Peluru berpandu Rusia dijumpai bertanda dengan aksara Korea, menunjukkan asal Korea Utara: laporan

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan siasatan Konflik Peralatan Penyelidikan mendakwa sebuah peluru berpandu Rusia yang dilancarkan ke Ukraine ditandai dengan huruf Korea.

Konflik Peralatan Penyelidikan (CAR) mendokumenkan penemuan mereka dalam laporan, mengatakan sebahagian daripada serpihan itu ditandai dengan tangan dalam bahasa asing.

“Pada barometer didokumenkan di Ukraine pada 11 Januari 2024, sebagai sebahagian daripada serpihan peluru berpandu, penyiasat CAR menyaksikan label dengan huruf tangan Korea (Hangul) ‘ᄌ’,” dakwaan laporan itu.

Maksud simbol itu berkaitan dengan komponen peluru berpandu tidak segera jelas.

Terlepas daripada itu, kehadiran karakter bahasa Korea menyalakan tuduhan kerjasama antara Rusia dan – yang terakhir disyaki menghasilkan peluru berpandu balistik untuk penjajahan Ukraine.

“Penyiasat CAR tidak melihat mana-mana huruf Hangul pada komponen lain,” laporkan organisasi itu.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan secara rasmi mendakwa Korea Utara menyediakan senjata untuk Rusia, termasuk artileri dan peluru berpandu, untuk membantu mengisi semula bekalan yang terkosong akibat perangnya di Ukraine. Sebagai balasan, Korea Utara didakwa menerima wawasan teknologi dan tentera.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara membincangkan spekulasi perjanjian peluru berpandu Rusia-Korea Utara awal bulan ini dalam sidang akhbar Rumah Putih.

“Maklumat kami menunjukkan Republik Rakyat Demokratik Korea baru-baru ini menyediakan Rusia dengan pelancar peluru berpandu balistik dan beberapa peluru berpandu balistik,” kata Kirby kepada wartawan dalam brifing di Rumah Putih.

Koo Byoungsam, jurucakap , berkata ia mengawasi lawatan diplomatik antara dua negara itu dan sebarang perjanjian atau perubahan hubungan yang berpotensi.

Jurucakap itu menuduh Korea Utara dan Rusia “mengekalkan aktiviti kerjasama haram, termasuk pertukaran senjata” berikutan lawatan Kim ke Rusia pada September, apabila beliau bertemu dengan Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.