Pembangkang kepada pemimpin popular El Salvador mungkin meminta pembatalan keputusan keputusan pilihan raya kongres

(SeaPRwire) –   Ketika badan pilihan raya negara El Salvador memulakan pengiraan undi secara perundian untuk keputusan pilihan raya minggu lepas, pihak pembangkang Rabu mereka boleh meminta pembatalan keputusan pilihan raya perundangan disebabkan ketidakteraturan.

Tiada sesiapa mempersoalkan kemenangan Presiden Nayib Bukele yang sangat popular, yang memenangi pilihan semula dengan 83% undian, tetapi perhatian telah difokuskan kepada pertandingan untuk 60 kerusi yang dipertandingkan di Parlimen.

Kawalan Parlimen adalah penting bagi Bukele. Beliau berharap untuk terus menggantung hak asasi perlembagaan asas dalam pentadbirannya, yang telah memberikannya populariti yang meningkat, dan melaksanakan bahagian lain daripada agenda beliau.

Bukele sudah mengisytiharkan parti barunya Nuevas Ideas telah memenangi 58 daripada 60 kerusi parlimen berikutan pilihan raya Ahad malam, walaupun hanya sebahagian kecil daripada pengiraan telah didedahkan kepada umum.

Kini, pengiraan undi telah menjadi subjek pemeriksaan selepas beberapa ketidakteraturan dan gangguan menyebabkan runtuhnya sistem pemindahan keputusan. Disebabkan kekacauan itu, Tribunal Pilihan Raya Tertinggi meminta pengiraan semula secara manual undian pilihan raya perundangan dan sebahagian undian presiden.

Manuel Flores, calon presiden daripada Barisan Pembebasan Kebangsaan Farabundo Marti (FMLN) kiri, berkata beliau merancang berbual dengan parti pembangkang lain mengenai permintaan supaya keputusan pilihan raya perundangan dibatalkan, dan pusingan undian lain diadakan pada 3 Mac, apabila pilihan raya tempatan diadakan.

“Masalahnya ialah mereka mahu mencapai nombor” yang dinyatakan Bukele dalam ucapan kemenangan pada Ahad, Flores berkata. “Lima puluh lapan, tetapi ia tidak menambah.”

Flores mendakwa pilihan raya itu merupakan “penipuan” kurang daripada satu jam selepas undian Ahad, dan partinya tergolong dalam yang kekal tidak popular selepas tahun-tahun rasuah dan kegagalan untuk melaksanakan janji mereka.

Majoriti parti baru Bukele Nuevas Ideas di parlimen dan mahkamah rakan yang mereka tumpukan membolehkan beliau mengelakkan larangan perlembagaan terhadap pilihan semula. Pemerhati pilihan raya dan penganalisis pembangkang juga menyatakan pembaharuan pilihan raya yang dilaksanakan parti itu menumpukan kelebihan, terutamanya dalam pilihan raya perundangan dan tempatan.

Pemimpin populis itu sebelum ini menyatakan kebimbangan tentang pilihan raya perundangan. Seminggu sebelum undian Ahad, Bukele memberi amaran dalam video yang dipamerkan di media sosial dan televisyen di seluruh negara bahawa jika Nuevas Ideas kehilangan kerusi di Parlimen “pihak pembangkang akan dapat merealisasikan rancangan sebenar dan tunggal mereka, untuk membebaskan ahli kongsi gelap dan menggunakan mereka untuk kembali berkuasa.”

Kumpulan pembangkang lain seperti parti Nuestro Tiempo, parti VAMOS dan Perikatan Republikan Kebangsaan konservatif (Arena) menyokong kebimbangan Flores tentang pengiraan undi. Parti-parti itu berkata mereka juga sedang mempertimbangkan untuk meminta keputusan itu dibatalkan, tetapi menunggu respon daripada tribunal terhadap permintaan maklumat tentang ketidakteraturan yang dibuat oleh mereka.

Walaupun ahli majistret pilihan raya Noel Orellana berkata tribunal belum menerima sebarang permintaan oleh parti-parti untuk membatalkan keputusan, keutamaan mereka kekal membuka peti undi dan mengira semua undian.

“Perkara paling penting kini adalah memberikan pengiraan yang tepat,” kata Orellana.

Pengiraan undian akhir akan diawasi oleh wakil parti-parti politik, peguam pilihan raya daripada Pejabat Peguam Awam, Pejabat Pengarah Hak Asasi Manusia dan pemerhati kebangsaan dan antarabangsa, antara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.