyebabkan kerugian puluhan juta euro kepada perniagaan disebabkan kelewatan pengangkutan.

Ramai politikus, terutamanya di kanan dan pinggirannya, memuji impak protes.

“Panjang usia petani, traktor mereka akan mengambil semula kebodohan yang dikenakan oleh syarikat multinasional dan kiri,” kata menteri pengangkutan kanan Itali, Matteo Salvini.

Minggu lepas, von der Leyen mengumumkan rancangan untuk melindungi petani daripada produk lebih murah dari Ukraine ketika peperangan dan membenarkan petani menggunakan sebahagian tanah yang sebelum ini mereka perlu biarkan kosong untuk alasan alam sekitar.

Di Perancis, di mana protes memperoleh jisim kritikal, kerajaan menjanjikan lebih daripada $436 juta sokongan kewangan tambahan.

Sementara itu, protes berterusan di kebanyakan negara EU.

Sejak awal Selasa, petani di seluruh Sepanyol menganjurkan protes traktor, menghalang lebuh raya dan menyebabkan kesesakan lalu lintas untuk meminta perubahan dalam dasar dan dana EU serta langkah-langkah untuk menangani peningkatan kos pengeluaran. Protes itu datang ketika Kementerian Pertanian mengumumkan sekitar $290 juta bantuan kepada 140,000 petani untuk menangani keadaan kemarau dan masalah disebabkan peperangan Rusia terhadap Ukraine.

menambah bahan bakar kepada protes mereka dengan memindahkan kenderaan pertanian berat mereka dari ladang ke lebuh raya dan persimpangan utama, memerangkap lalu lintas dan menambah kesukaran ekonomi negara itu. Tindakan itu diambil selepas petani enggan menerima sokongan kerajaan yang dicadangkan, dengan mengatakan ia tidak mencukupi untuk mengimbangi kerugian disebabkan peperangan di Ukraine, peningkatan kos pengeluaran, keadaan iklim dan keperluan Green Deal.

Pada Isnin malam, petani di Belanda menghalang beberapa jalan dan lebuh raya dengan traktor mereka dan membakar bal baja dan tayar.

Polis di wilayah pertanian Gelderland berkata mereka bertindak terhadap petani menghalang jalan, tetapi tiada laporan penangkapan segera.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, petani mengadakan protes di Poland, Greece, Ireland, Jerman dan Lithuania.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.