Pelari ‘Blade Runner’ Oscar Pistorius yang menembak teman wanitanya kesulitan mendapat pekerjaan setelah masa tahanan: laporan

(SeaPRwire) –   Mantan bintang lari berbilang amputasi Oscar Pistorius kini berusia 37 tahun sedang mengalami kesulitan mendapatkan pekerjaan selepas menjalani hukuman penjara selama sembilan tahun atas kes pembunuhan kekasihnya Reeva Steenkamp pada tahun 2013, menurut laporan baru.

Pistorius menjalani hukuman penjara selama sembilan tahun dari 13 tahun atas kesalahan membunuh kekasihnya Reeva Steenkamp, berusia 29 tahun, pada Hari Valentine 2013.

Dalam perbicaraan, beliau mendakwa beliau menyangka Steenkamp adalah pencuri ketika membuka api melalui pintu bilik air yang tertutup pada tengah malam.

Kini beliau sedang mengalami kesukaran mendapatkan pekerjaan dan dilaporkan telah dikucilkan oleh komuniti sukan berbilang amputasi.

“Beliau terlalu beracun untuk bekerja bersama kini,” kata seorang ahli Jawatankuasa Paralimpik Afrika Selatan kepada , selepas Pistorius dilaporkan menghubungi mereka mencari pekerjaan. “Tiada apa-apa untuk beliau di sini.”

Semasa menghadapi kesukaran mendapatkan pekerjaan, beliau menjadi sukarelawan di gereja tempatan sebagai tukang kecil dan penyapu, menurut laporan tersebut.

Beliau juga ahli majlis gereja itu bersama bapa saudaranya. Ahli gereja yang lain memberitahu Pos bahawa Pistorius bersikap sejuk, kurang ramah dan mengekalkan diri.

“Saya tidak tahu jika saya pernah melihat beliau tersenyum,” kata ahli majlis itu. “Beliau hanyalah bayang apa yang pernah beliau jadi.”

Penuntut, bagaimanapun, mendakwa beliau tahu ia adalah dia di sebalik pintu kerana mereka baru sahaja bersengketa, dan beliau menyaksikan dia berlari masuk dan menghempas pintu.

Selepas dibebaskan secara berparole pada Januari, beliau berpindah tinggal bersama bapa saudaranya di sebuah istana di Waterkloof.

Sebelum menjadi pembunuh, Pistorius adalah bintang sukan berbilang amputasi Paralimpik yang memenangi gelaran “” kerana kaki palsu yang digunakan beliau dalam perlumbaan bersama lelaki berkaki lengkap. Beliau menjadi sejarah apabila bertanding dalam Sukan Olimpik London 2012.

Beliau dilahirkan tanpa tulang fibula di kedua-dua kakinya dan menjalani pembedahan amputasi di bawah kedua-dua lutut sebelum ulang tahun pertama beliau.

Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.